Kom in på Veterinärutbildningen med Högskolprovet – Tips & Råd

För att bli veterinär i Sverige måste du först och främst genomgå en utbildning på universitet. Därefter måste du ha gjort praktik på en veterinärklinik. Efter det kan du ansöka om att bli legitimerad veterinär.

För att bli antagen till veterinärutbildningen på universitet måste du ha tillräckliga betyg och genomgå ansökningsprocessen.  Du kan läsa mer om det här på Universitets- och högskolerådets hemsida: uhr.se.

Om du drömmer om att bli veterinär men inte har tillräckliga betyg för att komma in på veterinärutbildningen på universitetet står du inför ett dilemma. Antingen kan du arbeta för att plugga upp dina betyg på komvux eller så kan du satsa på att prestera väl på högskoleprovet. Detta är för att universitet också använder högskoleprovet som grund för antagning till utbildningar. Många väljer att satsa på högskoleprovet istället för att plugga upp sina betyg på komvux eftersom att komvux är tidskrävande och kräver väldigt mycket arbete.

Att istället plugga och arbeta för att få bra resultat på högskoleprovet kan gå snabbare och vara en enklare väg till drömutbildningen.

Det är också viktigt att du är intresserad av djur och har en stark vilja att hjälpa dem. En veterinär jobbar ofta med djur i alla möjliga storlekar och sjukdomar, så det kan vara fysiskt krävande och ibland också stressigt. Det är därför viktigt att du har en stark mental hälsa och har en förmåga att hantera olika situationer.

Högskoleprovet för veterinärutbildningen

Precis som alla andra utbildningar på universitet kan du komma in på veterinärutbildningen med antingen dina betyg eller ett bra resultat från högskoleprovet.

Med det sagt, högskoleprovet är ett prov som man kan göra för att få en så kallad ”högskolebehörighet”. Detta innebär att man uppfyller de krav som universitet och högskolor har på de som söker till deras utbildningar. Om du vill söka till en utbildning som kräver högskolebehörighet måste du därför ha gjort högskoleprovet och uppnått tillräckliga poäng – om dina betyg inte räcket till för att komma in på utbildningen, det vill säga.

Högskoleprovet 2023 består av total 160 uppgifter som är uppdelade i åtta olika delar. Hela högskoleprovet och provdagen är i sin tur uppdelad i fem provpass. Två av provpassen innehåller kvantitativa uppgifter och två delar innehåller verbala uppgifter. Det femte provpasset är ett utprövningspass som syftar till att testa uppgifter till framtida högskoleprov. Med detta sagt får du inget resultat från provet på utprövningspasset.

Högskoleprovet är ett bra verktyg för att visa att du har den kunskap och förståelse som krävs för att klara av att studera på universitet eller högskola. Det är därför viktigt att du förbereder dig noga inför provet och försöker få så höga poäng som möjligt. På så sätt ökar du dina chanser att komma in på den utbildning du önskar.

Utmaningen med att bli veterinär är att det ofta är höga antagningskrav när det kommer till betyg, men även naturligtvis för resultat från högskoleprovet. Detta gör att betygen som många har inte alltid räcker till för att komma in på veterinärutbildningen. Och då är högskoleprovet en fantastisk möjlighet att ge dig själv chansen att komma in.

Tips för att bli veterinär

Här är några tips för att öka dina chanser att bli veterinär:

  1. Se till att du har tillräckligt höga betyg i relevanta ämnen, såsom biologi, kemi och fysik. Dessa ämnen är viktiga för att förstå hur djur fungerar och hur olika sjukdomar behandlas. Även om du inte har bra betyg i dessa ämnen sedan tidigare är det viktigt att plugga och läsa på dessa ämnen för att utvidga din kunskap och expertis inom dessa områden.
  2. Försök få in en delarbete på en djurklinik eller annat ställe där du kan få erfarenhet av att jobba med djur. Detta kan vara ett bra sätt att visa att du har intresse och lämplighet för att bli veterinär.
  3. Anmäl dig till högskoleprovet och försök få så höga poäng som möjligt. Som jag nämnde tidigare är högskoleprovet ett viktigt verktyg för att bli antagen till en veterinärutbildning.
  4. Sök information om olika veterinärutbildningar och se till att du uppfyller de krav som ställs på ansökande. Det kan vara bra att också läsa på om olika veterinärprogram och jämföra dem för att hitta det som passar dig bäst.
  5. Var inte rädd för att söka råd och hjälp från andra veterinärer eller lärare. Många människor är villiga att ge råd och hjälp till dem som vill bli veterinär, så det kan vara bra att ta tillfället i akt att ställa frågor och få råd. I dagens teknologiska era finns det även många veterinärer som delar med sig av kunskap och tips online som du kan ta del av.
  6. Var beredd på att lägga ner mycket tid och ansträngning på din utbildning. Veterinärutbildningen är en lång och krävande utbildning, och du måste vara beredd att lägga ner mycket tid och ansträngning för att klara den.
  7. Var öppen för att lära dig och utvecklas. Som veterinär kommer du att stöta på många olika djur och sjukdomar, och det är viktigt att du är beredd att lära dig och utvecklas hela tiden.
  8. Var empatisk och omtänksam mot djuren och deras ägare. Som veterinär kommer du att möta många djur och deras ägare som är oroliga och stressade, så det är viktigt att du visar empati och omtanke för deras situation.
  9. Var alltid noga med att följa etiska riktlinjer och lagar som gäller för veterinärer. Det är viktigt att du alltid följer etiska riktlinjer och lagar när du arbetar som veterinär, för att säkerställa att djuren får den vård de behöver på ett rättvist och ansvarsfullt sätt.

Relaterade Inlägg

  • Roliga fakta du kanske inte visste om våra husdjur!

  • Kan hundar gråta?

  • Vad äter Igelkottar?