Är Oliver Farligt för Hundar? Allt du Bör Veta

Oliver är ett gott tillskott till sallader, bröd och pizzor, men är de säkra för din hund att äta? Med måtta är oliver ett helt säkert mellanmål för din hund. Oliver är giftfria och har nyttiga näringsämnen, men dessa näringsämnen kan lätt hittas någon annanstans i större och mer lättillgängliga mängder. I den här artikeln kommer vi att ta en titt på de potentiella fördelarna och riskerna med att mata oliver till din hund.

Oliver växer på små träd och är en del av en familj med stenfrukter. Dessa inkluderar mango, körsbär och persikor, och de innehåller ett stort enda frö- kärnan. Vissa oliver blir svarta när de mognar, medan andra förblir gröna även när de är helt mogna.

Oliver används flitigt runt om i världen i en mängd olika livsmedel, men de flesta oliver som odlas används för att göra olivolja.

Råa och färska oliver är nästan oätliga på grund av deras beska och måste jäsa och botas för att de ska bli välsmakande. Denna process tar bort den bittra föreningen oleuropein och tar fram den smak som vi alla känner och älskar. Denna process kan ta så lite som några dagar till några månader, men det är verkligen värt att vänta!

Näringsmässiga fördelar med oliver

Bara en eller två små oliver är tillräckligt för att erbjuda hälsofördelar för din hund. För mycket av något är dåligt, och detsamma gäller för oliver.

Men med måtta inkluderar de potentiella hälsofördelarna med oliver:

  • Oliver är en stor källa till flera vitaminer. Vitamin A kan hjälpa till att stödja syn och benhälsa hos din hund, och vitamin E är en potent antioxidant som kan hjälpa din hunds immunförsvar.
  • Oliver innehåller höga mängder kalcium, vilket är nödvändigt för benbildning och tillväxt, och järn, som hjälper till att syntes av blodkroppar.
  • Oliver innehåller en liten mängd protein som kan hjälpa till med muskeltillväxt och underhåll.

Naturligtvis kan alla dessa fördelar erhållas från andra hälsosammare källor, utan de tillhörande hälsoriskerna med att mata för många oliver till din hund.

olives 4636996 1280

Hälsorisker med oliver

Den största risken med att mata oliver till din hund är i groparna. Dessa kan potentiellt skada dina hundtänder, orsaka kvävning eller luftvägsobstruktion hos mindre raser och till och med fastna i deras tarmkanal.

Även urkärnade oliver har risker eftersom de ofta konserveras med en stor mängd salt. Överdrivna mängder natrium kan orsaka hälsoproblem för din hund, inklusive uttorkning och kräkningar. Många oliver är bevarade i en blandning av andra potentiellt skadliga ingredienser, inklusive vitlök, som kan vara skadlig i överskott, och lök, som är giftig för hundar.

Hur är det med olivolja?

Olivolja är ett bra tillskott till ditt husdjurs diet med måtta eftersom det inte medför några av de associerade hälsoriskerna med hela oliver men har alla fördelar. Olivolja innehåller omega-fettsyror och vitamin E, som båda är bra för hälsan hos din hunds hud och päls, och de enkelmättade fetterna kan hjälpa överviktiga hundar att gå ner i vikt.

Naturligtvis ska allt vara med måtta, och beroende på din hunds storlek räcker det med en tesked eller matsked en gång i veckan. Välj alltid extra virgin olivolja eftersom den har ett minskat syrainnehåll. Med detta sagt härsnar den snabbare än andra typer, så se till att förvara den på rätt sätt.

Näring i oliver

Det finns två typer av oliver: gröna och svarta oliver. Gröna oliver plockas från trädet innan de är mogna. Svarta oliver, å andra sidan, får stå ett tag till för att mogna på trädet innan de plockas. Oliver är som standard extremt bittra och de får inte konsumeras råa.

Kan hundar äta oliver?

Oliver skulle vara ett överflödigt införande i en hunds redan kompletta och balanserade diet. Om du redan matar din hund en tillräcklig mängd hundmat och ibland erbjuder dem hälsosamma godsaker som morötter, är oliver helt enkelt inte nödvändiga. Hundar är inte i behov av någon av deras tillsatta näringsämnen.

Dessutom, på grund av det faktum att oliver innehåller hälsosamma fetter och proteiner, kan de också betraktas som onödiga kalorier för din hund. Det är här måttlighet är viktigt.

Viktigt: Oliver till din hund måste alltid vara rena och osaltade!

Oliver risker

Vanliga oliver är inte skadliga för hundar, men det finns vissa komponenter som du måste se upp med när du matar dem till din hund:

  • Olivkärnor: Kärnor är extremt farliga och kan leda till kvävning hos hundar. De kan också blockera luftvägarna och spricka tänderna.
  • Tillsatser: När oliver är belagda med kryddor, vitlök eller oljor ökar du risken för att ge din hund giftig mat. Undvik oliver med för mycket salt, eftersom detta också kan vara skadligt.
  • Överkonsumtion: Att äta för mycket kan vara farligt för hundar, speciellt om de innehåller gropar. Det är bäst att kontakta din veterinär om detta.

