Kan Hundar Äta Rått Kött?

Kan hundar äta rått kött?

Ja! hundar kan äta rått såväl som tillagat kött. Det är vad din hunds kropp är byggd för. Det kan dock vara klokt att tillaga köttet först och se till att det är varmt i mitten. På så sätt kan vi vara säkra på att eventuella farliga bakterier dödas och inte kan skada din hund.

Vilka bakterier finns i rått kött?

Det är viktigt att veta att inte alla bakterier är farliga för djurägare eller din fyrbenta vän. Vi vill sätta vår information i perspektiv, eftersom det är viktigt att veta skillnaden mellan bra och dåliga bakterier för dig och din hund. När allt kommer omkring innehåller rått kött en hel del nyttiga bakterier eller probiotika. Endast de dåliga bakterierna som Salmonella och E. Coli kan orsaka matförgiftning.

Bra bakterier i rått kött

Som tidigare nämnts innehåller rått kött också bra bakterier eller probiotika. Dessa mikroorganismer spelar till och med en viktig roll för din hunds hälsa. De goda bakterierna säkerställer en sund tarmflora i matsmältningssystemet, så att din hund snabbt kan smälta sin mat. De goda bakterierna på huden på din hund är en del av hudmikrobiomet eller hudfloran. Resultat? Din hund kommer att njuta av en vacker, strålande hud och päls utan att drabbas av klåda eller infektioner.

Dåliga bakterier i rått kött

Bakterier låter skrämmande och ibland är detta antagande sant: rått kött kan innehålla bakterier som är skadliga för både människor och hundar. Vi gissar att du förmodligen har hört talas om Salmonella, listeria och E. Coli. Men är du medveten om att rått kött också kan vara en grogrund för patogena parasiter som sarcocystis och Toxoplasma gondii? Dessa bakterier och parasiter kan bekämpas genom att värma eller tillaga köttet. I så fall krävs extra försiktighet vid tillagning av rått kött.

Matsmältningssystemet hos en frisk vuxen hund kan i princip klara av dessa bakterier. Valpar och mer svaga eller äldre hundar kan dock påverkas av dessa bakterier.

Vilka är symtomen på matförgiftning hos hundar?

Om din hund blir sjuk efter att ha ätit rått kött har den förmodligen fått i sig några skadliga bakterier. I så fall pratar vi om matförgiftning. Symtom på matförgiftning kan inkludera:

  • Hög feber
  • Kräkningar eller diarré
  • Domningar
  • Dålig aptit
  • Håglöshet

Se till att alltid ringa din veterinär om din hund visar tecken på domningar eller har kräkningar, diarré eller feber i mer än 2 dagar.

Hur förhindrar man skadliga bakterier i rått kött?

Tyvärr är det inte så enkelt att döda farliga bakterier som fastnar i rått kött. Du kan fortfarande förhindra en infektion med dessa försiktighetsåtgärder i åtanke:

• Servera alltid din hund färskt kött av god kvalitet

Om du bestämmer dig för att mata din hund med rått kött, försäkra dig helt om att du serverar färskt kött av god kvalitet. Köttet börjar surna när det bara är några dagar gammalt vilket orsakar en snabb ökning av mängden bakterier.

• Tina en rå köttbit på ett säkert sätt

För att säkert tina upp rått kött, värm upp det kvällen innan i kylskåpet. Den låga temperaturen och gradvisa upptiningen förhindrar dåliga bakterier från att föröka sig. Du kan också tina kött i mikron, eftersom det blir tillräckligt varmt för att förhindra tillväxt av bakterier.

• Tillaga rått kött i en hygienisk miljö

Bakterier förökar sig snabbt under ohälsosamma förhållanden. Så se till att rengöra ytan som du lagar kött på regelbundet. Klar med förberedelserna? Förvara köttet i en separat behållare med tätt lock, åtskild från andra matvaror.

• Förvara alltid ditt råa kött kylt eller fryst

Du behöver ett välfungerande kylskåp som bevarar kött vid en konstant låg temperatur (mellan 3°C och 4°C) för att garantera dess färskhet så länge som möjligt. Tips: Förvara ditt råa kött nära frysfacket, där temperaturen är som lägst.

Dödar bakterier att frysa kött?

Frysning av kött får bakterier och bakterier att leva kvar, ”övervintra” istället för att döda dem. De förblir inaktiva så länge köttet är fruset, men de kommer tillbaka till liv så fort det är upptinat. Bakterier och bakterier förökar sig och börjar växa igen.

Dödar tillagning av kött bakterier?

