Små Hundraser för dig som vill ha en Liten Hund

Små hundraser !nns det många av men vilka passar dig?

Tillhör du som mig de som hellre vill ha en liten hund som man kan ha i knät och gosa med, inte en stor klumpig hund som tar upp hela soffan.

Det finns många fördelar med att ha en liten hundras:

  • otroligt söta
  • är oftast väldigt bra familjehundar
  • mycket lättare att ha i små lägenheter än en stor hund
  • lätta upp lyfta upp (om nu hunden själv vill det)
  • kan ligga under täcket i sängen utan problem (prova det med en rotweiler på +60kg)
  • har stora personligheter
  • otroligt lojala

Jag kan göra listan hur lång som helst men jag tror ni fattar hur bra små hundar är.

Här nedan listar vi 10 vanliga och ovanliga små hundraser som vi tror skulle kunna passa dig som vill ha en liten hund.

Bichon frisé

bichon frise 4016160 1280

Bichon frisé är en liten hundras med silkeslen, vit päls som funnits i Sverige sedan 1976. Med andra ord en ganska ny ras för oss svenskar.

De blir max 30 cm i mankhöjd.

Bichon frisé är även en hund som brukas klassas in bland de hundraser som kallas för allergivänliga hundraser.

Detta är en väldigt vänlig liten rackare som är en renodlad sällskapshund, passar utmärkt som en familjehund.

Den är som många andra små hundar väldigt hängiven sin ägare och vill vara till lags. Den kräver självklart som alla hundar en motion. Bichon frisé är en väldigt gladlynt ras som gillar att röra på sig, den har de!nitivt inget emot att hålla på med agility. Det enda negativa jag kan se med en Bichon frisé är att de kräver ganska mycket pälsvård för att de skall se bra ut.

Vill du ha en söt liten familjehund med änglalikt hår och du tycker om att hålla på med pälsvård så är en Bichon frisé den perfekta hunden för dig.

Yorkshireterrier

Det här är en familjekär hund, det är vanligt att den används inom lydnad och utställning.

De blir oftast inte högre än 20 – 25 cm och de lever runt 12 – 15 år. Yorkshireterriern är liten men orädd hund som är väldigt nyfiken av sig.

Gillar långa promenader.

Pälsvård: de med lite längre hår kräves det att man borstar i stort sett dagligen.

Shih Tzu

animal portrait 2499092 1280

Shih tzun är en av världens absolut populäraste raser.

En väldigt självständig ras som är stolt av sig och lik de andra små hundraserna är den livlig av sig. Den kan ibland uppfattas som lite reserverad och misstänksam. Trivs utmärk i en familj och älskar när den får stå i centrum av allt.

De brukar oftast väga någon stans mellan 4,5 – 7,4 kg och inte var högre än 27 cm.

Mops

dogs 82799 1280

Även mopsen räknas till en av världens populäraste hundraser, på engelska kallas rasen för Pug. Mopsen är en väldigt glad och energisk liten hundras som älskar att busa & böka. Den vill alltid stå i centrum. En mycket mer trofast hundras är svår att hitta. Den går oftast inte långt från sin matte/husse för den jan ju missa något.

Mops kan dock vara en väldigt envis liten hund vilket i sin tur hos vissa individer kan medföra att de är ganska svåra att uppfostra, kan vara värt att ha i åtanke om man funderar på att köpa en mops.

Affenpinscher

En ras med sitt ursprung i Tyskland som nästan blev utrotat under andra världskrigen men har så sakta återhämtat sig och nu mera håller på att bli enpopulär liten ras.

Affenpinscher betyder apterrier. Den är en alldeles ypperlig sällskapshund som älskar långa promenader. Bara den får vara med så är den oftast nöjd. Den lämpar sig väldigt bra som en spår och sök hund. Vi skulle rekommendera att testa på kantarellsök med din Affenpinscher.

Den blir inte högra än 25-30 cm och väger bara mellan 4-6 kg. Inte ovanligt att de når en ålder av 14 år.

Chinese Crested

dog 5610059 1280

Den här rasen kallas av väldigt många för Kinesisk nakenhund, vilket bara är 50% rätt.

Chinese Crested hundar finns nämligen i två varianter, en hårlös som är den de #esta tänker på och som även är den som är på bilden. Sedan finns det även en variant som har hår.

En liten rolig detalj är att det är exakt samma hund men med hår och utan hår och de får både hårlösa och håriga valpar i samma kull.

Den nakna varianten är förvånansvärt mjuk, inte alls hård eller ”fjällig” på något sätt, så nästa gång du träffar en prova att klappa den och se själv hur mjuk och len den är.

Den lilla hunden är en mycket glad och trogen hund som tycker om att hitta på bus men när det gäller håller sig nära matte och husse. Nakenvarianten av Kinesen älskar att lapa sig i solen och självklart eftersom den är naken så är den inte lika pigg på att ge sig ut i regn och kyla men det går att råda bot på med hundkläder.

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

  • Är lakrits farligt för hundar?

  • Är aloe vera farligt för hundar?

  • Är citron farligt för hundar?