Kan Hundar Äta Morot? Allt du Bör Veta

Morötter är en av de mest populära och färgstarka grönsakerna som finns i våra kylar och skafferier, och de är otroligt nyttiga

Men kan hundar äta morötter också, och är de lika nyttiga för hundar?

Hundar behöver inte nödvändigtvis äta extra grönsaker som vi människor för att få i oss näring och vitaminer. Detta förutsatt att de äter komplett hundmat, men många är säkra och hälsosamma mellanmål för din hund.

Kom bara ihåg att alltid kontrollera om ett nytt foder är säkert för ditt husdjur att äta, och hur man bäst förbereder det enligt deras storlek och vanor.

Kan hundar äta morötter?

Ja, hundar kan äta morötter. Faktum är att morötter är ett hälsosamt och prisvärt mellanmål för din valp, särskilt om du vill försöka ersätta processade och kalorifyllda hundkex.

Inte bara kan en hund äta själva moroten, utan bladen är också säkra för dem att äta. Teoretiskt sett kan du dra upp en hel morot från marken, med stjälk och allt, och din hund kan sluka hela säkert. Att mata dem så mycket morötter på en gång är dock inte att rekommendera, eftersom för mycket av allting – inklusive morötter kan orsaka fetma och magbesvär.

Morötter är säkra för hundar att äta, innehåller massor av bra näringsämnen, och många valpar njuter av smaken och konsistensen. Morötter är en fantastisk godbit för din hund, de är också väldigt lika en annan smaskig rotfrukt, palsternackan. Som alltid, kom ihåg att mata med måtta.

Det är ovanligt men möjligt att din hund kan ha en allergi mot morötter. I så fall kan ätandet av dem orsaka kräkningar, diarré och kliande hud. Om din hund visar några tecken på obehag eller sjukdom, ge den inte mer mat och kontakta din veterinär för råd.

Kan valpar äta morötter?

Precis som det är helt säkert för en vuxen hund att äta en knaprig morot, kan valpar också njuta av att äta morötter.

Morötter har till och med använts som ett naturligt botemedel för att få valpar att få tänder tidigare. Valpar föds utan tänder och vid cirka tre veckors ålder börjar deras tänder gro ur tandköttet.

Sedan när de är några månader gamla kommer en valp att börja tappa dessa tänder så att deras vuxna tänder kan växa in. Vissa veterinärer rekommenderar att frysa morötter och sedan ge dem till din hund, eftersom den knapriga konsistensen uppmuntrar dem att tugga medan kylan hjälper till att lugna deras tandkött.

Beroende på din hunds storlek och tuggvanor måste du skära upp den i små bitar för att förhindra kvävning. Så hellre än att frysa in hela moroten, skär helt enkelt upp moroten som du brukar för din hund och frys sedan in bitarna i några timmar.

carrots 673184 1280

Kan hundar äta råa morötter?

Ja, hundar kan definitivt äta råa morötter. Att mata en morot rå betyder att den kommer att behålla allt näringsvärde, plus att många hundar älskar den krispiga konsistensen. Å andra sidan är hundar inte anpassade för att effektivt smälta morötter.

Det betyder att de inte kan absorbera alla näringsämnen i grönsaken, och du kan hitta några små bitar av morot i din hunds avföring. Lite som sockermajs kan den ibland komma ut att se ut precis som den gjorde på vägen in.

De flesta hundar älskar verkligen smaken av morötter, särskilt när de är råa, tillsammans med den tillfredsställande knaprigheten från att tugga dem.

Att äta råa morötter kan också hjälpa till att försiktigt rengöra din hunds tänder, eftersom det uppmuntrar dem att tugga och morotens struktur och hög vattenhalt kan hjälpa till att rengöra tänderna lätt. Detta är dock ingen ersättning för vanlig borstning, vilket är avgörande för god munhälsa.

Kom bara ihåg att noggrant tvätta (och kanske skala) moroten innan du matar den till din hund för att ta bort eventuella spår av bekämpningsmedel.

Kan hundar äta tillagade morötter?

Kokta morötter är också säkra och hälsosamma för hundar att äta och kokning kommer att göra dem lättare att smälta. Som med all mat kan tillagning på hög värme eller under långa perioder minska näringsvärdet, medan lätt tillagning kan göra det lättare att smälta och till och med förbättra upptaget av vissa näringsämnen.

Karotenoider tas till exempel bättre upp av kroppen när de har tillagats.

Det bästa sättet att laga morötter till din hund är att ånga dem lätt. Det bör vara liten eller ingen förändring av näringsvärdet för morötterna när de tillagas på detta sätt.

Ånga dem precis tillräckligt länge för att mjuka upp dem men de ska fortfarande ha en tillfredsställande krispighet i mitten. Många människor gillar att njuta av morots- och kålrotsmos, som hundar också kan äta, så länge det hålls helt enkla utan en massa ingridienser.

Du kan även koka morötter till din hund, men vissa ägare oroar sig för att det minskar näringsvärdet i maten. Det är sant att detta är den beredningsmetod där mest näringsämnen går förlorade eftersom de läcker ut och ner i det kokande vattnet.

