Vad bör man Tänka på när man Väljer Kattförsäkring?

En katt är en mysig familjemedlem som sprider glädje i en familj.

Samtidigt blir en katt som en familjemedlem vilket gör att man känner ett särskilt ansvar för deras välmående och hälsa. En viktig del av detta ansvar är att se till att din katt får den vård den behöver när sjukdom eller skador uppstår. Det är därför kattförsäkringar är så viktiga.

I denna artikel ska vi ta en närmare titt på kattförsäkringar, vad du bör tänka på, och varför det är viktigt att investera i en kattförsäkring för din katt.

Varför behöver man en kattförsäkring?

Som kattägare har vi ansvaret att se till att våra katter har det så bra som möjligt. Det inkluderar inte bara att ge dem mat, kärlek och tak över huvudet, utan också att ta hand om deras hälsa på rätt sätt. Här är några av de främsta skälen till varför kattförsäkring är väl värd att investera i:

 1. Oväntade utgifter: Din katt kan ge upphov till oväntade kostnader då sjukdomar eller skador inträffa när som helst. En kattförsäkring kan framförallt vara väldigt tacksamt att ha om en oförutsedd veterinärkostnad dyker upp.
 2. Förhindrar ekonomisk stress: Att stå inför dyra veterinärkostnader kan vara jobbigt om ekonomin redan är ansträngd. Som tur är kan en kattförsäkring kan ge dig trygghet och hjälpa dig undvika ekonomisk stress.
 3. Bättre vård till din katt: Med en försäkring kan du ge bättre vård till din katt när det behövs. Något som är mindre önskvärt är att kompromissa eller skippa vård som din katt behöver bara för att det inte upplevs kritiskt i syfte att spara pengar. Detta är naturligtvis inte idealt men om din ekonomi är ansträngd kan du undvika situationer som dessa tack vare en kattförsäkring. Istället för att tänka på ekonomin och kostnaden kan du istället fokusera på vad som är bäst för din katt och dess behov.
 4. Förebyggande vård: Förebyggande vård är den bästa vården för oss människor. Detsamma gäller naturligtvis för katter. Problemet är att många undviker förebyggande vård och går endast till veterinären med sina katter när det är något akut problem. Anledning är ofta kostnad. Många kattförsäkringar täcker förebyggande vård såsom årliga kontroller och vaccinationer vilket är någonting du såklart vill göra för att hålla din katts hälsa och välmående i topp. I längden kan detta hjälpa till att hålla din katt frisk och förebygga eventuella allvarliga hälsoproblem längre fram.
 5. Livslång försäkring: Genom att investera i en kattförsäkring kan du säkerställa att din katt får vård inte bara när den är ung och aktiv, utan även när den blir äldre och kan kräva mer omfattande medicinsk vård.

Vad täcker en kattförsäkring?

När du tittar på olika kattförsäkringar och funderar över vilken du ska välja är det viktigt att förstå vad dessa försäkringar faktiskt omfattar. Försäkringsbolag kan erbjuda olika nivåer av skydd och det är därför viktigt att veta vad du behöver och samtidigt inte vara dum-snål genom att välja bort saker som det visade sig att du faktiskt behövde i framtiden.

Här är några aspekter att tänka på när du ska välja en kattförsäkring:

Grundläggande täckning

De flesta kattförsäkringar täcker akuta problem såsom olycksfall och sjukdomar. Detta inkluderar kostnader för veterinärvård, medicin, kirurgi och andra tester som kan behöva göras. Läs därför noga försäkringens villkor så att du förstår vad försäkringen täcker.

Tillval och extra täckning

Många försäkringsbolag erbjuder tillval för en mängd olika saker och hälsoåtgärder. Några av de vanligaste tilläggsförsäkringarna för kattförsäkring är rutinmässig vård, tandvård och försäkringsskydd för olika genetiska sjukdomar. Innan du slår till på en försäkring är det bra att överväga dessa tillval beroende på din katts specifika behov och din budget.

Undantag och begränsningar

Precis som med allting är det viktigt att läsa villkoren för försäkringen noggrant för att förstå vad den täcker och vad den inte täcker. Vissa försäkringsbolag kanske till exempel inte täcker medicinska kostnader för förebyggande vård eller behandling av redan existerande tillstånd.

