Kan hundar äta sötpotatis?

Sötpotatis är en av de mer exotiska grönsakerna. Sötpotatis är en mycket bra källa till kolhydrater i hundmat.
Hundar älskar sötpotatis eftersom den innehåller mer socker än vanlig potatis. Därför bör de endast matas med måtta.
Dessutom är sötpotatis mycket lämplig för en allergieliminerande diet. Om din hund lider av allergier är hon välkommen att äta sötpotatis.

Sötpotatis är hälsosamt

Sötpotatisen kompletterar varje högkvalitativ diet, inte bara för människor. Våra fyrbenta vänner har också nytta av de hälsosamma ingredienserna i denna typ av grönsaker och är välkomna att äta dem.

Sötpotatisen är rik på komplexa kolhydrater och ger mycket fiber.
Mängden betakaroten är särskilt värd att nämna. Ingen typ av grönsak innehåller mer av denna vitaminprekursor, som omvandlas till vitamin A i hundens kropp.

Förutom vitamin D och vitamin B12 är alla andra vitaminer som också finns i potatisen. Kalium, kalcium och magnesium avrundar de värdefulla ingredienserna.
Biotillgänglighet är mycket hög och förbättras ytterligare i kombination med högkvalitativa oljor.

Matlagning och förberedelse av sötpotatis

Under tiden har fodertillverkarna också insett att sötpotatis är ett idealiskt kosttillskott för hundar.
Det finns redan flera typer av foder som sätter på den orange knölen. Men du kan enkelt förbättra maten till din fyrbenta vän själv med den friska knölen.
Den är idealisk för din hund om du lätt ångar sötpotatisen och sedan puréer
Som potatisen kan sötpotatis blandad med kvarg eller keso också ges som en lätt kost.

Kokt sötpotatis kan du också frysa bra.

Underskattad sötpotatis

Vad många inte vet är att sötpotatis är en av de viktigaste grödorna i världen.
Under 2017 odlades cirka 113 miljoner ton av denna typ av grönsaker. Det huvudsakliga odlingsområdet för den örtartade klätterväxten är Kina.
Sötpotatisen som vi säljer nu kommer från Spanien och Nederländerna. Den färgglada potatisen odlas även i Italien och Portugal.
Dess hemland är förmodligen Centralamerika, där den redan odlades av latinamerikanska civilisationer för tusentals år sedan.

Sötpotatis är stor och färgstark

Precis som med potatis används de underjordiska lagringsrötterna som livsmedel.
Dessa rötter kan ha mest olika former. De kan vara sfäriska eller spindelformade och variera i längd. En sötpotatis kan bli några centimeter lång, upp till 30 centimeter.
Skillnaderna i vikt är motsvarande stora. Sötpotatis väger cirka 100 gram upp till flera kilogram.
Färgspektrat inkluderar gulaktig, orange, lax till djupröd.

Sötpotatis lagras bra

Sötpotatis har inte varit en del av centraleuropeiska grönsakshyllor alltför länge. Än idag har grönsakerna behållit en touch av det exotiska.
Sötpotatis finns i allmänhet tillgänglig året runt. Knölarna hittar du året runt i välsorterade butiker. De smakar bäst på senvåren och under sommarmånaderna.
När du köper sötpotatis, se till att den inte har groddar eller ruttna fläckar. Förvara de söta knölarna mörkt, gärna i rumstemperatur. Sötpotatis kan lagras så här i upp till sex månader under idealiska förhållanden.

Många kolhydrater i sötpotatis

Kolhydrater ingår i en artanpassad och hälsosam hundkost . Av stor betydelse för hunden, eftersom de ger den energi som hunden behöver på kort sikt.
Kolhydrater bör endast utgöra en liten del av den dagliga maten. I större mängder fungerar socker och kolhydrater som gödande livsmedel. Kroppen lagrar överflödig mat i fettcellerna för dåliga tider.

Kan hundar äta sötpotatis?

För att säkerställa kolhydrattillförseln bör en lämplig mängd frukt och grönsaker tillsättas till fodret dagligen. Grönsaker är att föredra eftersom frukt innehåller mycket socker.

Vilken typ av grönsak som hamnar i skålen är helt upp till din fyrbente väns smak. Potatis, spenat eller morötter är idealiska. Mycket frisk och hundar gillar att äta sötpotatis.

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

  • Kan hundar gråta?

  • Vad äter Igelkottar?

  • Kan Hundar äta Fisk?