Är Blåbär Farligt för Hundar? Kan Hundar Äta Blåbär?

Ja, hundar kan äta blåbär. Men innan du introducerar något nytt foder i ditt husdjurs diet, rådfråga din veterinär för att få de bästa råden om din hunds specifika näringsbehov. Blåbär kan vara ett bra mellanmål för din hund att njuta av eftersom de är en bra källa till vitaminer, mineraler och antioxidanter.

Hälsofördelar med blåbär för hundar

Vi har konstaterat att hundar kan äta blåbär. Men är blåbär bra för hundar? Absolut. När de serveras på lämpligt sätt och med måtta, är dessa små blå bitar fyllda med näringsfördelar.

Hälsofördelar med blåbär för hundar inkluderar:

 • Låga kalorier, så det är lätt att inte äta för mycket
 • Utmärkt källa till vitamin C och K för att stödja immunsystemet
 • Återfuktande, med 85% vattenhalt
 • Utmärkt källa till antioxidanter, inklusive flavonoider
 • Hög fiber för att stödja matsmältningen

Hur du matar din hund med blåbär

Förbered dig på att mata din hund med färska blåbär genom att först skölja dem ordentligt. Nu är du redo att strö några över din hunds vanliga mat, använda dem som träningsgodis eller belöna gott beteende genom att mata dem en i taget.

För de flesta små hundraser är cirka 10 blåbär en lämplig mängd för ett lätt mellanmål. Stora raser kan ha fler – upp till cirka 50 per dag – men tänk på att godsaker inte bör utgöra mer än 10 % av din hunds dagliga kalorier.

Kan små hundar eller valpar äta blåbär?

Ja, även små hundar och valpar kan äta blåbär. Blåbär är ett näringsrikt mellanmål för både små och stora hundar som ger vitaminer, mineraler och antioxidanter. Dessutom är de låga i kalorier med fibrer och vitaminer C och K för att stödja immunförsvaret. Mata dock inte frysta blåbär till små hundraser, eftersom de kan utgöra en kvävningsrisk.

Kan hundar äta frysta blåbär?

Många hundar kan äta frysta blåbär som mellanmål eller godis. Frysta blåbär kan dock utgöra en kvävningsrisk för små hundraser. Om du har en liten valp, håll dig till färska blåbär.

Blåbär är proppfulla av näring, och dessa nedan är några av de viktigaste vitaminerna och mineralerna som finns i blåbär som är bra för hundar:
 • Antioxidanter
 • Kisel
 • Vitamin A
 • Vitamin B-komplex
 • C-vitamin
 • Vitamin E
 • Vitamin K
 • Selen
 • Zink
 • Järn

blueberries 1326154 1280 1

I likhet med många andra bär kan blåbär förbättra både människors och djurs hälsa när de ges med måtta.
Att till exempel mata din hund med två till tre blåbär som en godbit varannan dag kan ge några bestämda hälsofördelar över tiden.
Vissa studier har visat att i synnerhet hos arbetande hundar kan utfodring av blåbär hjälpa till att förebygga oxidativ skada som är ett resultat av ansträngande träning.
Exakt samma resultat från blåbär observerades i kliniska prövningar på människor.
Det säger oss att speciellt för atletiska hundar kan blåbär vara mycket effektiva.
Låt oss ta en titt på några av den vetenskapliga forskningen om blåbär och de bevisade fördelarna som de har som observerats i både mänskliga och djurstudier.
Jag börjar med några av de mest kraftfulla växtföreningarna som finns i blåbär:
 • Exakt samma resultat från blåbär observerades i kliniska prövningar på människor som jag pratar om nedan.
 • Quercetin, flavonol som sänker blodtrycket och minskar risken för hjärtsjukdomar
 • Antocyaniner, antioxidanter som kan minska risken för hjärtsjukdomar
 • Myricetin, flavonol som kan minska risken för diabetes och cancer
Ovanstående tre växtföreningar är ansvariga för några av de viktigaste fördelarna med blåbär.

Dessa, tillsammans med vitaminer och mineraler i blåbär, särskilt vitamin C, vitamin K1 och mangan, gör blåbär till en av de bästa superlivsmedel.

Hur är blåbär bra för hundar?

Blåbär är svårslagna när det kommer till näringsämnen per volym. De hjälper till att hålla din hund hydrerad, minskar riskerna förknippade med flera sjukdomar och cancer, och innehåller många antioxidanter och antiinflammatoriska egenskaper.
Blåbär är också kolesterolfria och låga i protein och fett. Som ett resultat ger de alla sina hälsofördelar utan att fylla upp din hunds mage. Detta lämnar gott om plats för de vanliga torrfodermåltiderna som är viktiga för hundarnas kroppars strukturella och neurologiska utveckling.
Följande är en lista över de primära näringskomponenterna i blåbär och hur de håller hundar friska:

Fiber

Högkvalitativa, växtbaserade kostfiber bör alltid stå högst upp på din hunds näringsbehovslista. Det hjälper effektivt matsmältningssystemet att bryta ner mat och minska tillväxten av skadliga tarmbakterier. Dessutom används hälsosamma fibrer för att behandla både förstoppning och diarré.
Fiber är också viktigt för hundars viktkontroll. Eftersom fetma är den främsta orsaken till alla hundsjukdomar, är detta nyckeln till att ge ett långt och hälsosamt liv. Om du lägger till mer fibrer i kosten kommer din hund att bli mätt snabbare, även när den äter färre kalorier.