Om du är orolig för att förlora näringsämnen när du lagar morötter, minimera bara tillagningstiden och temperaturen. De bästa metoderna för att laga morötter utan att förlora några näringsämnen är att förbereda dem i mikrovågsugn eller ånga dem. Om du planerar att koka morötterna, använd minsta möjliga mängd vatten för att minimera de näringsämnen som går förlorade.

Är morötter bra för hundar?

Morötter är inte bara hälsosamma och näringsrika mellanmål för människor, utan de erbjuder också en boost av vitaminer och mineraler för din hund. Dessutom, precis som med mänsklig mat är naturligt levande och färgstark mat ett tecken på att den inte har förlorat några näringsämnen genom att genomgå hård bearbetning.

Som framgår av deras ljusa orange färg är morötter fulla av betakaroten och vitamin C. Betakaroten omvandlas till vitamin A som är ett viktigt vitamin för hundar. Vitamin A är avgörande för friska ögon, hud, päls och muskler.

Samtidigt är både vitamin A och C kraftfulla antioxidanter som är viktiga för att bekämpa fria radikaler och neutralisera reaktivt syre, som båda kan skada din hunds kropp. Antioxidanter har också visat sig hjälpa till att minska inflammation och kan hjälpa till att förebygga vissa typer av cancer hos hundar.

Var medveten om att vitamin A kan byggas upp i din hunds kropp, så övermata aldrig din hund med något som är rikt på vitaminet eller betakarotenet. Som med alla snacks, mata dem med måtta.

Morötter är fulla av andra vitaminer och mineraler också, från flera B-vitaminer till biotin. Alla dessa bidrar till deras hälsa och immunförsvar. Biotin är särskilt viktigt för att bibehålla frisk hud och päls, vilket hjälper till att skydda din hund från hudirritation och ger den en tjock, glansig päls.

Morötter är också en bra källa till fiber som hjälper till att reglera din hunds tarmrörelser och bidrar till ett hälsosamt matsmältningssystem. Att lägga till lite morot till din hunds kost kan hjälpa till att öka fastheten i avföringen.

Som med alla nya foder, introducera morot långsamt och gradvis till din hunds måltider eftersom en oväntad ökning av fiber kan orsaka mag-tarmbesvär.

Slutligen är morötter ett mellanmål med lågt kaloriinnehåll och låg fetthalt. Detta gör dem till en godbit för hundar som behöver gå ner i vikt eller är på en kontrollerad diet på grund av tillstånd som pankreatit eller kronisk kolit.

Kan hundar äta morotskaka?

Om inte kakan innehåller giftiga ingredienser som russin, kommer den inte att vara giftig för din hund och är ”säker” att äta. Så om din hund hittar en kaka som du tappade, få inte panik. Men det betyder absolut inte att du aktivt ska mata din hund med morotskaka; det kan fortfarande potentiellt göra dem sjuka.

Som med de flesta kakor vi människor njuter av, är det bäst att inte mata din hund med dem. Detta beror på att kakor innehåller mycket socker och fett, och deras kropp är inte anpassad för att smälta det. Det höga innehållet av smör och olja är särskilt ohälsosamt för hundar, och deras höga fetthalt kan till och med orsaka ett fall av akut pankreatit.

Dessutom är socker förknippat med överskott av kalorier och viktökning, och det är inte bra för din hunds tänder och munhälsa.

Många vanliga kakingredienser som socker och mjölk kommer sannolikt också att störa en hunds mage och kan orsaka kräkningar och diarré om de äter för mycket.

Eftersom kakan innehåller många ingredienser som är ohälsosamma för hundar kan det med tiden leda till viktökning och fetma att mata dem med tårta eller andra bordsrester. Dessa är problematiska för din hund, eftersom en överviktig hund är utsatt för flera sekundära sjukdomar som diabetes och till och med cancer. Övervikten orsakar problem på egen hand, såsom ledvärk, eftersom det belastar deras skelett och leder mer.

Dessutom kan kakor med låg sockerhalt innehålla sötningsmedlet xylitol, som också är giftigt för hundar. Om din kaka innehåller dessa ingredienser ska din valp aldrig äta den. Om de på något sätt äter kaka med skadliga ingredienser, måste du övervaka dem för symtom på sjukdom och kontakta din veterinär för råd.

Men om kakan inte innehåller några giftiga ingredienser är den ”säker” att äta så att din hund inte riskerar att skadas, men den kan ha orolig mage. Undvik att mata din hundkaka frivilligt, såvida det inte är en specialgjord hundvänlig tårta.

Slutsats

Ja, hundar kan äta morötter och många hundar njuter av dessa hälsosamma, knapriga mellanmål. Att mata din hund med hackade morötter med måtta kan ge flera hälsofördelar och göra ett mellanmål med lågt kaloriinnehåll för din pälsiga vän.

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

  • Spel, cazino och djurvälfärd: Kulturella aspekter

  • Är lakrits farligt för hundar?

  • Är aloe vera farligt för hundar?