Är det Farligt för Hundar att Dricka Mjölk? Kan Hundar Dricka Mjölk?

Är din hund laktosintolerant? Har den någonsin visat några tecken på matallergier? Och kan hundar dricka mjölk, eller är det skadligt för dem?

Allt beror på ditt husdjur, men i allmänhet är mjölk inte giftigt för hundar.

Men innan du häller upp lite mjölk till din hund, läs vidare. Här går vi igenom allt du bör veta om hundar och mjölk.

glas mjölk, håll i dina hästar (eller kor) och läs vidare.

Kan hundar dricka mjölk?

För mycket fett i din hunds diet kan öka risken för pankreatit och fetma. Det är därför du bör vara försiktig med hur mycket mjölk din valp dricker. I de flesta fall är några matskedar då och då helt okej.
Men laktosintolerans hos hundar är ganska vanligt, så det är en bra idé att observera din hund efter att ha gett den mjölk.

Kan valpar dricka mjölk?

Valpar upp till tre veckor gamla kommer bara att lita på sin mammas mjölk för att bli friska. De behöver inte annan mat eller ens vatten eftersom deras mamma ger alla de näringsämnen de behöver.
I fallet med en moderlös kull måste du hitta ett sätt att komplettera valparna med mjölk. Men kom ihåg att komjölk eller mjölk från andra djur inte rekommenderas för unga valpar. Komjölk är svårare att smälta och innehåller inte tillräckligt med protein.

Så vad gör du?

puppy 3641964 1280

Kan hundar dricka valpmjölksersättning?

Vi ger inte mänskliga bebisar komjölk om vi inte kan amma. Istället väljer vi en speciell babymjölksersättning. Detsamma gäller för valpar. De har mest nytta av specialiserad mjölkersättning, gjord för att matcha deras mammas mjölk så nära som möjligt.

Kan äldre hundar dricka mjölk?

Mjölk är inte giftigt eller skadligt för hundar. Även valpar kan börja dricka icke-hundmjölk runt sitt första år. Men du bör vara försiktig med hur mycket mjölk du ger din hund.
Så ja, hundar kan njuta av mjölk som en godbit då och då. Kom ändå ihåg att måttfullhet är nyckeln.

Är mjölk dåligt för hundar?

Även om mjölk inte i sig är dåligt för hundar kan det orsaka vissa obehagliga tillstånd.
Mjölk innehåller en kolhydrat som kallas laktos. Organismen smälter det med hjälp av enzymet laktas. Detta enzym finns rikligt hos valpar eftersom de behöver det för att bryta ner laktos i mammans mjölk.
Senare, när de börjar äta fast föda, producerar deras kroppar inte lika mycket laktas som tidigare. Det är då våra hundar kan bli laktosintoleranta.
Laktosintolerans och allergier kan då utlösa magsmärtor och andra smärtsamma och farliga symtom.

Är hundar laktosintoleranta?

Inte alla hundar utvecklar laktosintolerans när de växer upp. Många mår bra efter att ha druckit mjölk. Vissa ägare matar till och med sina hundar med mjölk som en del av deras normala kost. Det är inte nödvändigtvis bra, men det visar att inte alla hundar utvecklar tillståndet.
Men laktosintolerans är inte sällsynt hos hundar, så du bör vara försiktig med mängden mjölk du ger din hund. Observera alltid din hund efter att du har gett den mjölk.
Här är en lista över laktosintoleranssymptom som kan hjälpa dig att identifiera tillståndet:
 • Diarre
 • Buken ömhet eller smärta
 • Uppblåsthet
 • Uttorkning
 • Överdriven törst
 • Kräkningar
 • Svaghet
 • Viktminskning

Kan hundar med leverproblem dricka mjölk?

Tyvärr är leversjukdomar vanliga hos hundar. Vissa raser, som Doberman Pinschers och Yorkshire Terriers, är till och med predisponerade för leverproblem.

Som en del av sin behandling sätter veterinärer ofta hundar på en speciell diet. Dessutom rekommenderar de mejeriprodukter som keso, ricotta och yoghurt som en proteinkälla och hälsosam probiotika för hundar med sjuka lever.

Men var noga med att inte överdriva det. Mjölkprodukter kan vara skadliga för din hund om den är laktosintolerant. Dessutom innehåller dessa livsmedel höga nivåer av fett – det viktiga makronäringsämnet som bearbetas i levern och kan orsaka ångest om det konsumeras i stora mängder.

Fördelar med mjölk för hundar

Mjölk är en av de livsmedel som hundar inte bör äta i stora mängder. Och ändå finns det vissa fördelar med att mata din valp lite då och då.

Mejeriprodukter är rika på kalcium och proteiner, som är avgörande för sunda skelett och muskeltillväxt. Dessutom innehåller de vitaminer som A, D och B12 som hjälper till för god syn, starka ben och ett effektivt immunsystem.

Men mjölk är inte det bästa sättet att komplettera din hund med dessa vitaminer. Den innehåller mycket naturligt socker, och dessa är inte bra för våra hundar. En välbalanserad kost med mycket köttprotein, grönsaker och säkra frukter är avgörande för en frisk hund.

Hur mycket mjölk kan hundar dricka?

Gillar hundar mjölk? Ja, det gör de, men det betyder inte att det är bra för dem. Mjölkprodukter kan orsaka allvarliga problem, även om inte alla hundar är laktosintoleranta eller allergiska.