Mangan

Mangan är en mikromineral som är nödvändig för den metaboliska processen och produktionen av energi. Det är också viktigt för ledhälsa, eftersom det underhåller ledernas ben och brosk. För äldre hundar är det viktigt att ha mycket mangan i kosten.

Polyfenoler

Polyfenoler är en mindre känd men lika viktig komponent i den övergripande näringen i blåbär. Endast finns i frukt och grönsaker, polyfenoler är kungarna av antioxidanter.

Deras jobb är att lokalisera och förstöra de sjukdomsframkallande fria radikalerna som strövar runt i kroppen. För stora mängder fria radikaler kan snabbt orsaka hälsoproblem hos din hund, precis som i en människokropp.

Hundar, till och med mer än människor, är sårbara för farliga gifter som endast antioxidanter kan ta bort. Tänk bara på alla saker som din hund slickar, tuggar och äter. Allt från hushållsrengöringsmedel till kemiskt behandlade gräsmattor kan förvandla din hunds kropp till ett minfält av fria radikaler.

Antioxidanter som polyfenoler är viktiga faktorer för att bland annat minska risken för cancer och hjärt- och skelettsjukdomar. När din hund blir äldre blir en fast diet som innehåller polyfenoler ännu mer kritisk.

Kalium

Kalium upprätthåller en nödvändig vätskebalans i kroppen, vilket garanterar sund muskeltillväxt och funktion. Effekterna inkluderar ökad motorik, regelbundna hjärtslag och ökat blodflöde.

Dessutom ökar det ämnesomsättningen, bentätheten och kognitiva funktioner. Kalium är ett måste för alla hälsosamma hundars diet.

C-vitamin

Vitamin C:s antioxidant och antiinflammatoriska egenskaper, som arbetar med polyfenoler, är välkända och lovordade. Det stärker immunförsvaret, minskar kognitiv försämring hos äldre hundar och befriar kroppen från cancerframkallande fria radikaler.

Medan hundars kroppar producerar vitamin C, kan fysisk och känslomässig stress minska tillväxthastigheten och mängden reserv. Så om du märker symtom på ångest hos din hund (hudproblem är en betydande orsak), se till att den får i sig mycket C-vitamin.

Vitamin K

Vitamin Ks primära funktion är som blodkoagulant. Det betyder att det hjälper blodet att koagulera. Av denna anledning ges det ofta till hundar när de får i sig råttgift, som är ett antikoagulant.

Kan det finnas risker när hundar äter blåbär?

Vi har etablerat en lång lista med positiva näringsaspekter av blåbär. Låt oss nu prata om några möjliga negativa problem som kan uppstå när din hund äter blåbär.

Överätning – hundar kan äta för många blåbär på en och samma gång

Liksom de flesta frukter innehåller blåbär naturliga sockerarter och stärkelse, vilket påverkar hundar negativt mycket snabbare än människor. Efter att ha överdrivit blåbär har hundar dessutom en tendens till magbesvär, ofta följt av diarré.

Måttlighet är nyckeln till att maximera fördelarna med blåbär. De flesta hundar bör begränsas till en liten handfull per dag.; större raser klarar mer än så.

Det hjälper att komma ihåg 90/10-regeln om du är osäker på vilken hundmat som ska behandlas. Det betyder att 90 % av din hunds dagliga kaloriintag bör komma från hundmat; de extra 10 % kan komma från godsaker som blåbär. Var bara uppmärksam när du matar din hund med blåbär och behandla dem som mellanmål snarare än måltider.

Bearbetade/förpackade blåbär

Undvik att ge din hund mat i butik som inte är uttryckligen gjord för hundar. De innehåller ingredienser (främst från konserveringsmedel) som kan vara dåliga för en hunds kropp. Detta inkluderar även mat med blåbär såsom blåbärsmuffins.

Använd endast färska eller frysta blåbär när du matar dem till din hund. Om du vill ge dem en finare behandling än bara ett bär, gör det hemma. På så sätt kommer du att veta vad som finns i din hunds godsaker.

Allergier och hundar – blåbär

Även om det är mycket sällsynt kan hundar få allergiska reaktioner mot blåbär. När du först ger blåbär till din hund, var uppmärksam på tecken på allergier, inklusive hosta, nysningar, klåda och andningsbesvär.

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

 • Är lakrits farligt för hundar?

 • Är aloe vera farligt för hundar?

 • Är citron farligt för hundar?