Kan Hundar Äta Paprika? Allt du bör Veta!

Paprika är särskilt hälsosamma grönsaker. Det finns paprika i olika färger, storlekar och smaker.

Men hur är det med våra hundar? Du har säkert hört att hundar inte får äta paprika. I denna artikel går vi igenom allt du bör veta!

Är paprika giftig för hundar?

Det finns en anledning till denna regel eftersom paprika tillhör nattljusfamiljen. Dessa innehåller det giftiga solaninet. Detta gäller för övrigt även tomater och potatis.

Detta nervgift kan orsaka muskelspänningar och kramper. Det är allvarliga skador på tarmslemhinnan och blodig diarré

Din hund skulle dock behöva äta ett stort antal omogna paprika tillsammans med stjälkarna. Eftersom solaninkoncentrationen är särskilt hög i gröna delar av växter. Ändå är paprika endast i begränsad omfattning lämplig för hundar.

Färgerna på paprika skiljer sig beroende på graden av mognad. All paprika är grön när den är omogen. Sedan blir de gula och till sist röda.

Smaken förändras också med färgen. Ju mognare desto sötare blir frukten eftersom sockerhalten ökar. Under mognadsgraden förändras knappt de återstående ingredienserna. C-vitaminhalten är särskilt hög i röda frukter.

Sammantaget är C-, A- och B-vitaminhalten mycket bra. Detta gav paprika ett rykte som en hälsosam grönsak.

Paprika innehåller också stora mängder av Kalcium, magnesium, zink och kalium. En eterisk olja är ansvarig för den typiska smaken av paprika

Paprika innehåller även flavonoider som har en antioxidativ effekt. Karotener ger grönsakerna sin typiska färg.

Hur många paprika kan du sätta i Äta hunden?

Bara de klassiska paprikorna är ätbara för hunden. Det är bäst att bara mata en mycket liten mängd röd eller gul paprika.

Se till att du äter färsk frukt. Använd i bästa fall obehandlade ekologiska sorter.

Ta bort stammen och de vita delarna paprika. Skär paprikan i små bitar. Eftersom skalet kan få hundar som sväljer att kvävas.

Bäst ånga eller koka paprika för hundar. Det giftiga solaninet oskadliggörs dock inte.

Vilken paprika får hundar inte äta?

Även pepperoni tillhör paprikafamiljen.

Även paprika har alltid en viss kvarvarande skärpa. Beroende på sorten kan man dock knappt smaka på denna hetta.

För den heta smaken är ett ämne som kallas capsaicin ansvarig. Detta capsaicin utlöser en smärt- och värmestimulans.

Därför måste pepperoni och chili vara absolut tabu för din hund. Capsaicinet kan orsaka allvarlig skada på hunden. Det kan leda till mag- och tarmblödningar och till och med allvarlig andnöd.

Din hund kommer förmodligen att undvika kryddig mat ändå. Men man kan aldrig vara säker. Därför är försiktighet absolut nödvändig.

Det är därmed uppenbart att inte alla sorters paprika är ätbara för hunden.

Paprika kommer från Amerika

Paprika kommer ursprungligen från Central- och Sydamerika. Det var här växten började odlas.

Precis som många andra livsmedel tog Christopher Columbus med sig paprikaplantor till Europa. På den tiden fick de namnet Spansk peppar, som fortfarande används ibland idag.

Sammanfattning

Paprika är en mycket populär grönsak och kan användas på många sätt. Stora mängder grön paprika bör inte matas till din hund. I små mängder talar ingenting emot röd paprika. Och när den tillagas är grönsaken lättare att smälta för mag-tarmkanalen. Det finns dock typer av grönsaker som tolereras mycket bättre och hälsosammare för hundar. Därför bör du endast mata din hund med paprika i undantagsfall.

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

  • Spel, cazino och djurvälfärd: Kulturella aspekter

  • Är lakrits farligt för hundar?

  • Är aloe vera farligt för hundar?