Är din Katt Dräktig? – Vanliga frågor om Dräktiga Katter

Är din katt dräktig? i så fall är det bara att gratulera.

Att få kattungar är något av de underbaraste som finns men det är mycket man skall kunna om sin dräktig katt innan kattungarna skall komma ut.

I den här artikeln kommer jag att ta upp några av de vanligaste frågorna som folk har när deras katt väntar kattungar.

När blir en katt könsmogen?

Det varierar lite från ras till ras när ens katt blir könsmogen men det som är helt klart är att honkatter blir oftast könsmogna fortare än hankatter.

En honkatt kan börja löpa så tidigt som 4,5 mån men det är inte jättevanligt, vanligast är att de blir könsmogna först efter ett halvår.

Hankatterna börjar bli könsmogna någonstans mellan 7 till 12 månader.

Hur vet jag att min dräktiga katt verkligen har kattungar i magen?

cat 649164 1280

Har din katt löpt nyligen?

Det är den första frågan du skall ställa dig för det blir inga kattungar om din katt inte löpt och trä”at på en hankatt under den tiden.

Vanligast är att katter löper en gång på våren och en gång på hösten.
Så vill du inte riskera att få två kullar med kattungar per år så rekommenderar vi att du kastrerar din katt eller ger den p-piller.

Besök en veterinär: Enklaste sättet att ta reda på om din katt är dräktig är självklart att ta din katt till en veterinär.

Hos veterinären får du reda på om hon är gravid, hur långt gången hon är och hur många kattungar hon bär på.

Det tar ca 20 dagar efter parning innan kattungarna är så stora att de syns tydligt på ett ultraljud.

Symtom på att en katt är dräktig: Magen på en katt börjar växa ungefär 30 dagar efter att hon parade sig, strax innan det brukar även kattens bröstvårtor växa lite och byta färg till lite mer rödaktiga.

Hur länge är en katt dräktig?

En katt är vanligtvis dräktig mellan 63-65 dagar men det är inte ovanligt att de föder någon gång mellan 58 till 70 dagar.
Dock så är det inte så bra om de föder innan dag 60 eller efter dag 70.

Det sista en kattunge börjar utveckla i mammans mage är de inre organen så en födsel före dag 60 kan innebära problem för kattungen och en födsel efter dag 70 kan innebära problem för modern för då kan kattungarna ha växt till sig för mycket för att kunna komma ut den naturliga vägen.

Hur många kattungar får en katt vanligtvis?

Självklart varierar det från ras till ras hur många ungar en katt får.

Hos några raser är det inte ovanligt att honan bara får en eller två ungar men vanligast är 3-4 ungar. En katt kan få ända upp till 7-8 kattungar dock utan att det skall innebära några problem för katthonan.

Vad skall en gravid katt äta?

Din gravida katt äter som vanlig i början dräktigheten (första 3 veckorna).
Men efter vecka fyra så brukar dräktig katt behöva ha större ransoner med mat och det kan var dags att byta ut den vanliga kattmaten mot helfoder för gravida för nu har behovet av att få i sig mer protein, fett, vitaminer och mineraler ökat markant.

Kattungars utveckling: Kattungar är underbara små varelser som snabbt blir små katter, det tar bara ca 3 månader tills en kattunge kan klara sig själv utan sin mamma, tänk om dina ungar var redo att #ytta hemifrån redan när de var 3 månader….

Kattunge 0-2 veckor: Viktigt när du/din katt precis fått kattungar är att kontrollera att de nyfödda kattungarna tar katthonans spenar och får i sig den viktiga råmjölken.

En nyfödd kattunge väger ca 90 g – 110 g, lite beroende på ras. Väg kattungarna minst en gång varje dag, helst två gånger.

En kattunge bör öka i vikt ca 10g/dag.

Runt dag 3 så brukar navelsträngen ha torkat ihop och börjar ramla av.

När de små liven är ca 1 vecka så kommer de att börja öppna sina små vackra ögon, innan det är de helt blinda.

Kattunge 3-7 veckor: När kattungarna är runt 3 veckor gamla så börjar de röra betydligt mer på sig om än ganska vingligt så börjar det nu ta sig, vid 4 veckor är de så pass rörliga att man kan börja introducera dem för leksaker som de kan skoja/bråka med, de kommer även att börja leka mer med sina syskon runt den här tiden.

I vecka 4 kan man även börja ge dem kattmat, lite försiktigt.

I och med att de börjar äta kattmat och inte bara diar från kattmamman så är det även dags att börja träna dem att gå på låda.

Kattunge 8-12 veckor:

Det är under den här tiden som mamman uppfostrar sina ungar.

När en kattunge är 12 veckor gammal så får den lämna sin mor och flytta till en ny familj men vi rekommenderar att kattungarna får stanna hos sin moder ytterligare någon vecka.

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

  • Kom in på Veterinärutbildningen med Högskolprovet – Tips & Råd

  • Kan hundar äta fänkål?

  • Kan hundar äta sötpotatis?