Är Hallon Farligt för Hundar? Kan Hundar Äta Hallon?

Under de varmare månaderna är det vanligt att många av oss odlar söta, saftiga hallon i trädgården eller köper dem från butiken som en läcker uppfriskande goding. De är det perfekta hälsosamma mellanmålet och smakar fantastiskt i många efterrätter, men det är inte bara vi människor som gillar att mumsa på de saftiga röda bären, våra hundar kan också smaka lite!

Om din hund smyger några av dessa läckra frukter från din uppskattade hallonbuske eller fortsätter att tigga när du stoppar dem i munnen kanske du undrar ”kan hundar äta hallon?” Ta reda på allt du behöver veta i den här guiden.

Kan hundar äta hallon?

Svaret är ja, hundar kan äta hallon men bara med måtta. Det röda bäret är bra för dem att äta som en enstaka godbit, men det är viktigt att begränsa konsumtionen och inte mata dem för många. Du bör alltid undvika att ge frukt som hallon till din hund om den har diabetes.

Kan valpar äta hallon?

Ja, hallon är också bra för valpar att äta. Precis som med vuxna hundar är det bäst att begränsa konsumtionen av dessa och vara medveten om att valpar kan ha mycket känsliga magar som kan bli irriterade av för många frukter!

Är hallon bra för hundar?

Hallon innehåller antioxidanter och drar nytta av att vara relativt låga i socker och kalorier, och de är också höga i fiber och vitamin C. Men detta är alla saker som din hund borde få från sin högkvalitativa kompletta och balanserade kost.

raspberries 3583005 1280 1

Hallon och xylitol

Det är viktigt att notera att hallon också innehåller xylitol, ett naturligt sötningsmedel som finns i många godis, frukter och grönsaker som är bra för oss att konsumera, men mycket giftigt för hundar. Där de flesta frukter innehåller xylitol, innehåller hallon en högre mängd.

För mycket xylitol kan orsaka leversjukdom och hypoglykemi, vilket kan vara livshotande om det inte behandlas. Men med detta sagt, betyder det inte att din hund inte kan njuta av en då och då.

Om din hund äter för mycket hallon kan det orsaka andra problem som kräkningar, diarré eller till och med förstoppning.

Hur kan jag mata min hund med hallon?

Det bästa sättet att servera hundar hallon är att erbjuda dem färska och rengjorda hallon utan några tillsatser eller konserveringsmedel. Många hundföräldrar kommer också att erbjuda sina hundar små mängder färsk hallonsås. Nedan följer några tips för att servera hallon till din hund.

Ge din hund bara färska, osötade hallon. Undvik alltid sylt, sötade eller konserverade sorter eftersom dessa innehåller massa socker som kan orsaka diabetes, fetma och karies, och kan även innehålla xylitol som tillsatt sötningsmedel.

Om du vill prova att ge din hund ett hallon, tvätta ett först och sedan erbjuda det till dem för att se hur de gillar det. Under varmare dagar kan du också prova att frysa dem för ett uppfriskande mellanmål!

För mer information om hur många hallon din hund ska ha eller om du är orolig för att ge dem några till att börja med, kontakta din veterinär.

 

Kan hundar äta hallon?

Ja, hundar kan äta hallon och de kan till och med ge en mängd olika hälsofördelar för din hund. Hallon såväl som andra frukter kan ge antioxidanter såväl som andra näringsämnen till din hunds diet. Även om det, i likhet med många andra typer av människofoder, rekommenderas att du endast ger hallon till hundar med måtta. Det rekommenderas också att du pratar med din veterinär innan du ger din hund ny mat.

Är hallon säkra för hundar?

Ja, hallon är säkra för hundar när de ges till dem med måtta. Det kan vara bäst att bara mata din hund med hallon några gånger i veckan eller ge dem en och annan godbit. När det kommer till utfodring av hundar rekommenderar vi att du pratar med deras veterinär innan du ger dem något nytt foder. Att mata din hund med stora mängder hallon kan leda till magbesvär och diarré på grund av mängden fruktos i hallon. Andra livsmedel med naturligt socker i dem kan vara allt från päron, cantaloupe, bananer, körsbär eller till och med jordgubbar.

Hälsofördelar med att mata hallon till hundar

Hallon kan vara mycket fördelaktiga för hundar eftersom de kan hjälpa till att upprätthålla ett hälsosamt hjärta och hantera diabetes. De har också antioxidanter som kan reparera skador orsakade av fria radikaler i din hunds kropp.

Potentiella fördelar med hallon för hundar inkluderar:

 • Förbättrad kardiovaskulär hälsa.
 • Lägre blodsockernivåer.
 • Ökad hjärnfunktion, såsom inlärningsförmåga och minnesretention.
 • En bra källa till kostfiber för att förbättra matsmältningen och bekämpa fetma
 • En källa till hälsosamma mineraler som järn, kalium, magnesium och mer.
 • Fyld med vitamin C, vitamin K och vitamin B-komplex.

Risker med hallon för hundar

 • Även om hundar kan äta hallon, finns det några potentiella risker med att det matar din hund för många hallon.
 • Att äta för mycket kan orsaka mild diarré och magbesvär hos hundar.
 • Om de har en kronisk sjukdom som njur- eller leversjukdom, diabetes, cancer eller annat tillstånd som försämrar förmågan att metabolisera socker kan frukt leda till uttorkning.

Slutsats: hundar och hallon

Ja, hundar kan äta hallon men det är bäst om de ges till dem med måtta. Hallon kan ge många olika hälsofördelar för din hund och kan hjälpa till med matsmältningen, men för många hallon kan orsaka diarré hos hundar. Vi rekommenderar att du ger dem till din hund med måtta och ser till att du serverar dem hallon på rätt sätt och pratar med din veterinär innan du matar dem.

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

 • Spel, cazino och djurvälfärd: Kulturella aspekter

 • Är lakrits farligt för hundar?

 • Är aloe vera farligt för hundar?