Köpa hund: Vad du bör Tänka på – Hundraser som passar dig

Det är väldigt många som går och funderar på att köpa hund men det är inte fullt så många som funderar över vilken hundras som passar just dem.

Att välja hundras till sig själv eller sin familj är inte alltid lätt, det är mycket att tänkta på när man skall skaffa sig en hund.

Här följer några saker som jag kommer att ta upp i den här artikeln som man bör tänka på om man skall köpa hund:

  • Vad skall hunden användas till (Sällskapshund, jakthund, draghund, agility, utställningshund).
  • Olika hundraser har olika behov, vad passar oss?
  • Hundvalp eller en omplaceringshund.
  • En stor hundras eller en liten hundras.
  • Pälsvård, klarar vi av en hund med mycket päls eller skall vi skaffa en hund som inte fäller så mycket hår? (Korthårig, långhårig eller strävhårig hund).

Vad skall du använda hunden till?

Har ni tänkt riktigt noga vad ni skall ha hunden som ni funderar på att köpa till?

Om inte se till att göra det först innan ni går vidare med era köpa hund tankar.

Är ni en aktiv familj som är ute och åker skidor, springer i elljusspår, vandrar m.m.

Då kanske ni skall skaffa en hundras som gillar sådana saker, skulle ju vara tråkigt om en aktiv familj väljer en hundras bara för att de tycker just den hundrasen är vacker men det visar sig att just den hundrasen inte all tycker om att springa runt och leva friluftsliv.

Det samma gäller om du är en person som inte rör på dig så mycket så kanske du inte skall skaffa en hund som kräver väldigt mycket motion och träning.

Man brukar säga att man skall välja hund efter person och det tycker vi här på Gosigadjur.se stämmer väldigt bra.

Välj en hund som passar din och din familjs livsstil, så att den kan/orkar/vill följa med på det ni gör, hunden kommer ju trots allt vara en i flocken (familjen).

Vilken hundras passar mig?

Det är inte alla som tänker på att alla hundraser är olika och att de faktiskt är framavlade för ett syfte och att en hel del av deras naturliga instinkter styrs av detta.

Här har ni några av Sveriges vanligaste hundraser och vad de från början var framavlade till och va de används till idag:

Labrador Retriever

labrador retriever 1210559 1280

Labben är från början en jakthund som används för att apportera fåglar och småvilt.

Som alla retrievrar så älskar en labradoren vatten.

Idag används labradoren till allt möjligt, den är en bra familjehund, man har den som ledar-, service- och narkotikahund och eftersökshund. En labrador har väldigt stor arbetslust och är lätt att dressera samtidigt som den är lugn till sinnet vilket har gjort labben till den i dag vanligaste hunden i Sverige.

Labradoren är en väldigt matglad hund vilket innebär att om den inte får mycket motion så lägger den lätt på sig några extra kilon.

Golden Retriever

dog 4671215 1280

Golden Retriever är precis som labben en retriever som älskar vatten och från början användes som en apporterande hund.

Idag är Golden retrievrar en av världens populäraste hundraser.

En goldens temperament beskrivs ofta med tre ord – ”snällt, vänligt och självsäkert”.

Dessa egenskaper gör en golden perfekt som sällskapshund men den funkar även bra som ledarhund , narkotikahund, räddningshund, lydnad, agility och mycket mera.

Golden retrievern räknas till en av de absolut intelligentaste hundraserna.

Jämthund

Förr i tiden ansågs att Jämthund & Gråhund var samma hundras men från och med 1946 blev Jämthunden en egen ras.

Tidigare användes Jämthunden till jakt av björn och lo men idag används den nästan uteslutande till älgjakt.

Till skillnad från golden och labben så är inte Jämthunden lämpad som en ren familjehund, den bör få utlopp för sina jaktinstinkter genom att få jaga.

Jämthunden har ett stort mod, mycket uthållig och den är väldigt stark vilket gör den till en utmärkt jägare.

Tysk Schäferhund

Schäferhund är tyska och betyder herdehund.

Det är många som kallar den för bara schäfer men rasen heter faktiskt Tysk Schäferhund.

Tysk Schäferhund är troligtvis världens populäraste hundras.

I Sverige är Schäfern absolut vanligast som sällskapshund eller brukshund(polishund, tjänstehund)

Chihuahua

chihuahua 4730005 1280

Chihuahuan kommer från delstaten Chihuahua i Mexiko och det är en av världens minsta hundraser.

Den lilla Chihuahuan är Sveriges helt klart populäraste hundras i dagsläget.

Bortsett från att Chihuahuan är en väldigt liten hundras så är den en pigg, livlig och en mycket modig liten krabat. En stor hund i liten förpackning så att säga.

Den försvarar sin flock (ägare/familj), är väldigt vaktande av sig och skäller mer än gärna ut andra som närmar sig men den blir fort kompis med ”angriparen” när den inser att denna inte utgör något hot.