Ålder och andra restriktioner

Vissa försäkringsbolag kan ha restriktioner för vissa åldrar eller raser. Med detta i åtanke är det viktigt att veta om din katt uppfyller försäkringsbolagets krav eller om det finns faktorer som kan påverka dina möjligheter att försäkra din katt.

Premie och självrisk

Självklart bör du ha koll på försäkringspremien och självrisken innan du tecknar din försäkring. Beroende på din valda självrisknivå och försäkringsbolaget kan premien variera. Detta beslut beror egentligen på din ekonomiska situation och hur mycket du är villig att spendera varje månad.

Att välja rätt kattförsäkring

Nästa steg är att förstå hur du väljer rätt plan som passar dig och din katt bäst. När du ska teckna en kattförsäkring finns det flera viktiga saker du bör ha i åtanke:

 1. Jämföra olika försäkringsbolag: Precis som med allting vill du jämföra flera olika försäkringsbolag innan du bestämmer dig. Jämför kattförsäkring och titta på saker såsom recensioner från andra kattägare, hur länge de varit aktiva, och deras rykte som helhet. Det är oftast tryggast att välja ett försäkringsbolag med en lång och positiv historik av att hjälpa kattägare och inte göra eventuella problem ännu jobbigare.
 2. Din katts ålder och ras: Din katts ålder och ras kan påverka kostnaden för försäkringen men också vilka försäkringsalternativ som är tillgängliga. Vissa försäkringsbolag kan ha specifika krav eller priser baserat på dessa faktorer, så se till att din katt uppfyller eventuella krav.
 3. Prissättning och premie: Försäkringspremien är en av de viktigaste faktorerna att överväga. Bestäm hur mycket du är villig att spendera varje månad och jämför försäkringsbolagens priser noggrant med andra försäkringsbolag. Tänk också på att priset kan öka i framtiden, vilket är viktigt att ha i åtanke.
 4. Kundtjänst och försäkringsvillkor: En försäkring är något du hoppas att du aldrig behöver använda, men om du gör det, är bra kundtjänst och försäkringsvillkor viktigt. Med det sagt vill du ta reda på hur försäkringsbolaget hanterar försäkringsärenden och hur smidig processen är. Läs försäkringsvillkoren noggrant och se framförallt till att du förstår eventuella undantag eller begränsningar.
 5. Flexibilitet och anpassning: Välj en försäkring som är flexibel nog att anpassas efter din katts unika behov. Kanske behöver du tilläggsförsäkringar som täcker specifika hälsoproblem baserat på din katts ras eller tidigare medicinska historia.

Kattens hälsa och försäkringen

När vi pratar om din katts hälsa och hur försäkringen påverkar den är det värt att komma ihåg att din försäkring kan komma att spela en central roll i din katts övergripande vård. Här är några viktiga aspekter att överväga:

Förebyggande vård och rutinkontroller

Vissa kattförsäkringar inkluderar täckning för förebyggande vård såsom årliga hälsokontroller och vaccineringar. Förebyggande vård och rutinkontroller är något som vi rekommenderar för att hålla din katt frisk. Det kan också hjälpa till att hålla din katt frisk och upptäcka eventuella hälsoproblem i ett tidigt skede så att du kan jobba förebyggande med din katts hälsa.

Välja en veterinär

Försäkringen kan också påverka ditt val av veterinär. Vissa försäkringsbolag samarbetar med specifika veterinärer medan andra ger dig friheten att välja din egen veterinär. Kolla om du är begränsad till specifika veterinärer och om detta är någonting som passar dig.

Utöver detta kan din katts vård också påverkas av försäkringen. Vissa försäkringar kan ha begränsningar när det gäller vilka behandlingar som täcks eller hur länge behandlingar kan pågå. Det är därför viktigt att du läser det finstilta i försäkringsavtalet för att vara medveten om dessa begränsningar och hur det påverkar din katt.

Relaterade Inlägg

 • Varför gillar katter att bli klappade på rumpan?

 • Kan hundar och katter få barn?

 • Hur länge håller sig kattmat i kylen?