Kan Hundar Äta Spiskummin? Allt du bör Veta!

Kummin är en av de äldsta kända kryddorna. Bröd och bakverk i synnerhet kan knappast föreställas utan de intensivt smakande kornen.

Men kummin kan göra mycket mer. Det är ett populärt naturläkemedel. Är spiskummin hälsosamt för din hund? Och kan hundar överhuvudtaget äta spiskummin?

Kan man ge hundar spiskummin?

Kummin är en så kallad karminativ.

Spiskumminhar en kramplösande effekt på matsmältningsorganen. Förutom kummin har även eteriska oljor av fänkål, anis, kamomill, pepparmynta och koriander effekt.

De aktiva ingredienserna stimulerar blodcirkulationen i slemhinnorna. Skadliga mikroorganismer kan inte längre föröka sig lika snabbt. Och så här förhindrar kummin gasbildning.

Du kan använda exakt denna effekt av kummin för Använd din hund, eftersom fel mat snabbt kan leda till gasbildning eller sjukdom.

Detta gör att din hund mår dåligt hundägaren kan också bli en plåga. När allt kommer omkring är pruttande hundar ibland en riktig lukt.

Kummins egenskaper som kökskrydda?

Kumminfrön har en mycket lång historia. Det går tillbaka till omkring 3 000 f.Kr. Den användes redan då i köket.

På 300-talet e.Kr. odlades kummin redan aktivt som kryddväxt. Redan då visste folk att spiskummin är bra för matsmältningen.

Kummin är en växt ca 30 till 80 centimeter hög. Den växer på vägkanter och ängar. Växten tillhör familjen skärmväxter, liksom björnklotet.

Kummin är infödd i Medelhavsländerna och Främre Orienten. Kryddväxten odlas främst i Egypten, Östeuropa och Nederländerna. Kumminväxten blommar från maj till juli.

Är mald spiskummin hälsosamt?

Huvudsakligen används kumminfrön. De mognar från juni till augusti. De är mycket distinkta, cirka tre till sju millimeter långa och skäreformade. Färgen är ljusbrun eller gulaktig till mörkbrun.

Kummin har en mycket karakteristisk smak och lukt. Detta beror på den höga andelen eteriska oljor. Det är dessa komponenter i kummin som har en läkande effekt.

Fröna innehåller upp till åtta procent av dessa oljor. De påverkar hälsan. Kummin har alltid använts inom folkmedicin för matsmältningsproblem.

Kummin som huskur för hundar

Kumminfrön har en avslappnande effekt på mag-tarmkanalen. Kummin kan också lindra kramper som pulver och te. Detta är av stor betydelse, särskilt vid en känsla av mättnad och gasbildning.

Kummin har dock en intensiv smak vilket inte alla hundar gillar. Lägg först bara en nypa spiskummin till maten för att observera din hunds reaktion och effekten. Istället för pulver kan du även ge kummin som te.

Spädbarn som lider av gasbildning eller buksmärtor kan äta kummin. Eller gnugga magen med kumminolja.

Slutsats och dosering

Kummin har samma effekt som en krydda. Därför är det en bra ingrediens i rätter som är svårsmälta.

Om symtomen kvarstår, öka mängden till cirka en sked med 2 gram spiskummin per dag. Naturligtvis beror den exakta mängden också på storleken och vikten på ditt husdjur.

I alla fall bör denna behandling snabbt lugna magen och tarmfloran hos din hund.

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

  • Spel, cazino och djurvälfärd: Kulturella aspekter

  • Är lakrits farligt för hundar?

  • Är aloe vera farligt för hundar?