Kan hundar äta vallmofrön? Vad du behöver veta

När det gäller vallmo går åsikterna isär. Vissa älskar små svarta korn. Och vissa gillar inte alls smaken av vallmofrön.
Hundar bör vara särskilt intresserade av sockret i vallmofrön. Vallmofröfyllningen blir en mindre sak för dem.

Senast när jag hörde att vallmofrön till kakan var gjord av opiumvallmo frågade jag mig själv hur friska vallmofrön faktiskt är. Det görs ju droger också av det.

Rädd för förgiftning?

Tidigare kritiserades vallmofrön upprepade gånger för sitt morfininnehåll. Förmodligen är det därför rekommendationen att inte låta hundar äta vallmofrön har segrat idag.

Bebisar ska inte äta vallmofrön heller. Denna rekommendation har funnits sedan några skandaler i mitten av 2000-talet. På den tiden var livsmedel som vallmofrön förorenade med opiumalkaloider och morfin.

Åtminstone har något hänt under tiden. Sedan vallmo har övervakats som ett livsmedel har opiathalten i vallmofrön fortsatt att minska.

Eftersom opiumvallmofrön inte innehåller varken morfin eller alkaloider såsom kodein, noskapin, papaverin och tebain. Tidigare kom resterna huvudsakligen från orena skördemetoder.

Stor fara för små djur

Bearbetade vallmofrön är till för oss Människor är ofarliga och utgör ingen fara. Notan är annorlunda för våra älskade fyrbenta vänner. För för hundar är även små mängder alkaloider farliga.

Särskilt små hundar kan bli förgiftad av även små mängder vallmofrön. Detta har med saken att göra, eftersom den farliga dosen beror på kroppsvikten.

Därför skulle en 90-kilos man kunna äta två stycken vallmofrökaka med tveksamma gränser utan problem. Hans fyraåriga dotter skulle ha fått hantera lika mycket magsmärtor och symtom på förgiftning. Och för en 3-kilos Chihuahua kan det vara för sent att bli inlagd på en veterinärklinik.

Om din hund stjäl en kaka medan du bakar, rekommenderas extrem försiktighet .

Med en portion ångade dumplings med vallmofrön kommer du snabbt till 75 gram vallmofrön.Och med en bit vallmofrökaka kan det ibland vara 150 gram vallmofrön.  Men skulle det någonsin hända att din hund äter några vallmofrön kan du ha tur och ingenting kommer att hända alls.

Annars är tecken på förgiftning symtom som kramper, kolik, diarré, andnöd och uppenbar rastlöshet. Om du misstänker morfinförgiftning bör du träffa din veterinär så snart som möjligt. I praktiken kan de giftiga livsmedelskomponenterna tas fram. Dessutom påbörjas ytterligare behandling omedelbart. Aktivt kol kan hjälpa till att binda de giftiga ämnena. Andningen stabiliseras också med hjälp av naloxon. Beroende på din hunds hälsotillstånd kommer den att återhämta sig inom några dagar eller veckor med snabb behandling. Det är också avgörande hur mycket vallmo han har ätit i förhållande till sin egen kroppsvikt .

Förvara alla produkter som innehåller vallmo utom räckhåll för ditt husdjur. Släng inga rester som din fyrbente vän skulle kunna få tag på.

Majsvallmo i trädgården

Samma försiktighetsåtgärd åtgärder gäller även för förmodat ofarliga prydnadsväxter som rödblommande majsvallmo eller vit alpvallmo. Dessa växter innehåller även alkaloider som skyddar själva blomman från rovdjur. Om du planerar att fotografera din fyrbenta vän i ett hav av färgglada blommor, bör du se till att han inte äter växter.

Slutsats

Sammantaget vet dock de flesta hundar instinktivt vad som är och inte är bra för dem. En väldoftande bit vallmofrökaka äts dock snabbare än en vild vallmoplanta.Du bör därför vara dubbelt försiktig med bakverk och livsmedel som innehåller vallmofrön. I det vilda utgör en äng i allmänhet ingen fara för hundar.

Var vaksam men inte rädd. Då kan inget hända dig och hunden. Då kan du njuta av de färgglada blommornas prakt till fullo.

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

  • Roliga fakta du kanske inte visste om våra husdjur!

  • Kan hundar gråta?

  • Vad äter Igelkottar?