11 Fördelar med att Äga Hund – Varför Har Folk Hund?

Att äga en hund kommer med en hel del ansvar men de är långt överträffade av antalet fördelar du kommer att få av att äga en hund. Utöver den kärlek och sällskap du kommer att uppleva när du äger en hund, finns det en mängd fördelar som backas upp av vetenskap som du kan bli förvånad över att upptäcka.

1. Förbättra hjärthälsa

Hundar fyller inte bara ditt hjärta; de gör det faktiskt starkare. Studier visar att att ha en hund är kopplat till lägre blodtryck, sänkt kolesterol och minskade triglyceridnivåer, vilket bidrar till bättre övergripande kardiovaskulär hälsa och färre hjärtinfarkter. Dessutom har hundägare som har hjärtinfarkt bättre överlevnadsgrad efter händelserna.

2. Håller dig aktiv och i form

Denna är ganska uppenbar. Att röra sig mer är en naturlig del av att äga en hund.

Hälsoexperter rekommenderar att vuxna tränar måttlig i cirka 2 timmar och 30 minuter per vecka. Hundägare är mycket mer benägna att nå det målet. Människor älskar att vara ute och gå ut med sin hund och vara med sin hund. Dessutom har man inte alltid ett val när hunden vill gå ut. Det ger dig ett mål och syfte med att gå ut -vilket därmed leda till att hundägare går ut och går mer.

Med det sagt hjälper en hund dig att bli mer aktiv. Den aktiviteten hjälper oss i sin tur att förbli pigga och rörliga in i 70- och 80-talen. Vidare fann en studie i tidskriften Gerontologist att äldre vuxna som promenerade med hundar upplevde lägre kroppsmassaindex, färre dagliga begränsningar, färre läkarbesök och mer frekvent måttlig och kraftig träning.

3. Hjälp dig gå ner i vikt

Vill du gå ner några kilo? Ta din hund och gå ut och gå! Forskning har upprepade gånger funnit att dagliga hundpromenader hjälper dig att gå ner i vikt, eftersom de tvingar dig till måttlig fysisk aktivitet i 10, 20 och till och med 30 minuter åt gången. Faktum är att 2010 upptäckte en liten studie att folk som gick ut med ”lånande” hundar fem gånger i veckan gick ner i genomsnitt 6.5kg under loppet av ett år. Deltagarna ansåg att det var ett ansvar gentemot hunden, snarare än att man måste träna. Hundarna kräver att du går ut och går med dem, men det är lätt att skippa träningen när man inte känner för det.

4. Förbättra ditt sociala liv

När vi åldras blir det svårare att komma ut och träffa människor – men mindre så för hundägare! Forskare har funnit att cirka 40 procent får vänner lättare. Faktum är att 4 av 5, enligt en brittisk studie pratar med andra hundägare under promenader, vilket inte är så konstigt. Särskilt hundägare tenderar att vara lite mer extroverta eller utåtriktade konstaterade studien. När du börjar engagera dem om deras sällskapsdjur, tenderar människor att öppna sig och verkligen blomma ut. De vill dela historier om sin favoritvän med andra, framförallt andra hundägare. Din hund är ett perfekt samtalsämne, speciellt när du pratar med andra hundägare. Diskutera hundskötsel, olika hundraser, hundförsäkring, och mycket mer.

5. Minska stressen

Det finns en anledning till att terapihundar är så effektiva: Att spendera bara några minuter med ett husdjur kan sänka ångest och blodtryck och öka nivåerna av serotonin och dopamin, två neurokemikalier som spelar en stor roll för lugn och välbefinnande. Människor som utför stressiga uppgifter klarar sig också bättre när det finns en hund i närheten, och studier visar att hundar lättar på spänningar både på kontoret och mellan gifta par.

