Är Ekollon Farligt för Hundar? Kan Hundar Äta Ekollon?

Hundar kan inte äta ekollon. De är giftiga och kan leda till tarmproblem eller kvävning. Läs vidare för att upptäcka allt du behöver veta om hundar och ekollon.

Kan hundar äta ekollon?

Nej, det är farligt för hundar att äta ekollon eftersom de innehåller den giftiga föreningen gallotannin, och deras ringa storlek kan utgöra en kvävningsrisk eller risk för tarmobstruktion. Eklöv innehåller även gallotannin och är giftiga för hundar.

Varför är ekollon dåliga för hundar?

Ekollon skadar din hunds hälsa på några huvudsakliga sätt:

1. Kemisk förgiftning: Ekollon innehåller föreningen gallotannin, ett giftigt tannin som kan göra din hund extremt sjuk, vilket leder till slöhet, magbesvär, diarré eller kräkningar. I allvarliga fall, om din hund konsumerar stora mängder gallussyra, kan det resultera i förgiftning vilket kan leda till permanent njurskada, leverskada, njursvikt eller dödsfall.
2. Kvävningsrisk: Eftersom ekollon är små och vassa, är intag en kvävningsrisk för mindre hundar och kan blockera deras luftvägar, vilket gör det svårt att andas.
3. Tarmobstruktion: Om din hund lyckas svälja en ekollon kan den fastna i din hunds mage eller matsmältningssystem och orsaka en farlig skada eller blockering.

dog 6082017 1280

Hur många ekollon orsakar förgiftning hos hundar?

Mängden ekollon som behöver konsumeras för att leda till förgiftning beror på din hunds storlek och vikt. Allvarlig ekollonförgiftning uppstår om en hund äter minst sex procent av sin kroppsvikt i ekollon. Detta kan vara begränsade mängder för en liten hund, medan stora hundar kan behöva äta betydligt mer för att uppleva svåra symtom. Rådgör med en veterinär om din hund visar några symtom inom fyrtioåtta timmar efter att ha ätit en ekollon (oavsett om det är en ekollon eller stora mängder).

Förutom ekollonförgiftning, kan äta en ekollon riskera din hund att kvävas eller blockera tarmen.

3 symtom att leta efter om din hund åt ekollon

Om din hund åt ekollon, övervaka ditt husdjur för dessa symtom:

1. Tecken på kvävning: Om din hund åt en ekollon, se till att den inte kvävs. Leta efter tecken som ångest, andningssvårigheter, hosta, tafsar i munnen, munkavle och gnugga ansiktet mot marken. Om din hund visar något av dessa symtom, kontrollera din hunds hals efter ett föremål och försök att få bort det med en svepande rörelse.
2. Symtom på ekollonförgiftning hos hundar: För att övervaka din hund för tecken på ekollontoxicitet, leta efter överdriven dregling, slöhet, överdriven törst, orolig mage, diarré (inklusive blodig diarré), torra kräkningar, kräkningar (inklusive blodiga kräkningar), gastrointestinala kräkningar. eller buksmärtor och kollaps. Om din hund visar något av dessa symtom, kontakta en veterinär omedelbart.
3. Tecken på tarmobstruktion: Om din hund kan löpa risk för en tarmblockering, leta efter tecken som slöhet, kräkningar (särskilt efter att ha ätit eller druckit), minimala (eller inga) tarmrörelser, ömma matsmältningsorgan, diarré och blek tandkött. Om din hund visar något av dessa symtom, ring en veterinär för en röntgen.

3 tips för att hålla din hund från att äta ekollon från marken

Här är några tekniker för att stoppa din hund från att äta ekollon från marken:

1. Börja med att förebygga. Den bästa taktiken för att stoppa din hund från att äta ekollon är att minska deras kontakt med nöten. Håll ett öga för områden fulla av ekollon; om det finns en specifik park som är full av ekar, hoppa över att gå till den parken på hösten för att undvika att utsätta din hund för ekollon. Om din ek på bakgården tappar många ekollon, kratta upp dem regelbundet för att få dem utom räckhåll.
2. Träna med kommandot ”Släpp” eller ”lämna”. Dessa är viktigakommando i hundträning eftersom det hjälper hundägare att kontrollera vad som stannar i hundens mun. Arbeta regelbundet med din hund på det här kommandot så att om de plockar upp en ekollon, kan du snabbt uppmana dem att släppa den.
3. Använd distraktioner. Om din hund gillar att försöka äta ekollon trots dina andra ansträngningar, använd välplanerade distraktioner för att hindra din hund från att lägga märke till ekollonen i första hand. När du går promenader nära ekar, ta med speciella godsaker eller en favoritleksak för att fokusera din hunds koncentration bort från ekollonen.

Riskerna med ekollon för hundar

Viss mat från människor kan orsaka biverkningar hos hundar, så rådfråga alltid din veterinär för att avgöra om det är säkert att lägga till dessa livsmedel till ditt husdjurs diet.

Ekollon är de jättelika fröna från ekar. För skogsdjur som ekorrar, möss och fåglar är ekollon rejäla proteinkällor. Rådjur älskar dem! Tyvärr kan andra däggdjur, som hundar och hästar, inte effektivt bryta ner tanninerna i ekollon. Japp, som ett fint vin innehåller ekollon tanniner. Tanniner är polyfenoler, kemiska föreningar som är ”bittra och sammandragande”.

Tecken på ekollonförgiftning

Om du inte är säker på att din hund ekollonet han bar runt i munnen, rekommenderas att du tittar efter diarré, kräkningar eller slött beteende. Dessa symtom visar sig vanligtvis cirka en timme efter att en hund har fått i sig en ekollon. Andra indikatorer är överdriven dregling eller magkramper, som kan åtfölja visst gnäll eller ylande.

Varaktig skada

När en hunds kropp försöker bryta ner ekollon-tanniner blir resultatet en syra som kan göra allvarliga skador på njurarna eller levern. I svåra fall kan dessa organ stängas av helt – ett dödligt resultat som vi till varje pris vill undvika. Att äta eklöv kan leda till samma problem.

Den här artikeln är avsedd för utbildnings- och informationsändamål och är inte en ersättning för medicinska eller kostråd.

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

  • Spel, cazino och djurvälfärd: Kulturella aspekter

  • Är lakrits farligt för hundar?

  • Är aloe vera farligt för hundar?