Kan hundar Äta Citroner? Citronsaft och Citronsyra – Allt du bör Veta!

Med frukt och grönt hjälper du din hund att täcka behovet av vitaminer. Betyder det att citroner också ska vara en del av din fyrbenta väns diet? Eller är citroner, citronsyra, och citronsaft farligt för hundar? I denna artikel tar vi en närmare titt.

När den kalla årstiden närmar sig äter vi människor gärna frukt rik på vitaminer. Citrusfrukter är särskilt populära. Anledningen till detta är det höga innehållet av vitamin C. Citron är mycket populärt.

Hur reagerar hundar på citron?

Citronen är för hundar endast måttligt lämplig, som alla citrusfrukter. Även om citroner inte är giftiga, kan syran de innehåller ha en negativ inverkan på din hunds hälsa.

Citronernas höga syrahalt kan irritera din hunds känsliga mage. Konsekvenserna är kräkningar, diarré och magproblem. De eteriska oljorna som ingår är inte heller kompatibla med din hund. Det är därför du aldrig ska ge din hund ren citron.

Citron för hundar?

Dessutom gillar många hundar inte den sura smaken av citrus. Instinktivt undviker de syra i citronsaft.

Till skillnad från oss människor kan hundar ta vitamin form C själv. Denna process sker i levern. Detta producerar vitaminet från glukos. Din hund är därför inte beroende av ytterligare tillförsel av C-vitaminer

Citrusfrukter som citroner är ganska kontraproduktiva som mat för Hundar

Vatten med Citron för hundar mot loppor

Citronen har dock en annan effekt som är mycket intressant. Citroner kan hjälpa till att bli av med loppor snabbt. Det är därför det bästa naturliga botemedlet mot de irriterande parasiterna.

Ta en halv liter vatten. Koka upp detta. Lägg sedan en skivad citron inuti. Låt allt puttra i cirka fem minuter. Ta sedan bort grytan från värmen och låt citronvattnet svalna. 100 milliliter vinäger fullbordar loppmedlet.

Häll blandningen i en sprayflaska. Spraya ditt husdjurs päls väl med det. Låt den sedan verka i ungefär en halvtimme. Du måste sedan skölja produkten väl ur din hunds päls.

Med vattnet tar man bort de döda lopporna så att säga. Upprepa proceduren dagligen. Efter ungefär en vecka kommer din hund att vara fri från loppor utan några kemikalier.

Är citronsyra giftigt för hundar?

Citronsyra är en komponent i citronsaft. Syran är ett naturligt desinfektionsmedel och har en antibakteriell effekt. Den sura föreningen används ofta som livsmedelskonservering.

Du kan använda citronsyra i pulverform i hemmet. Det är ett naturligt anti-kalktvättmedel.

Men om citronsyra intas i höga koncentrationer kan syran vara giftig. Om du är orolig för att din hund har ätit ren citronsyra ska du omedelbart kontakta din veterinär.

I små mängder kan citronsyra orsaka gastrointestinala problem hos hundar. I högre koncentrationer kan syran orsaka mer skada i kroppen.

Var kommer citroner ifrån?

Citronen är en korsning mellan en bitter apelsin och en citron. Deras ursprungliga hemland är nordöstra Indien . De första uppgifterna om deras existens går tillbaka till det kinesiska imperiets tid. Så långt före vår tideräkning.

Med utvecklingen av handeln fördes citronen till Arabien och Persien. Mellan 10- och 1200-talen hittade den sin väg till Medelhavet genom sjöfart.

Citroner ger mycket C-vitamin

Sjöfartens tid förde med sig en sjukdom som kallas ”skörbjugg”. Detta är en akut C-vitaminbrist . I slutet av 1700-talet erkändes betydelsen av citroner och surkål i detta sammanhang. Som ett resultat av detta blev regelbunden konsumtion av citroner ett krav på fartyg.

Idag vet vi att citroner innehåller mycket av det hälsosamma vitaminet. Det finns dock några andra frukter och grönsaker som överstiger C-vitaminhalten:

C-vitaminhalt per 100 gram:

 • Nypon 246 – 1250 mg
 • Havtorn 450 – 600 mg
 • Persilja 133 – 160 mg
 • Röd paprika 127-140mg
 • Jordgubbar 53 – 55 mg
 • Citron 53 mg
 • Spenat 40 – 50 mg
 • Ananas 20 – 48 mg

Dessutom innehåller citronen glukos. Fiber säkerställer en hälsosam matsmältning. Och de bittra ämnen som finns stimulerar matsmältningen.

Kan hundar äta citroner?

Citroner är den idealiska ingrediensen för te, juice och fruktsallader. Den har sina älskare som en het citron i kombination med vatten och honung. I vilken utsträckning citronen kan skydda oss från influensa och förkylning är kontroversiellt. Faktum är att det smakar gott och ger vitaminer.

Det gör citronen till en extremt hälsosam frukt, bara inte för hundar.

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

 • Är lakrits farligt för hundar?

 • Är aloe vera farligt för hundar?

 • Är citron farligt för hundar?