Är Maskrosor Giftiga för Hundar? Kan Hundar Äta Maskros?

Maskros är en underskattad växt. Allt för ofta förstörs det som ogräs.

Men knappast någon annan ängsväxt har så stor betydelse som en medicinalväxt. Detta gäller för oss människor såväl som för hundar som våra husdjur. Men Kan hundar äta maskrosor? Eller är maskrosor giftiga för hundar?

Kan hundar äta maskrosor?

Om du har ett stort antal maskrosor som växer i din trädgård behöver du inte oroa dig för din hund. Hundar får äta alla delar av maskrosen, både färska och torkade.

Men väldigt få hundar kommer att äta det färskt eftersom maskros innehåller mycket bitra ämnen.

Det är bättre att torka maskros. Samla ihop blommor, löv och rötter på lämplig plats. Kanske från din egen trädgård. Dock så långt som möjligt från trafikerade vägar.

April och maj är de bästa månaderna för att samla plantans unga blad. Löv med en längd på cirka sex till sju centimeter är idealiska. Så fort blommorna öppnar sig på våren kan du samla dem också.

Plocka dock aldrig alla blad på en växt så att den kan förnya sig igen.

Du kan torka de enskilda delarna av maskrosorna och sedan hacka dem.

Maskros är omisskännlig när ängarna och betesmarkerna blommar guldgult i maj. Växtens blad är också distinkta. Du kan lätt känna igen dem på deras djupa tänder och snitt. Bladen påminner lite om stora raketblad.

Växten blir runt 30 centimeter hög. Den utvecklar en mycket stark pålrot som överlever vintern. Maskros är populär bland barn som maskros. Med hjälp av vinden sprids fröna brett.

Maskrosen är en mycket flexibel och robust växt. Om maskrosor klipps på ängen kommer deras blommor lätt att anpassa sig. Efter det kommer plantan inte att bli lika hög. Blommorna börjar då strax ovanför marken. Maskros utvecklar korta blomstjälkar när plantan klipps.

Maskrosen kommer i alla fall att överleva så länge resten av rötterna finns kvar i jorden och roten når djupt ner i jorden . Maskrosen lagrar all näring i den så att den kan släppas ut igen på våren.

Därför finns maskros nästan överallt i norra Europa.

Är maskrosor bra för hundar?

Maskros innehåller främst viktiga bitterämnen, tanniner och mineraler. I princip är alla delar av växten ätbara för hundar.

De bittra ämnen som finns i maskros gör den till en riktig välsignelse, särskilt för matsmältningen. Så maskros kan främja matsmältningen och stödja levern i avgiftning. Ämnesomsättningen stimuleras och bukspottkörteln lindras.

Maskros har även en urindrivande och laxerande effekt. Den blodrenande effekten är viktig för hudsjukdomar och reumatism.

Torkad maskros för hundar

De färska eller torkade växtdelarna är ett utmärkt komplement till en hunds måltid. Du kan även blanda örterna med valfri färdigrätt.

Om hunden är akut sjuk kan du laga maskroste eller använd färdiga preparat från apoteket. Inom traditionell kinesisk medicin används växten också som botemedel.

Diskutera behandlingen med din veterinär. För maskros kan bara erbjuda hjälp och stöd. Maskroste ersätter inte konventionell medicinsk vård som kan vara nödvändig.

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

  • Kan Hundar Sova Ute? Allt du Bör Veta

  • Kan Hundar Äta Vinbär? Är Vinbär Farliga för Hundar?

  • Kan Hundar Äta Spenat? Allt du bör Veta!