6. Lägg till mening och syfte

När vi blir äldre – särskilt efter att vi gått i pension – kan det vara svårt att hitta struktur och mening dag ut och dag in. Hundar tar hand om det. De tvingar människor att fortsätta att göra saker och att hålla sig skriva. Så, även om du inte mår bra känslomässigt eller fysiskt, så bryr hunden sig inte. Eller, de bryr sig men de vill ändå att du ska mata dem och ta dem på en promenad.

Hundar hjälper också till att förebygga ensamhet och isolering, vilket är nyckeln till att avvärja kognitiv nedgång och sjukdom. Det hjälper oss att inte bara fokusera på våra behov – det ger oss en anledning att verkligen gå upp på morgonen. Du har ett ansvar och känner att du har en mål och mening att gå upp på dagen – du måste gå upp och ta hand om din vän.

7. Undvik depression

Det är en allmän uppfattning att hundägare är mindre benägna att drabbas av depression än hundlösa, till stor del för att de verkar hjälpa till på så många andra områden av hälsa och välbefinnande. Sanningen är något mer komplicerad. Även om det finns bevis för att vissa hundägare – inklusive isolerade äldre kvinnor och vissa män – lider mindre av depression än de utan husdjur, finns det också bevis för att hundar inte gör mycket för andra demografier.

Som sagt, terapihundar – djur som inte vistas i ditt hem – har visat sig vara effektiva för att lindra depression för en mängd olika människor, gamla som unga, sjuka och friska. En sak är säker, en hund gör alla gladare!

8. Förhindra allergier

Under 90-talet trodde experter att ha en hund i ditt hem bidrog till barns allergier. Lyckligtvis visar ny forskning att precis motsatsen är sant: Hundar och katter minskar faktiskt ett barns chans att bli allergiska mot husdjur – upp till 33 procent, enligt en studie från 2004 i Journal of Allergy and Clinical Immunology. Som en sidobonus kan unga till och med utveckla starkare immunsystem som ett resultat av att ha hund.

Den här kan låta kontraintuitiv eftersom det finns många människor där ute som är allergiska mot hundar. Men om du växer upp tillsammans med hundar blir du alltmer immun mot allergier enligt en genomförd studie. Studien visade att barn med hundar ser en kraftigt minskad risk (upp till 4 gånger lägre) att utveckla andra allergier.

I en annan anmärkningsvärd studie fann forskare att om en hund var i huset under graviditeten visade de nyfödda barnen två nya bakterier i tarmen, Ruminococcus och Oscillospira. Dessa nyfunna bakterier hjälper till att bekämpa vanliga allergier, astma och fetma.

9. Minska läkarbesöken

Om du är över 65 och äger ett husdjur, är det troligt att du söker medicinsk hjälp cirka 30 procent mindre ofta än personer som inte har ett husdjur. En studie fastställde att djurägande seniorer rapporterade färre läkarbesök under 1-årsperioden än respondenter som inte ägde husdjur. Och medan katter, fåglar och andra djur var hjälpsamma var det särskilt hundägare som stack ut.

10. Att vara hundägare ökar din lycka

Det här kan verka uppenbart, men nu har vi en mängd studier som också backar upp det. Att vara hundägare gör att människor mindre benägna att bli deprimerade, och det hjälper också till med socialt stöd för dem som redan är kliniskt deprimerade. Hundägare visade högre självkänsla, mer motion, mindre stress och var mindre ensamma.

11. Att växa upp med en hund gör barn mer empatiska

En studie från 2017 visade att anknytning till husdjur bland 12-åringar främjade positiva attityder och mer medkänsla mot djur. Du borde inte bli förvånad över att upptäcka att barn med hundar hade de högsta poängen för att fästa husdjur. Studien drog slutsatsen att ”Anknytning till husdjur har en viktig roll i barns sociala, emotionella och kognitiva utveckling, mentala hälsa, välbefinnande och livskvalitet.” Den noterade också att ”hundar kan hjälpa barn att reglera sina känslor.”

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

  • Är lakrits farligt för hundar?

  • Är aloe vera farligt för hundar?

  • Är citron farligt för hundar?