Kan hundar äta olivolja?

Hundar kan också äta olivolja, men nyckeln är återigen måttlighet.

Du kan lägga till extra virgin olivolja i din hunds diet genom att ringla lite av den över maten. Extra virgin olivolja är bäst då den har låg syra. Du kan också använda den som en ingrediens för hemgjorda hundgodis. Servera inte din hund någon sallad som är indränkt i olja. Begränsa portionerna till en tesked per dag eller fråga din veterinär om portionen baserat på din hunds storlek.

Andra faror

Oliver kanske inte är giftiga för hundar, men det betyder inte att de är en idealisk behandling. Faktum är att oliver är ett dåligt val som hundgodis av flera skäl. Vissa människor säger att oliver kommer att störa en hunds mage om för många äts, även om vi pratar om ett mindre problem här. Ändå visar det att hundens kropp bara kan bearbeta så många av dessa saker på en gång.

Oliver har också en kärna i mitten (såvida du inte köper urgröpta oliver), och denna kärna utgör faktiskt ett hot mot din hund. Dels finns det en uppenbar kvävningsrisk. Vidare innehåller många kärnor ämnen som är giftiga för hundar.

Huvudkomponenten i en olivkärna är lignin, en komponent som också finns i trä. Vi kan inte smälta detta, precis som vi inte kan smälta en bit trä, och hundar är inte annorlunda. Eftersom det inte går att smälta, kommer en olivkärna helt enkelt att passera genom din hunds system och hamna i en hög med hundbajs. Även om de normalt inte kvävs av kärnan kan de orsaka allvarliga matsmältningsproblem.

Om du någonsin har hanterat en kärna vet du att de ofta har vassa kanter. Dessa kan potentiellt skära tunntarmen när de passerar igenom, och en hund kommer inte att kunna berätta för dig om deras obehag. På vissa ställen är det traditionellt att äta kärnorna. Men tarmkanalen hos en hund är mindre än vår, så vassa kanterna blir ännu mer av ett problem.

Varför oliver inte är en bra hundgodis

Som du säkert har märkt kommer de flesta av de potentiella farorna med denna frukt från kärnan. Eftersom de flesta inte äter kärnan kan man tycka att resten av frukten är okej, eller hur? Tyvärr är detta inte nödvändigtvis fallet. Även om oliver inte kommer att döda din hund (och förmodligen inte kommer att göra dem sjuka), måste vi ifrågasätta varför någon skulle välja detta som en hundgodis.

För det första verkar de flesta hundar inte tycka särskilt mycket om oliver. Många hundar kommer att äta det, men det är förmodligen bara för att det är salt och tillgängligt. Med tanke på att hundar ibland är kända för att äta sin egen avföring kan vi säga att de generellt sett inte är kräsna med vad de äter.

För en annan sak medför groparna vissa risker som vi redan har täckt. Men låt oss anta för en minut att du bara matar urkärnade oliver till din hund. Det finns fortfarande ett litet problem: Oliver är ett mycket bearbetat livsmedel, och det innebär många tillsatser.

Under inläggning/konserveringsprocessen blötläggs oliver i saltlake (saltvatten) av olika anledningar. I sitt naturliga tillstånd är oliven i grunden en oätlig frukt. Den innehåller stora mängder av ett ämne som kallas oleuropein, vilket ger den en intensivt bitter smak. När du inser detta måste du undra varför folk först bestämde sig för att odla denna frukt. Det uppenbara svaret är olivolja eftersom oliver innehåller så mycket av den oljan i alla delar av frukten.

Det var romarna som först upptäckte att man kan tillsätta lut till saltlösningen och påskynda processen dramatiskt. Med enbart saltlake tar det månader att producera ett parti oliver. Tillsatsen av lut som katalysator (något som påskyndar en kemisk reaktion) gjorde att de kunde produceras på timmar. Naturligtvis ansågs oliver definitivt vara en lyxmat innan den tiden.

När det gäller svarta oliver behandlas de ännu mer. Efter mognad behandlas de med en lösning av järnglukonat. Järnet i detta ämne kommer att oxidera (vilket i princip betyder att det kommer att rosta) och resultatet blir en mörksvart färg. Även om järnglukonat inte är giftigt eller särskilt farligt, gör detta fortfarande oliven mycket mer bearbetad än andra frukter.

Slutsats

Om din hund äter en oliv av misstag, finns det sannolikt ingen anledning att rusa iväg till veterinären; se bara till att de inte har svalt några kärnor av misstag. Att ge din hund lite olivolja här och där kommer inte att göra någon skada och kan till och med ha hälsofördelar. Med detta sagt kan alla fördelar som finns i oliver lätt hittas i andra allmänt tillgängliga källor.

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

  • Är lakrits farligt för hundar?

  • Är aloe vera farligt för hundar?

  • Är citron farligt för hundar?