Skaffa Ragdoll Katt – Vad du bör Tänka på & Veta

Nästan alla som funderat på att ska!a katt har någon gång tänkt tanken att en Ragdoll kanske kunde vara en katt att äga.
Väldigt många tycker att Ragdoll katter är otroligt vackra och deras utseende får dem att se väldigt snälla ut vilket tilltalar väldigt många.

Passar rasen Ragdoll för mig?

Alla kattraser är olika och det är inte säkert att just Ragdollrasen passar dig men om följande punkter passar in på det du letar efter hos en katt så är du på god väg att kanske ha hittat rasen som passar dig.

 • Ganska lugn, nästan lite lat katt.
 • Kattras som oftast älskar barn och kommer bra överens med andra djur.
 • Riktig sällskapskatt som älskar uppmärksamhet.
 • Mycket trogen.
 • Kommer och möter dig vid dörren när du kommer hem.
 • Katt som trivs inomhus, inte så sugen på att gå ut på äventyr.

Om detta låter som katter du vill ha, ja då är det nog en Ragdoll du skall ha.

Köpa Ragdoll katt

När du väl har bestämt dig för att det är en Ragdoll katt som du vill ha så är det dags att hitta en Ragdoll uppfödare och det finns det väldigt många av och majoriteten av uppfödarna är seriösa uppfödare men se upp för det finns några som bara bryr sig om pengar och inte om katternas bästa.

Hur kollar man upp om en uppfödare är en seriös uppfödare?

Åk och besök uppfödaren och skapa dig en egen uppfattning om uppfödaren ifråga och kolla in hur de bor, hur katterna har det, så ser du nog ganska snabbt om det är en seriös uppfödare eller inte.

Jag tycker att det kan vara bra att man kommer bra överens med uppfödaren med för om man ska!ar en raskatt så kan det vara så att man börjar med utställningar och många uppfödare gillar att ha kontakt med de som köper deras katter och särskilt om de håller på och ställer ut katterna för går det bra för katterna på utställningarna så höjer det även uppfödarens ”status”.

Många uppfödare är väldigt måna om att följa sina kattungar genom livet och vem vill ha en uppfödare efter sig som man inte gillar.

Det finns ett regelverk som uppfödare måste följa:

 • Kattungarna måste vara över 12 veckor gamla innan de får flytta från uppfödaren. Kattungarna skall ha friskhetsintyg från veterinären som inte får vara äldre än 7 dagar när kattungarna hämtas.
 • Kattungarna skall ha fått grundvaccination 2 gånger mot kattsnuva och kattpest. stamtavla skall följa med katten.

Ragdoll kattungar

Ragdoll kattungar är nog bland det vackraste som finns.

Den vita pälsen ihop med de klarblåa ögonen går ju inte att motstå.

Vilka färger finns Ragdoll katterna i?

Ragdollen är godkänd i 20 olika färgkombinationer, de vanligaste är brun & blå (kattungen i klippet här ovanför är blå).
Andra färger som finns är:

Creme, choklad, chokladsköldpadd, brunsköldpadd, blåsköldpadd, lilasköldpadd, röd, lila och ett antal till som inte är så vanliga.

Vanliga sjukdomar hos Ragdolls

Ragdoll som ras är en väldigt ”ren” ras som inte är sönderavlad och därför inte har några direkta rasrelaterade sjukdomar.
Dock så har Ragdoll katter precis som alla andra kattraser vissa problem med njursvikt och hjärtmuskelsjukdomar men det här är något som alla seriösa uppfödare av Ragdolls tar hänsyn till genom att genomföra tester för att upptäcka dessa sjukdomar i tid.

cat 4155119 1280

Pälsvård på en Ragdoll

Ragdoll katter har en väldigt fin päls som har väldigt svårt för att tova/trassla sig men självklart blir det trassel även i en Ragdolls päls så då är det bara att ta fram borsten och gå genom pälsen.

Det rekommenderas att man skall kamma en katt minst en gång i veckan även om inte pälsen är tovig, det är ett bra sätt att umgås på och de flesta katter älskar att bli kammade och det finns en fördel till, det är lätt att upptäcka om katten har ont någon stans när man kammar dem.

Om det blir tovor som inte går bort genom att borsta så är det bara att klippa bort dem, pälsen växer snabbt ut igen, dock om du skall ställa ut katten kanske det inte är en sådan bra idé.

Många katter ogillar att bada och tur är väl det då att man inte behöver bada katter så ofta, en till två gånger per år räcker för de flesta katter då de är väldigt renliga av sig och tvättar sig själva väldigt bra så bad behövs inte så ofta.

Jag hoppas ni nu har fått lite mer kött på benen om ni gått och funderat på att skaffa en Ragdoll katt och att den här artikeln kanske får er att ta steget fullt ut och skaffa en söt liten kattunge.

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

 • 31 Otroliga Fakta om Katter – Intressanta Kattfakta

 • Populäraste Kattraserna på Internet

 • Är din Katt Dräktig? – Vanliga frågor om Dräktiga Katter