Vill du läsa om flera hundraser så rekommenderar vi att du fortsätter läsa på Svenska Kennelklubben sida om olika hundraser.

Är du hundallergiker? Om du är allergisk mot hundar så är det ju lite knepigare att skaffa en hund men det är inte helt kört för det finns hundraser som kan funka för de som är allergiska med.

Vågar man skaffa en omplaceringshund?

Att skaffa sig en omplaceringshund kan vara ett väldigt bra alternativ till att skaffa sig en liten hundvalp.

Det är inte alla som orkar med tiden när en hund är en liten valp och måste ut och kissa hela tiden, det är nästan som att skaffa barn på nytt.

En annan anledning till att skaffa en omplaceringshund är ju att man faktisk gör en god gärning, man tar hand om en hund som behöver ett nytt hem och som faktiskt kan komma att avlivas om den inte kan omplaceras.

Ytterligare en aspekt kan vara den ekonomiska sidan av det hela. Att skaffa en omplaceringshund är betydligt billigare än att köpa en hundvalp.

Självklart är det inte alla omplaceringshundar som är lätta att ta över, det finns många som farit illa och som behöver ordentlig omvårdnad för att bli normala hundar igen men det finns även många hundar som behöver omplaceras för att någon i familjen har fått allergier, någon ägare har dött eller kanske har ägaren fått nytt jobb utomlands som inte går att tacka nej till.

Orsaken till att en hund skall omplaceras kan vara många och väldigt olika men det behövs massor av folk som kan tänka sig att ta hand om omplaceringshundar.

Skall man välja en stor hundras eller en liten hundras?

Vilken storlek på hund får ni in i er lägenhet/hus?

Orkar du hålla emot om hunden drar iväg när den är kopplad?

Får ni in hunden i bilen eller måste ni köpa en ny bil?

Många frågor är det man måste besvara innan man vet om man skall välja en stor hundras eller en liten hundras.

Vill ni ha en Rottweiler på 50kg+ som tror den är en knähund (ja det är faktiskt så att vissa rottisar tror de är små hundar och älskar att sitta i knän) och hela tiden vill sitta i ditt knä när du sitter i soffan eller passar en liten Chihuahua på ca 3kg bättre men med viss risk att man trampar på den eller inte ser den när man sätter sig ner, dock väldigt lätt att ha med sig över allt.

Alla ser vi olika på hur en hund skall användas och om vi gillar stora eller små hundar och varför vi gör det men det är inte säkert bara för att man gillar stora hundraser att man faktisk skall ha en stor hundras.

Om man t.ex. bor i en liten lägenhet och har en väldigt liten bil så kanske inte en stor hundras är det bästa alternativet utan då kanske man måste titta på en mindre hundras för att få det att fungera och vill man inte ha en liten hundras så kanske det helt enkelt är så att man får vänta med att skaffa hund till man bor lite större.

Pälsvård – Korthårig, långhårig eller strävhårig hund.

Att man måste sköta en hunds päls vet nog alla om men att pälsvård kan vara en ganska krävande syssla när man skaffar en hund tror jag det är väldigt många som glömmer bort att räkna in när de funderar på att köpa hund.

Jag skaffade mig en Collie för jag tycker de är så vackra är det nog många som säger men det är nog en hel del som i efterhand skulle erkänna att de krävde mer pälsvård än de var beredda på.

Strävhårig hund

En strävhårig hund så som en strävhårig tax t.ex. är ganska lätt att sköta pälsen på.

Deras päls bör trimmas ett par gånger per år och de behöver badas minst en gång i månaden.

Korthårig hund

Detta är den absolut lättaste pälsen att ta hand om.

Du kommer bara att behöva bada hunden några gånger per år och kanske borsta den i samband med att den fäller hår, det är allt.

Långhårig hund

Långhåriga hundraser finns det gott om och de är alla lite olika håriga.

Tar man en golden som man nästan kan säga har medellång päls så behöver den borstas hyfsat ofta och badas minst en gång i månaden.

En hund med längre päls, typ en pudel måste badas kanske var 10:e dag för att inte pälsen skall trassla till sig och några klippningar då och då, sen skall vi inte glömma all borstning på det.

Har du valt rätt hund?

Jag tror att det är många hundägare som tänker att det har nog valt fel hundras. Tolka mig rätt nu för jag menar inte att de inte älskar sin hund för det gör de säkert men jag tror att det är många hundägare där ute som i efterhand upptäcker att de kanske valde hundras efter fel kriterier och att livet kunde ha varit mycket lättare med rätt hundras för just den personen.

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

  • Spel, cazino och djurvälfärd: Kulturella aspekter

  • Är lakrits farligt för hundar?

  • Är aloe vera farligt för hundar?