Kan Hundar Tappa Tänder? Allt du Bör Veta

Du behöver ofta inte vara veterinärtandläkare för att se när din hund har problem med sina tänder. Det mest uppenbara tecknet att leta efter är en saknad eller lös tand, men blodig saliv eller tecken på smärta kan också ringa varningsklockor. Till exempel, om din hund har problem med att plocka upp mat eller tugga på den, är det vanligtvis en pålitlig indikator på att allt inte står rätt till på tandvårdsavdelningen.

I vissa fall kommer hundar att tyckas ha minskad aptit eller kan röra på munnen för att försöka minska smärtan. De kan helt plötsligt utveckla stökiga matvanor, eller drabbas av ökad (och kanske blodig) dregling, medan vissa hundar till och med gör små ljud medan de tuggar eller gäspar.

När du tittar på din hund på nära håll kan du märka en liten svullnad runt ansiktet eller flytningar från näsan. I det här intervallet kommer du också att kunna plocka upp många av de andra indikatorerna på tandsjukdomar, såsom dålig andedräkt, svullet eller blödande tandkött och vikande tandkött.

Om du märker något av dessa symtom är det dags att ta ditt husdjur till veterinären eller en veterinärtandläkare för en fullständig tandkontroll.

Din hunds tänder är avgörande för deras allmänna hälsa. Din hund använder sin mun till mycket mer än att bara äta – det är ett viktigt verktyg de använder för att interagera med världen omkring dem.

Och när din hunds tandhälsa inte är på topp kan det göra det smärtsamt att äta, orsaka en hel rad andra hälsoproblem och till och med minska deras förväntade livslängd. Bakterierna förknippade med tandsjukdomar kan resa till andra delar av kroppen, som hjärtat, njurarna eller levern, och orsaka skador där.

Med detta i åtanke är det oerhört viktigt att hålla koll på din hunds munhygienbehov. Nyckeln till att säkerställa en god munhälsa är att göra regelbunden tandvård till en del av din rutin. Frekventa veterinärkontroller och tandrengöring hjälper dig att upptäcka eventuella problem när de utvecklas, och förhoppningsvis innan de har en chans att växa till mer allvarliga problem.

Din veterinär kommer också att kunna ge dig råd om vad du kan göra hemma för att hålla ditt husdjurs tänder i bästa möjliga skick. Ett sätt att hålla hundtänder rena och förhindra uppbyggnad av plack och tandsten är att regelbundet borsta tänderna. Det stämmer – precis som människor kan daglig borstning ha enorma fördelar för en hunds tandhälsa.

Det finns också speciella tugggodisar som är utformade för att ta bort plack och samtidigt ge ditt husdjur en godbit, samt en del hundfoder speciellt utformade för att förbättra munhälsan.

Ett och annat rått ben kan också hjälpa. Genom att införliva tandvård i din vanliga lista över viktiga hunduppgifter kommer du att kunna ge din hund det bästa möjliga skyddet mot tandsjukdomar och hotet att förlora en tand – och det borde vara mer än tillräckligt för att få ett stort leeende i ansiktet på vilken hund som helst!

Din hund använder sin mun till nästan vad som helst (som de där oändliga dragkamperna), så om den tappar en tand kanske du undrar hur detta kan påverka dem.

dog 5419440 1280

Varför tappar vuxna hundar sina tänder? ‍

Det är ganska ovanligt att vuxna hundar tappar tänder. Men om de gör det, kan parodontit (när bakterier tvingar tandköttslinjerna att dra sig tillbaka, vilket leder till tandlossning) vara orsaken. Om du tror att din hund har tandlossning, prata med din veterinär om de bästa behandlingsalternativen. Under tiden, se upp för dessa symtom:

 • Gingivit (grå, gul färg på tänderna orsakad av bakterieuppbyggnad)
 • Dålig andedräkt
 • Brist på aptit
 • Ointresse av att leka med leksaker
 • Blod på deras leksaker
 • Lösa tänder
 • Letargi
 • Dreglande
 • Tappa mat eller tugga på ena sidan av munnen
 • Ovanlig blyghet vid huvudet (de låter dig inte röra deras huvud)
 • Muntrauma, ta din hund till en veterinär för att se till att den inte lider av en skada

Vad säger tandlossning för vuxna om din hunds hälsa?

