Kan Hundar Sova Ute? Allt du Bör Veta

Nya hundägare undrar ofta om hundar kan sova säkert ute. Även om många av oss bjuder in våra hundar i sängen för att mysa, föredrar vissa husdjursföräldrar att deras hundar sover ute.

Många av oss gillar tanken på att hunden skäller om det finns en inkräktare eller något misstänkt i närheten. Detta fungerar som vårt system för tidig varning.

För andra beror det på att deras hundar är arbetshundar snarare än husdjur, eller för att hunden är rastlös eller störande på natten. Det kan till och med bero på hundens doft och fällande päls.

Så, kan hundar sova ute? Eller ska de komma in i huset på natten? Vi människor sover sällan ute, förutom om vi kanske råkar somna i hängmattan men hur är det med hundar? Låt oss ta en snabb titt.

Ska hundar sova ute eller inne?

I grund och botten är det korta svaret även om hundar kan sova ute – som i att de är fysiskt kapabla att göra det – bör dina hundar sova inne på natten.

Här är varför:

Väder

Om vädret är särskilt varmt, kallt eller regnigt kan det vara ganska obehagligt för hundar att sova ute. Och i vissa fall kan det till och med vara farligt.

Hundar drabbas ganska lätt av värmeslag eller värmeutmattning eftersom de inte kan svettas som människor kan. Och precis som vi känner de kylan när vintern sätter igång.

Säkerhetsrisk

Din trädgård eller uteplats kan vara en fristad för dig, men det är inte nödvändigtvis för dina hundar. Att sova ute kommer med extra säkerhetsrisker. Om du har en pool är det självklart. Du kan också ha giftiga växter i din trädgård eller trädgård. Dessutom finns det risk för att din hund kvävs på något som lämnats utanför eller som har kastats över ett staket av en förbipasserande.

Sedan finns det oro för hundstöld. Det kan verka dumt, men stulna hundar på vissa håll i världen är inte så ovanliga. Om din hund sover ute kan den föras genom din grind eller över din vägg medan du sover gott. Särskilt om din hund är vänlig, förtroendefull och är en önskvärd ras!

german longhaired pointer 782498 1280 1

Ska hundar sova ute?

Hundar ska alltid sova inomhus med sina människor. Även om vissa hundraser klarar värmen bra och andra är väl anpassade till kylan, är ingen hundras byggd för att tåla extrem värme eller kyla i timmar i sträck. Äldre hundar, sjuka hundar och hundar med platt nosparti (brachycephalic hundar) är särskilt sårbara när de utsätts för väder och vind och extrema temperaturer under längre perioder.

Förutom väderrelaterade risker, hotar andra faror hundar som lämnas ensamma utomhus över natten, inklusive nattdjur eller farliga växter eller kemikalier för trädgårdsunderhåll.

Oavsett om din hund sover i din säng, sin egen säng, på soffan eller i en låda , kommer den att kunna få den sömnen som den behöver.

Det är därför, i slutet av dagen, dina behov bör väga tyngre än din hunds när du bestämmer var den ska sova, och du bör ringa utan skuld. Ta det lugnt, att få en god natts sömn gör dig till en mer tålmodig husdjursförälder och ökar din energi för sprudlande leksessioner under vakna timmar.

Det finns tekniskt sett ingen anledning till varför du inte kan lämna din hund ute på natten om förutsättningarna är rätt, till motsatts om vad vi diskuterade ovan. Men folks tankar om detta ämne är i allmänhet väldigt delade. Vissa tycker att det är naturligt och roligt att vara ute för en hund. Andra associerar det med övergivande och hårt, oansvarigt husdjursägande. Med tanke på att de flesta husdjursföräldrar älskar sina pälsbarn och har sitt bästa för ögonen, kan jag förstå båda sidor av denna diskussion.

Om du inte känner dig bekväm med att ha din hund sova ute är det ett giltigt val att låta den sova inne. Om du ser din hundkamrat som ”vild och fri” och tror att de faktiskt är gladare att vistas ute, även på natten, är det också okej.

Om du vill att din hund ska sova utomhus finns det saker att tänka på och ändringar du kan göra för att säkerställa att den förblir säker och frisk.

En av de viktigaste sakerna att tänka på när du funderar på att låta din hund sova ute är temperaturen.

I allmänhet är det säkra temperaturintervallet för en hund att sova utomhus cirka 7 till 30 grader. Detta kan dock variera beroende på vilket väder din hund är van vid att leva i och deras ålder, storlek och hälsa.

Allt som skulle göra din hund svagare kan göra den mer mottaglig för negativa reaktioner på för kalla eller för varma temperaturer. Mindre och mycket unga eller mycket gamla hundar och hundar med hälsotillstånd kan vara mer känsliga för extrema temperaturer.

Om du lämnar din hund utomhus i kallare temperaturer vill du vara uppmärksam för att vara säker på att den inte är för kall. Om din hund känner sig kylig kan du se dem försöka söka skydd i sitt hundhus eller någon yttre struktur. De kanske tältar oroligt utanför dörren och ber att få komma in.

Allt under 7 grader är när jag rekommenderar att ta med din hund in. Det kan vara farligt att lämna dem utomhus, och din hund kan uppleva hypotermi. Tecken på hypotermi inkluderar:

 • Svaghet
 • Ryser
 • Desorientering
 • Förfrysning
 • Långsam hjärtrytm och ytlig andning

Det kan vara för varmt att lämna din hund ute på natten om temperaturen klättrar till mitten till övre 20-talet. Om din hund uppvisar dessa symtom kan de bli överhettade:

 • Letargi
 • Överdrivet flåsande
 • Håglöst uppträdande
 • Hög kroppstemperatur
 • För de flesta anpassade, empatiska husdjursägare är detta givet. Ändå rekommenderar jag att du tar med din hund inuti på natten i händelse av extrema förhållanden eller naturkatastrofer, det vill säga kraftig snö eller orkan.

Vid vilken ålder kan valpar sova ute?

Det finns ingen exakt ålder på att alla valpar kan sova ute, men en rimlig uppskattning är ungefär ett år gamla. Denna ålder är baserad på den tid det tar för din hunds kropp att reglera sin kroppstemperatur när den har tagit alla sina skott, tränats och socialiserats ordentligt.

Oavsett ålder mår vissa hundraser inte bra när de sover ute.

Om din hund måste sova ute

Kanske finns det tillfällen då en hund helt enkelt måste sova ute. Det kan vara så att det är ett barn på besök och din hund är inte vänlig mot barn, till exempel. Om du absolut måste ha en hund sova utomhus bör det vara så kort tid som möjligt, och du bör se till:

 • Det finns gott om skydd från väder och vind
 • Deras viloplats är bekväm att ligga ner i, med massor av filtar, kuddar och/eller en säng
 • Färskvatten är alltid lättillgängligt
 • Du kollar på och interagerar regelbundet med din hund så att den inte blir uttråkad, orolig, frustrerad och/eller destruktiv.
 • Du kan också överväga att sätta din hund i en av de lokala kennlarna för en natt eller två om det andra alternativet är att den ska sova ute, speciellt om du vet att det kommer att göra dem oroliga.

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

 • Är lakrits farligt för hundar?

 • Är aloe vera farligt för hundar?

 • Är citron farligt för hundar?