Köpa Kaninbur – Vad du Bör Tänka på

Går ni i tankarna på att köpa kanin då måste ni även fundera över vilken sorts kaninbur ni vill ha. Här nedan tänker jag gå igenom lite saker som man bör tänka på innan man köper en kaninbur.

Kan man köpa vilken kaninbur som helst?

Det är faktiskt så att det är lite att tänkta på när man skall köpa en bur till sin kanin, det är inte bara att köpa vilken kaninbur som helst.

Enligt Jordbruksverket så måste en kanin ha en viss yta att röra sig på och för de flesta är det ju självklart att en kanin inte skall ha en för liten bur men tyvärr inte för alla och det är därför dessa lagar finns.

Vad måste finnas i en kaninbur?

För att kaniner skall kunna bete sig så naturligt som möjligt så finns det vissa saker som måste finnas i kaninburar.
Kaniner tycker om att bygga bo i sin naturliga miljö så därför måste det finnas hö eller halm eller liknande material som går att fläta samman.

animal 6871771 1280

Det är även rekommenderat att inte hålla en kanin ensam eftersom de är väldigt sociala djur så det är bra om det finns en annan kanin i buren men tänk då på att buren måste vara större om det är två kaniner i samma bur.

Kaninens tänder växer och därför måste det finnas möjlighet för djuret att slipa dem så de måste ha tillgång till något att gnaga på så som pinnar eller rötter.

  • Det skall alltid ”nns vatten till kaninen i buren.
  • Grovfoder så som hö eller gräs måste alltid ”nnas tillgängligt.
  • Botten på en kaninbur skall vara täckt med ett lämpligt strömedel.
  • Kaniner behöver kunna gömma sig för faror så därför måste det finnas ett hylla som de kan gömma sig under och som de kan sitta på.

Det går alldeles utmärk att ha en kaninbur ute och då får man även använda sig av en kaninbur med nätgolv (betesbur) så att kaninerna kan beta av gräset som är under buren.

Tänkt på att om du skall ha dina kaniner utomhus i en bur så måste de även ha skydd mot stark sol, vind, regn, snö, fukt och andra djur.

Får man ha kaniner ute när det är kallt?

Man får ha kaniner ute när det är kallt men under vintern så får inte kaninens bur stå på marken utan den måste vara upphöjd så att inte kylan tränger in under ifrån.

Är det kallare än 0°C så måste dricksvattnet var uppvärmt, det skall de få minst två gånger dagligen.

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

  • Roliga fakta du kanske inte visste om våra husdjur!

  • Kan hundar gråta?

  • Vad äter Igelkottar?