Kan Hundar äta Pumpa? Är Pumpa farligt för hundar?

Hösten är pumpasäsong. Pumpa är mycket populär som grönsak tack vare dess många användningsområden.

Knappast någon hund skulle säga ”nej” till en del av den gul-orange grönsaken.

Kan hundar äta pumpa?

Hur är det med toleransen och får hundar äta pumpa?

Pumpa är en av de särskilt hälsosamma typerna av grönsaker. Den är rik på näringsämnen och fibrer. Den innehåller stora mängder vitamin A, C och E, magnesium, kalium, zink och viktiga fibrer.

Och här är de goda nyheterna: Hundar kan äta pumpa.

Pumpa kan matas rå eller kokt. Eftersom grönsakerna är väldigt lätta att lagra finns pumpa nästan året runt.

Om den ges till hunden rå bör den absolut hackas upp eller till och med mosas. . På så sätt är det lättare för den fyrbente vännen att smälta.

Pumpa är en idealisk ingrediens för hundkex. Små pumpakuber som är lätt ångkokta passar som ett nyttigt mellanmål däremellan.

Pumpafrön och olja kan också matas

Pumpafröna är ett litet insidertips mot parasiter. De kan driva ut maskar och anses därför vara ett naturligt anthelmintikum.

Om du vill avmaska ​​din hund naturligt bör du regelbundet få ett avföringsprov kontrollerat av veterinären för parasiter.

Pumpafrön vs maskar

Hacka pumpafröna väldigt små eller krossa dem i matberedaren. Blanda dem sedan med lite kärnmjölk.

Mata två gånger om dagen i en vecka. Du behöver en matsked rivna frön för varje 10 kilogram kroppsvikt av hunden.

Pumpafröolja är också ett bra och hälsosamt tillskott till hundmat. Den innehåller värdefulla essentiella fettsyror som är mycket fördelaktiga för hundens hälsa.

Squash som en god grönsak

Pumpor är ettåriga växter. Vissa arter växer längs marken, andra klättrar. De första pumporna sägs ha odlats redan omkring 5000 f Kr.

Pumpan som idag hamnar i våra kök kommer ursprungligen från Mexiko och Sydamerika. Beroende på sorten används fruktköttet, fröna och en del även skalet.

Den läckra, fruktiga och söta massan är idealisk för söta och salta rätter. De flesta hundar älskar också denna smak.

Bitterämnen kan vara farliga

Men trots alla fördelar som pumpan erbjuder krävs lite försiktighet. Pumpor kan innehålla cucurbitaciner. Cucurbitaciner är bitterämnen som även finns i andra pumpaväxter som zucchini eller gurka.

Dessa ämnen finns vanligtvis inte i de grönsaker som finns kommersiellt tillgängliga. Se till att undvika dessa under förädlingen.

Men om du gillar att odla dina egna grönsaker i trädgården riskerar du att odla pumpor med cucurbitacin. Se därför till att så nya inköpta frön till din egenodlade pumpa varje år.

Dekorativa halloweenpumpor är inte tillåtna att ätas av hundar Om du använder frön från växter du har odlat själv, kan de ursprungliga egenskaperna så småningom komma igenom igen. Grönsakerna är då bittra och därför farliga.

Cucurbitaciner är sällsynta gifter som finns i pumpor

Alla cucurbitaciner är giftiga. Detta gäller även människor.

Därför bör du omedelbart slänga varje pumpa i det organiska avfallet om en pumpa smakar till och med lite bittert. Varken du eller din hund ska äta det.

Cucurbitaciner är inte vattenlösliga och förstörs inte av värme. Giftet finns kvar efter tillagning.

Symtom på cucurbitacinförgiftning hos hundar är diarré, kräkningar, överdriven salivutsöndring och apati. Om hunden får i sig stora mängder av giftet kan detta leda till chock och i slutändan även död.

Så avstå absolut från att mata pumpa om det inte smakar gott.

Halloween dekorativa pumpor får inte ätas av hundar

Särskild försiktighet ges även i detta sammanhang under hösten. Speciellt runt Halloween kan prydnads- och vilda pumpor hittas i många hushåll för dekorativa ändamål.

Den runda formen på denna grönsaksdekoration frestar lekfulla hundar att bita i den om och om igen. Men även det kan leda till otäcka symtom på förgiftning.

Så när du inreder ditt hem nästa höst, se till att placera alla pumpor utom räckhåll för din fyrbenta vän. Om han fortfarande äter en pumpa, tveka inte att besöka veterinären.

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

  • Är lakrits farligt för hundar?

  • Är aloe vera farligt för hundar?

  • Är citron farligt för hundar?