Men små portioner då och då kan vara fördelaktigt. Ge din hund några matskedar en eller två gånger i veckan. Kom ihåg att observera din valp för eventuella intoleranssymptom efter måltiden.

Vilken typ av mjölk kan hundar dricka?

Vi pratade om mjölk i allmänhet. Men det finns många olika typer – från den berömda komjölken till getmjölk, och till och med icke-mejeriversioner som mandel- och rismjölk.

Man kan lätt gå vilse i detta stora hav av mjölkinformation. Så vilka är säkra för din valp, och vilka bör du undvika?

husky 986407 1280

Kan hundar dricka komjölk?

Komjölk är ett utmärkt val för mänsklig konsumtion – den är rik på protein, vitaminer och mineraler. Men den är också hög i laktos och kan orsaka problem hos hundar.
Laktoshalten i mjölk från nötkreatur är cirka 4,8 % och kan irritera din hunds mage. Om du ger din valp komjölk, ge bara några matskedar per portion.

Kan hundar dricka getmjölk?

Många källor hävdar att getmjölk kan vara mycket bättre än komjölk för din hund.
Det är en bättre källa till protein, fett, kalium och vitamin C. Vad som är viktigare är att getmjölk innehåller mindre laktos (4,2%). Skillnaden verkar inte signifikant, men studier visar att det kan vara lättare att tolerera detta innehåll.
Dessutom är getmjölk lättare att smälta än komjölk. Den har mindre fettmolekyler och lösare ostmassabildning.
Alla dessa egenskaper gör getmjölk till ett utmärkt val för din valp. Men kom ihåg att även om det är bättre, betyder det inte att det är bra – för mycket kan fortfarande irritera din hunds kropp.

Kan hundar dricka mandelmjölk?

Mandelmjölk är i allmänhet säker för hundkonsumtion.
Denna icke-mejerimjölk består av mandel och vatten. Mandlar är rika på vitamin E, magnesium och fibrer för hundar. De innehåller inte heller laktos, så det är ett plus för intoleranta valpar.
Men (och det finns alltid ett men) var försiktig med vilken mandelmjölk du ger till din hund. Vissa växtbaserade mjölkar innehåller sötningsmedel och smakämnen som choklad eller xylitol. Dessa kan vara mycket giftiga för din valp och orsaka hypoglykemi (lågt blodtryck) och i extrema fall till och med dödsfall.

Kan hundar dricka sojamjölk?

Soja är säkert för hundar, och du kan ofta hitta det i många hundfoder på marknaden. Det är en bra källa till växtbaserat protein och antioxidanter.
Men det är också ett av de vanligaste hundallergenerna både hos människor och våra lurviga vänner. Några tecken på sojaallergi hos hundar inkluderar:
 • Öroninfektioner
 • Håravfall
 • Obsessiv slickande
 • Kräkningar

Kan hundar dricka mjölk i form av yoghurt?

Japp, vanlig grekisk yoghurt är bra för valpar. Den innehåller mycket protein och kalcium och laktoshalten är mycket lägre än i vanlig mjölk. Dessutom innehåller yoghurt probiotika som gynnar din valps matsmältningssystem.
Var försiktig med hur mycket du ger din valp, eftersom vissa nivåer av laktos finns kvar i yoghurt. Ge små hundraser en halv tesked, medelstora raser – en hög tesked och stora hundraser – en matsked om dagen.

Kan hundar dricka kokosmjölk?

Ja, du kan ge din hund kokosmjölk. Det är fördelaktigt för din valps immunförsvar, päls och andedräkt.

Men återigen, se till att du gör det med måtta, eftersom för mycket kan orsaka irritation. Kokosmjölk är hög i fett, så du bör inte överdriva det – för mycket fett i din valps kost kan orsaka fetma och pankreatit. Men kokosolja har också några stora fördelar för din hund.

Kan hundar dricka havremjölk?

Havremjölk är en utmärkt ersättning för komjölk hos laktosintoleranta hundar. Det är rikt på fibrer, järn och vitamin A och D. Det kan också hjälpa till att förebygga anemi och stödja immunförsvaret.

Som alltid, kom ihåg att dosen gör giftet. I stora mängder, på grund av dess höga fiberinnehåll, kan havremjölk orsaka mag-tarmbesvär hos din hund.

Kan hundar dricka mjölk varje dag?

Tja, det kan de säkert. Men jag avråder från det. Även om din valp ger dig en snäll blick, överdriv inte mjölk.

Mejeriprodukter har hög laktos- och fetthalt. De ger många hälsofördelar också, men för mycket av det goda kan ibland bli dåligt.

Du kan fortfarande ge din hund mjölk, men gör det bara några gånger i veckan och i små portioner (t.ex. en matsked två gånger i veckan).

Varm eller kall mjölk för hundar

Beroende på vädret ute kan du ge både varm och kall mjölk till din hund.

På vintern kan du lägga till en matsked getmjölk till valpens mat och värma upp den i mikrovågsugnen. Och en varm sommardag kan du göra några yoghurtglassar till er båda.

Slutsats

Hundar kan dricka mjölk, och det kan till och med vara fördelaktigt för dem. Men laktosintolerans är vanligt hos hundar och kan leda till svåra tillstånd, såsom kräkningar, svaghet och viktminskning.

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

 • Spel, cazino och djurvälfärd: Kulturella aspekter

 • Är lakrits farligt för hundar?

 • Är aloe vera farligt för hundar?