Det bästa sättet att döda skadliga bakterier och bakterier är att tillaga det perfekt. Oavsett om du bakar, steker, grillar eller ångar köttet: bakterier har ingen chans mot dessa uppvärmningsmetoder. Det är såklart viktigt att värma kött till kärnan till minst 70°C. På så sätt dödas nästan alla mikroorganismer och köttet är säkert att äta, även för din hund.

Vilken typ av rått kött ska du inte ge din hund?

Servera aldrig din hund rått fläskkött. Grisar kan vara bärare av en dödlig sjukdom.

• Rått fläskkött

Vildsvin och grisar i Europa kan bära på svinherpesvirus typ 1. Detta virus orsakar Aujezkys sjukdom: en icke-smittsam sjukdom för människor, men mycket smittsam och dödlig bland hundar. Det är bättre att vara på den säkra sidan: laga, ånga eller stek alltid rått fläsk innan du matar det till din hund.

Vilka typer av rått kött kan din hund äta?

Din hund får äta allt rått kött med undantag för fläsk. Du behöver bara se till att köttet hålls fräscht och svalt och är hygieniskt tillagat. Ge med fördel magert och obearbetat kött. Tillagat kött som köttfärs innehåller för mycket fett och salter, vilket gör din hund överviktig och till och med sjuk.

• Rå kyckling

Kyckling är ett magert, hälsosamt och billigt protein för din hund. Ett hygieniskt preparat är nyckeln när du diskar upp kyckling för att undvika risken för bakteriella sjukdomar som salmonella. Se till att ta bort benen så att hunden inte stöter på skarpkantade splitter när den biter i benen. Dessa ben skadar din hunds mun, svalg och mag-tarmkanalen.

• Rått bacon

Fet kött är inte optimalt för din hunds hälsa, så vi lägger upp rått bacon på listan som ska undvikas. Den höga nivån av fett kan orsaka inflammation i bukspottkörteln, som kallas pankreatit. Dessutom kan den höga salthalten i bacon också leda till saltförgiftning. Inte den bästa köttbiten att skämma bort din hund med!

• Råbiff

En mör bit nötkött är en gynnsam källa till protein och hälsosamma fetter för din hund. Rått nötkött kan vara svårare och tyngre att smälta så välj en annan köttbit när en valp eller sjuk hund går runt i ditt hem. Vi råder dig också att alltid skära råbiff i små bitar för att undvika kvävning.

• Rått hästkött

Hästkött är oerhört nyttigt för din hund, eftersom det är späckat med proteiner, mineraler och vitaminer som järn och vitamin B. Hästkött är också mycket lämpligt för hundar som lider av foderallergi. Om du planerar att servera rått hästkött måste du vidta försiktighetsåtgärder för att förhindra kontaminering med skadliga bakterier!

• Rått lamm

Lamm är packat med viktiga näringsämnen för ett hälsosamt nervsystem och korrekt muskelfunktion. Både rått eller kokt lamm eller fårkött är en högkvalitativ källa till järn och vitamin B. En fin köttbit för din hund!

• Rå köttfärs

Lipid- och saltkoncentrationen i köttfärs – som bacon – är mycket hög. Dessutom lägger slaktare alltid till extra ingredienser som mjöl eller örter till köttfärs så att en del av näringsvärdet och de nyttiga elementen går förlorade i de flesta bearbetningsmetoder. Vi avråder dig snarare från att servera rå köttfärs till din hund

• Rå skinka

Skinka kan vara en oumbärlig topping på din smörgås men också en bearbetad typ av mat som innehåller ohälsosamma ingredienser som salt, örter och konserveringsmedel. Inget av dessa är bra för din hunds hälsa. Vi föreslår att din hund utfodras med naturligt foder, så bjud det ibland som mellanmål. Servera den aldrig som en nyttig måltid.

• Rå anka

Anka har högt näringsvärde och är lättsmält, även serverad rå. Dessutom är anka en extremt lämplig foderkälla för hundar som lider av foderallergier. Du kommer inte lätt att hitta en hund som är allergisk mot anka!

• Rått viltkött

Viltkött är en otrolig matkälla för din lojala följeslagare. Den är rik på vitaminer, mineraler och proteiner, oavsett om den serveras rå eller tillagad. Så varför inte skämma bort din hund genom att lägga till en bit viltkött till hans diet? Att välja vildkött är också att välja naturlig mat, fri från antibiotika och steroider.

Det skadar inte att mata din hund en rå bit kött då och då. Om köttet är färskt, förvarat i kylen och hygieniskt tillagat kan han festa ögonen och magen.

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

  • Är lakrits farligt för hundar?

  • Är aloe vera farligt för hundar?

  • Är citron farligt för hundar?