Behöver min hund kolhydrater i hundmaten?

Förutom proteiner och fetter är kolhydrater en av de tre grundläggande komponenterna i näringen. Åtminstone gäller det för mänsklig näring.
Med våra hundar är situationen lite annorlunda. Det är därför det ständigt finns diskussioner och missuppfattningar om rätt kost.
Om och om igen lider hundar av att människor överför sina matvanor till sina fyrbenta vänner .
Men hur ser egentligen det där med kolhydraterna för hundar ut?

Vad är kolhydrater för hundar?

Som namnet antyder tillverkas kolhydrater upp av kol- och vattenkomponenter. De är indelade i tre huvudgrupper enligt deras kemiska struktur:
Monosackariderbestår av en sockerkomponent. De inkluderar glukos, fruktos och galaktos.
Disackariderbestår av två sockerkomponenter. Dessa inkluderar laktos, sackaros och maltos.
Polysackarider består av många sockerkomponenter. Glykogen, vegetabilisk och animalisk stärkelse, råfiber och grovfoder är polysackarider.

Hur smälts kolhydrater av hundar?

Hos människor börjar nedbrytningen av kolhydrater med att tugga och salivera.
Hos hundar är detta annorlunda. Om hunden äter kolhydrater smälts de först i tunntarmen.
Flera sockerarter, det vill säga polysackarider, bryts ner till monosackarider i tunntarmen så att kroppen kan absorbera dem. Livsmedel som innehåller kolhydrater bör därför bearbetas eller delas upp före utfodring. Detta innebär att näringsämnena och de aktiva ingredienserna kan användas av djuret.

Kolhydrattabell, per 100 gram mat

Sällan kan det förekomma förjäsning av kolhydraterna i magen. Detta gäller dock endast sjuka hundar.

Om mer kolhydrater utfodras än vad som går att ta tillvara, lagrar organismen dem i lever och muskler. Vid behov frigörs dessa ämnen och energi frigörs snabbt.

Hur många kolhydrater är hälsosamma?

Förfäderna av hundar, vargarna, äter ett helt bytesdjur i naturen. Den innehåller alltid kolhydrater, främst i maginnehållet.

Kolhydrater finns i spannmål, men även i många typer av frukt och grönsaker. De ger ungefär lika mycket energi som protein. Kolhydrattabell, per 100 gram mat
Ris ca 70 gram kolhydrater Quinoa ca 62 gram kolhydrater Amaranth ca 55 gram kolhydrater
ötpotatis ca 26 gram kolhydrater.
Potatis ca 16 gram kolhydrater Ärtor ca 11 gram kolhydrater

Men en kolhydratrik kost är inte bara överflödig för hunden, utan kan till och med göra djuret sjukt.

För många kolhydrater leder till fetma

Konsekvenserna är sjukdomar som vi också känner från människor. När en hund konsekvent äter för mycket kolhydrater omvandlar kroppen dessa sockerarter till fett. Fettavlagringar bildas. Detta leder till fetma.
Typiskt för för mycket kolhydrater är mag-tarmsjukdomar och tandproblem.
Hundens matsmältning tarmkanalen är inte optimalt utformad för att smälta dessa ämnen. Du kommer snabbt att märka att din hund har problem med att smälta kolhydrater med matsmältningsproblem som diarré.

Hur många kolhydrater behöver en hund?

I motsats till ett överskott har brist på kolhydrater knappast någon effekt på hunden. Hundorganismen kan få energi från fetter och proteiner. Vid behov kan han själv omvandla proteiner till glukos.

Denna metaboliska process ger dock slaggprodukter som hunden måste utsöndra igen. Det påverkar hans hälsa. Därav följer att kolhydrater är nödvändiga till viss del dock. Ett överskott kan dock vara mycket skadligt.

Om du Om du ger din hund färdigmat bör du alltid kontrollera kolhydrathalten.
Tyvärr har många färdigfoder en hög kolhydrathalt som ofta består av spannmål. Detta är särskilt fallet med många typer av torrfoder. Det är helt oberoende av om det är en billig eller dyr leverantör

Var därför noga med deklarationen och ordningen på ingredienserna. Ju högre upp spannmålet är listat, desto mer av det finns i det färdiga fodret.
Nu är spannmål inte i grunden skadligt för din hund. Vete, majs och liknande kan dock lätt utlösa allergier, vilket kan visa sig i matsmältningsproblem, hudavvikelser eller till och med beteendestörningar.
Så det är bättre att använda hög- kvalitetsmat som inte har dem Spannmål klarar sig.
Bra alternativ är ris, potatis, ärtor, sötpotatis eller de gamla pseudokornen som quinoa eller amaranth.
Dessa livsmedel innehåller naturligt olika mängder kolhydrater. Men vi vill inte plåga våra hundar med lågkolhydratkost heller.

Behöver min hund kolhydrater i sin mat eller är lågkolhydrat mode för hundar nu?

Kom alltid ihåg att små godsaker och framförallt hundkex innehåller mestadels mycket kolhydrater från spannmål.
Räck efter hembakade kex, ostbitar eller andra delikatesser som innehåller inte kolhydrater. Detta är hälsosammare för din hund och kommer säkert att gå lika bra med honom.

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

  • Kan hundar gråta?

  • Vad äter Igelkottar?

  • Kan Hundar äta Fisk?