Är Mango Farligt för Hundar? Kan Hundar Äta Mango?

Kan hundar äta mango? Kanske njuter du av en saftig mango just nu och undrar om du kan dela lite med din hund. Men är denna frukt säker för våra hundar att konsumera? Är detta något vi kan införliva i deras kost?

Det korta svaret är ja, mango är säkert för hundar att äta med enkla förberedelser. Lyckligtvis är mango mycket populärt och det finns gott om studier genomförda, inte minst information från American Kennel Club om just detta. Detta gör att ge mango till våra hundar blir mycket mindre stressande.

Du bör dock fortfarande alltid göra nya tillägg till din hunds diet i samråd med din veterinär. Här är vad du bör veta om varför mango är en fantastisk hundgodis.

Hur är mango bra för hundar?

Med mango handlar det om den söta, saftiga fruktköttet. Den är full av kostfibrer, vitamin A, vitamin B6, vitamin C och vitamin E, vilket gör den till en otroligt näringsrik frukt för oss och våra hundvänner.

Kostfibrer är särskilt underbara för våra hundar och deras matsmältningsprocess. Du måste dock alltid vara uppmärksam på att ge dem för mycket. Ett överskott av fiber kan orsaka magbesvär. Men totalt sett kommer mango att hjälpa till att skapa en balanserad tarmhälsa för din hund – och dig!

Hundar älskar hur saftig mango är. Den är mjuk och lagom mosig för att ge en tillfredsställande och rolig skillnad från deras vanliga hundmat och godsaker.

mango 2360551 1280

Hur kan jag säkert ge mango till min hund?

Lyckligtvis kräver mango väldigt lite förberedelse. Men det är viktigt att notera att även om vi människor kan äta skalet utan problem, kan det orsaka magbesvär hos hundar.

Mango har en kärna i mitten att vara uppmärksam på också. Du vill inte bara lämna över en hel mango till din hund.

Fruktkärnorna, liksom de i aprikoser, innehåller cyanid, som är mycket giftigt för hundar. Dessutom är kärnor vanligtvis ganska stora och därför en kvävningsrisk.

Kärnan kan utgöra en kvävningsrisk. Om din hund av misstag sväljer gropen kan den lätt passera. Men om du märker några tecken på ändrat beteende eller kost, ta din hund till veterinären omedelbart.

För det andra innehåller kärnan en liten mängd cyanid, vilket kan vara fruktansvärt för din hunds matsmältning och allmänna välbefinnande. Många frön och kärnor har spårmängder av amygdalin – en organisk cyanid- och sockerförening som, när den metaboliseras, bryts ned till vätecyanid (HCN).

I de flesta fall, om inte kärnan tuggas, krossas eller mals, bör den vara relativt ofarlig. Men en hunds mage är känslig på ett sätt som en människas mage inte är, och de bör inte ges mangogropen. Oavsett vilket är kvävningsrisken tillräckligt stor för att hålla den borta.

För att säkert erbjuda mango till din hund, skala det yttre skalet, skära upp det och ta bort gropen. Sedan behöver du bara skära upp den i ätbara bitar.

Till en början vill du ge mango i måttlig och sedan hålla ett öga på din hund. De kommer definitivt att älska smaken, men du vill se hur de reagerar under de närmaste timmarna.

Om du ser tecken på slöhet, diarré eller nässelutslag i eller runt munnen kan de ha en allergisk reaktion. Detta kommer förmodligen att gå över, men ring din veterinär för att diskutera.

Om din valp inte har några av dessa reaktioner och njuter av smaken, är du klar. Håll bara dina erbjudanden till några bitar om dagen för en balanserad kost.

Kan hundar äta mango?

Ja, hundar kan äta mango. Hundar älskar söta godsaker, precis som människor. Mango är full av näringsämnen som är fördelaktiga för hundar och människor. Om du någonsin har undrat om mango är säkert för hundar, är det korta svaret JA.

Du vill inte börja mata din hund med massiva skivor mango varje dag .

Liksom många andra frukter och bär ger mango också vissa näringsmässiga fördelar för din hund.

Mango är fett-, natrium- och kolesterolfri. De är en fantastisk källa till vitamin A, B6, C och E, förutom flera andra vitaminer och mineraler. Mango är i grunden en superfood!

Du kan ge din valp mango både rumstempererad och fryst. Frysta bitar är bra för att kyla ner din hund under de varma sommarmånaderna. Du kan också överväga att torka mango eller andra frukter för att göra ett bra mellanmål när du är på språng.

Det är avgörande för dig att ge din hund rekommenderade doser av mango och att inte mata dem för mycket. Precis som vi människor, allt med måtta! Beroende på din hunds ras och vikt kan du rådgöra med deras veterinär om rekommenderade doser av mango.

Att mata din valp med mango kommer med vissa varningar. Här är några saker du bör vara medveten om innan du ger din hund detta goda mellanmål.

Potentiella faror med att mata din hund med mango

Innan du ger din hund en hel mango och kallar det en dag, här är några försiktighetsåtgärder som alla djurägare behöver veta.

Eftersom mango är fibrös, kan detta orsaka matsmältningsproblem hos din hund. I stora doser, eller på en alltför konsekvent basis, kan detta överskott av fibrer orsaka magproblem. Det är därför små doser i lagom mängd är din bästa insats.

För mycket mango kan också vara ett bekymmer för tandförfall, eftersom mango har sockerarter som inte finns i vanlig hundmat.

Hur man torkar mango som hundgodis

Du kan torka mango själv eller kombinera dem med andra utsökta livsmedel för en utmärkt hundgodis.

Ju tunnare skivorna är, desto snabbare torkar frukten ut. Ju tjockare skivor, desto längre tid tar det för frukten att torka till perfekta små mellanmål.

Först behöver du en dehydrator

Om du blötlägger mangon i citronbad i förväg kan det förhindra att de blir bruna. Skala och skiva mango och lägg dem i citronbadet. Du kan också lägga till andra hälsosamma frukter, som äpplen – se bara till att du har gjort din forskning om de giftiga och giftfria alternativen!

Ta upp mangoskivorna ur citronbadet och klappa dem torra. Lägg dem sedan i ett enda lager på torkbrickorna. Var noga med att inte låta skivorna röra vid eller staplas ovanpå varandra.

Ställ in din dehydrator. För tunnare skivor har du torkade mangoskivor på så lite som fyra timmar. Tjockare skivor är klara på cirka 8-12 timmar.

För krispigare skivor, håll mango i dehydratorn längre. Ju tuggare skivorna är, desto snabbare behöver du mata dem till din hund, eftersom de vänder sig snabbare. Ju krispigare de är, desto längre håller de.

Krispiga skivor ska hålla i upp till två veckor i en lufttät behållare.

Om du inte har en dehydrator kan du använda din ugn på den lägsta inställningen. Börja kolla på dina godsaker vid ungefär två och en halv timme.

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

  • Är lakrits farligt för hundar?

  • Är aloe vera farligt för hundar?

  • Är citron farligt för hundar?