Kan Hundar Uppfatta Tid? Allt du Bör Veta

Fler än ett fåtal husdjursföräldrar hävdar att deras djur kan uppfatta tid med deras häpnadsväckande noggrannhet när det är dags för middag eller promenad eller när någon i hushållet ska komma hem. Är hundar bara väldigt bra på att gissa, eller har hundar tidskänsla?

Jag är inte säker på att någon har studerat detta i detalj hos hundar, men att ha en allmän känsla av tid på dygnet är något som varje djurart som har studerats verkar ha.

Faktum är att en genomgång av forskning i ämnet av psykologen William Roberts från University of Western Ontario fann gott om bevis för att många olika djur är känsliga för tid. De kan lära sig att gå till en viss plats för mat vid en viss tid på dagen. Och de kan lära sig att exakt tajma korta intervaller vid presentationen av en extern stimulans. Till exempel livnär sig ostronfåglar på skaldjur som bara är tillgängliga under en kort period varje dag under lågvatten, och forskare har observerat att dem återvänder till skaldjursbäddar vid exakt rätt tid varje dag.

Andra forskare fann samtidigt att duvor strömmade till vissa delar av ett universitetsområde varje dag precis runt lunchtid så att de kunde plocka upp bitarna.

Under tiden har husdjur visat att de också kan uppfatta tid. Som har rapporterats tidigare kan katter som tränats att äta från en av två skålar baserat på hur länge de hölls i en bur innan de släpptes för att äta skilja mellan intervaller på 5, 8, 10 och 20 sekunder, vilket antyder för forskare att katter har en intern klocka som är ansvarig för att bedöma händelsernas varaktighet.

I en annan studie visade forskare att hundar som lämnats ensamma hemma hälsade sina ägare mer intensivt – visade mer svansviftande, uppmärksamt beteende och övergripande energi – efter en frånvaro på två timmar än de gjorde när ägaren bara var borta en halvtimme.

Kan hundar uppfatta tid?

Undrar du någonsin om din hund kan uppfatta tid? Din hund kanske inte tittar på klockan men de flesta hundar vet när det är dags för middag eller dags att gå en promenad. Hur gör de detta?

Det är biologiskt

Alla djur har en dygnsrytm. Dygnsrytm är de fysiska, mentala och beteendemässiga förändringar som följer en 24-timmarscykel, som svarar på ljus och mörker i djurets miljö. De kan också påverkas av andra faktorer som temperatur och sociala signaler. Människor, hundar, andra djur och till och med växter har dessa rytmer.

Ett djurs svar på dessa dygnsrytmer koordineras av hjärnan som möjliggör neuronala och hormonella aktiviteter i kroppen. Denna interna mekanism som styr våra vanliga aktiviteter kallas ofta för vår biologiska klocka.

Dygnsrytmer och biologiska klockor gör det möjligt för oss att inse att när det till exempel blir ljust börjar vi känna oss hungriga eller när dagsljuset tar slut börjar vi känna oss sömniga.

Hundar och människor skiljer sig åt

Medan både hundar och människor har dygnsrytm och biologiska eller kroppsklockor, skiljer vi oss åt i våra vanor. Hundar, till exempel, är flexibla i sina sömnmönster och kan mycket snabbt väckas och redo att gå på promenad, även när de har sovit djupt några sekunder tidigare. Och, naturligtvis, de flesta hundar är redo och villiga att äta när som helst, inte bara mattider.

Vet hundar när du kommer hem?

Det har förekommit många påståenden om att hundar vet när deras ägare kommer hem och kan svara genom att hälsa dem vid dörren, grinden eller till och med den lokala tågstationen! Kanske kommer vi en dag att veta om hundar har ett riktigt sjätte sinne, men för närvarande tror vi att de är mycket anpassade till våra rutiner och miljöföreningar och triggers.

Hundar kan våra rutiner, ofta bättre än vi. Om vi ​​går upp lite senare på helger, till exempel, kan din hund omedelbart veta att den ska gå på promenad, medan resten av veckan förstår de att det är osannolikt att promenader kommer att hända. Många hundar vet också att de är på väg att lämnas ensamma så fort du hämtar dina nycklar.

Tiden går

Ägare undrar ofta om hundar har en känsla av att tiden går och om våra hundar saknar oss när vi är borta. Tja, svaret på det är ett definitivt ja. När hundar i en studie lämnades ensamma hemma under olika tidsperioder, svarade de med olika nivåer av entusiasm när ägaren kom tillbaka. Generellt gäller att ju längre tid man lämnar hunden ensam, desto mer entusiastisk välkomnas ägaren när den återvände hem. Chansen är dock stor att många av våra hundar bara slumrar medan vi är borta.

Att sova

Medan vuxna människor tenderar att ha en huvudsömn per dag som varar i ungefär åtta timmar kan hundar ha många fler sömn-vakna episoder under den åtta timmar långa övernattningsperioden. När hundarnas sömncykler filmades in, upptäcktes de att de bestod av 16 minuters sömn och fem minuter av att vara vaken. På grund av denna diskrepans mellan hundar och människors sömncykler stör hundar ofta vår sömn – eller våra grannars! Intressant nog synkroniserar inte hundar i hushåll med flera hundar sina sömncykler och kommer bara att väcka varandra när det finns en större störning.

Hur uppfattar hundar tiden?

Hos människor är tidens gång djupt kopplat till minnet, och händelser i det förflutna kopplar oss i tid till nuet eller till och med händelser i framtiden. Vi mäter naturligtvis tidens gång med våra minnen, och bedömer hur länge det har gått sedan vi vaknade, fick vårt första jobb eller gick ut gymnasiet, som alla är kopplade till livliga minnen som placerar oss i ett ögonblick i tiden.

De flesta experter är överens om att djur har ett mer förenklat minne och tenderar att komma ihåg specifika episoder eller ögonblick i tiden men inte kan koppla ihop dem på ett linjärt sätt.

Till exempel kan din hund komma ihåg att du gick på morgonen men kan inte förstå hur länge du har varit borta. Det är därför om du lämnar hemmet ens i 5 minuter, kommer din hund att hälsa på dig som om du varit borta i timmar! Som sagt, vissa hundar blir mycket oroliga när de lämnas ensamma under långa perioder, vilket tyder på att de är lite medvetna om tidens gång. På samma sätt kommer hundar att möta dig med en annan nivå av entusiasm om du har varit borta i några dagar eller veckor.

Även om hundar inte uppfattar tiden på samma sätt som människor gör kan de mäta den på sitt eget unika sätt. Det här förklarar hur din hund vet exakt när det är middagstid eller dags för sin promenad. Din hund vet inte att klockan är 18.00; de har bara uppfattat de olika ledtrådarna runt dem som tyder på att middagen är nära. Du kan till exempel hämta barnen från skolan, diska och börja laga middag varje dag i samma ordning. Din hund har lärt sig dina vanor och vet att deras middag kommer strax efter dessa förutsägbara händelser.

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

  • Är lakrits farligt för hundar?

  • Är aloe vera farligt för hundar?

  • Är citron farligt för hundar?