Din hund behöver regelbunden tandrengöring‍.

Det är viktigt att ta din hund på rutinmässig professionell tandrengöring från en ung ålder (din veterinär kan klargöra när du ska börja och hur ofta). Dagliga rengöringar hemma med en tandborste, om de är bekväma, eller en tvättlapp över fingret rekommenderas också. ‍

Din hund kan ha ont

Det är också en bra idé att få din valp undersökt eftersom den kan ha smärta – tandproblem som tandköttsinflammation, inflammation och andra tecken på tandlossning kan vara riktigt obehagligt. ‍

Vad gör du om din vuxna hund tappar en tand?

Om din vuxna hund tappar en tand, låt din veterinär eller en veterinärtandläkare bedöma din hunds munhälsa. De kommer sannolikt att köra ett omfattande oralt hälsotest och behandlingstest för att noggrant undersöka ditt husdjurs mun och ta röntgenstrålar. ‍

Hur man förebygger tandlossning hos vuxna hundar

Det finns några saker du kan göra för att förhindra att vuxna hundar utvecklar tandlossning. Fråga först din veterinär hur regelbundet din hund ska göra professionell tandrengöring (vanligtvis var 6:e ​​till 12:e månad). Att utöva daglig borstning hemma hjälper också till att förebygga tandlossning. ‍

Upplever vissa raser vuxen tandlossning mer än andra?

Leksaksraser eller brachycephalic-ungar – som är ungar med breda huvuden, som mopsar eller franska bulldoggar – kommer lättare att tappa tänder på grund av deras mindre munnar. Dessa trånga tänder gör det lättare för skräp att byggas upp, vilket kan leda till ökade bakterier.

Valptänder

Valpar föds utan tänder och utvecklar dem när de är ungefär tre till fyra veckor gamla. De fortsätter att växa sina valptänder under de kommande tre till fem månaderna. Valpar har 28 tänder, varav de flesta är vassa. Valpar tappar tänderna på samma sätt som människor som en naturlig del av uppväxten. De flesta valpar bildar sina permanenta tänder mellan tre till sju månader gamla.

Vuxen hund tänder

En vuxen hund kommer att ha 42 permanenta tänder. Överkäken har 22 tänder och underkäken har 20. Även om det är normalt att valpar tappar tänderna är det inte normalt att vuxna hundar tappar sina.

Orsaker till tandlossning

De tre vanligaste orsakerna till att hundar tappar tänderna är tandlossning, trauma och karies.

Parodontit orsakas av inflammation i tandköttet tillsammans med inflammation i hundens ben- och tandstruktur. Det kan leda till ruttnande tandkött och tänder. Parodontit är ofta resultatet av felaktig tandvård.

Trauma på tänderna kan göra att din hunds tänder lossnar. Detta kan komma från en huvud- eller munskada, eller helt enkelt från tuggning. Att tugga på täta föremål eller benmineral är en av de vanligaste orsakerna till frakturer i hundtänder.

Tandförfall är vanligt hos hundar. Förutom att äta, använder hundar sina tänder för att plocka upp saker, tugga saker för att lugna sig själva eller bära med sig saker. Mindre hundar kan vara mer benägna att få karies. Karies är smärtsamt och skadade tänder kan behöva tas bort.

Om din hund tappar sina vuxna tänder bör du kontakta din veterinär. Det är viktigt att hjälpa dem att upprätthålla korrekt tandhygien och ta bort tänder om det behövs.

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

 • Är lakrits farligt för hundar?

 • Är aloe vera farligt för hundar?

 • Är citron farligt för hundar?