Kan Hundar vara Mörkrädda? Allt du Behöver Veta

Det är naturligt att bli rädd eller obekväm i mörkret, oavsett vilken ålder du kan vara. Eftersom det är så mycket du inte kan se är det vanligt att anta det läskigaste när du upptäcker ett prasslande i skogen eller ett gnisslande i korridoren.

Som en farlig hund eller en inbrottstjuv.

Om du har observerat att din valp eller hund är livrädd för mörkret på kvällspromenader och  snyftar eller skriker vid dörröppningen när du tar henne till att vila kanske du undrar om hundar också kan vara rädda för mörkret?

Svaret på frågan är ja, hundar kan vara mörkrädda. Men det kan bero på flera olika saker och faktorer.

Varför beter sig mitt husdjur konstigt när det är mörkt? Alla vill att deras husdjur ska vara säkra och bekväma, men hur skulle vi säkerställa att våra husdjur vanligtvis känner sig bekväma? Kanske kräver husdjur också ljus.

Hundar kände sig plötsligt trygga när de flyttade närmare sina beundrande vårdnadshavare. De säkrare hundarna blev mer rädda när de kom bort från potentiellt riskfyllda omständigheter.

De föredrar att förhindra skrämmande omständigheter.

Eftersom hundar är för mycket beroende av människor för skydd kan de vara extra nervösa när de lämnas ensamma, särskilt i okända situationer. Flera hundar lider nuförtiden av ångestproblem.

De drabbas vanligtvis av alienation, ångest och oro när de möter obekanta individer.

Vissa hundar är dock livrädda för mörkret. Även om många hundar kan se perfekt i mörker kan de verka nervösa i dåligt upplysta områden.

Medan hundar inte uppfattar mörker på precis samma sätt som människor gör, kan vissa situationer ändå leda till att en hund är rädd för natten.

En valp som har dålig syn kan till exempel finna sig att snubbla mot föremål eller buskar på natten, vilket kan göra att den blir upprörd och orolig när det blir mörkare utomhus.

Särskilt fruktansvärda valpupplevelser i samband med mörker eller kvällen kan leda till att ditt husdjur börjar agera onormalt närhelst den perioden ändå kommer. Detta kan vara ett tecken på en misshandlad hund.

Tecken på att din hund är mörkrädd

Hundar kan bli rädda för mörkret! Det finns flera anledningar till att vara en mörkrädd hund som kan skapa panik när lamporna slocknar och valparna börjar gnälla.

Efter att deras husse har lämnat utvecklar hundar ofta ångestproblem. Kanske är ditt husdjur inte riktigt rädd för mörkret men vill inte skiljas från dig. Detta andra alternativ skulle vara att ditt husdjur har vissa synproblem.

Hundar kan se klarare på natten än vi. Om ditt husdjur har problem med att se överlag kan mörker öka problemet. När du väl släcker lamporna kan detta göra att din hund blir orolig.

dog 1453739 1280

Anledningar till att hunden är mörkrädd

Varje hund är unik, och hur de tolkar fakta varierar. Som ett resultat är det viktigt att analysera hundens beteende, näring och familjemiljö för att avgöra när den blir rädd i mörkret.

Nedan finns några rimliga förklaringar om du vill veta om hundar är mörkrädda.

Rädd för att vara borta från dig

Har du en rastlös valp som följer dig runt nästan överallt? Närhelst du instruerar ditt husdjur att stanna i hennes sovrum eller utrymme på natten,

Den kanske bara blir orolig på grund av ångestproblem istället för en fobi för mörkret.

Separationsångest kan vara orsaken till din hunds rädsla för natten, men hur skulle du avgöra om din hund är orolig när den lämnas på egen hand?

Vissa uppenbara indikatorer involverar våldsamma handlingar när du är borta, som inkluderar att rota i soporna eller bita på föremål som inte bör tuggas på, och även inklusive skor eller en soffa.

Ytterligare symtom som tyder på att din hund är orolig är om den kissar i huset medan du är borta och sedan när du kommer tillbaka till huset ser du hunden gömma sig under soffan eller till och med i en garderob.

Dessutom, om du kombinerar beteendeproblem med mörkare miljöer, kan du ha en rimlig förklaring till varför ditt husdjur är rädd för mörkret.

Så nästa gång du undrar om ”min hund är mörkrädd”, vet att nattens rädsla mycket väl kan skapas av det faktum att när lamporna släcks.

Dålig syn speciellt under natten

Åldrandeprocessen kan ofta öka oro. Om din hund verkar fumla planlöst och bli mer upphetsat på natten, kan den ha dålig syn.

Detta drabbar hundar betydligt oftare i mörkret.

Eftersom en fobi för mörkret är så ovanlig är det viktigt att sålla bort synproblem innan du faktiskt antar att ditt husdjur endast har ett beteendemässigt tillstånd.

Valpar kan uppfatta i mörkret mer (om än inte på samma sätt) som människor.

Det kan verka konstigt att en valp kanske kan bli orolig i frånvaro av ljus. Men i andra änden kan mörkret förvärra synnedsättningar hos valpar som redan har dem.

Dålig belysning eller ingen ljusstyrka kan göra deras syn mycket mindre tillförlitlig vilket leder till att den kolliderar med föremål, halkar eller skadas under olika omständigheter.

Tidigare dåliga minnen

Specifika händelser, som att bli biten av något annat djur efter att hela familjen hade somnat eller bevittnat bullriga och läskiga smällar på en midnattspromenad kan få en valp att koppla samman mörker med obehagliga händelser.

Dessa skäl räcker för att göra en hund mörkrädd.

Om du har haft en herrelös hund och upptäcker att de är rädda för mörkret kan lösningen ligga i valpens bakgrund, även om du kanske inte var medveten om händelserna.

Det är möjligt att de togs från sitt hem i tidig ålder eller hade en fruktansvärd händelse, inklusive att de hölls i totalt mörker under långa tider.

the pointer 5352389 1280

Medicinska problem

Medan det kan finnas ett medicinskt problem, som kan vara dåligt mörkerseende, som uteslutande påverkar din valps rädsla för totalt mörker, finns det verkligen flera medicinska problem som kan förvärra deras ångest.

Kognitiva problem som leder till att en valp blir förvirrad kommer att förvärra situationen i mörkret ytterligare.

Under sådana omständigheter, se till att ta upp dina bekymmer till din veterinär; de kan ge idéer för att lindra din valps oro när det gäller dess specifika sjukdom.

Oregelbunden Och Dålig Rutin Av Familj

Ångest kan utvecklas om en valp bor i en miljö där den inte kan finna lugnet.

Människor som går förbi, sprängljud eller störningar i hushållet kan leda till att husdjuret aldrig får tillräckligt med sömn.

Enligt en undersökning från 2018 kräver hundar extra vila på natten, så om huset är bullrigt på natten kan det störa nivån och vilotiden som hundar får, och kan göra hundar mörkrädda.

Detta innebär att valpen kan bli orolig när belysningen slocknar eftersom den inte är van vid det.

Symtom på en hund rädd för mörker

När din valp är rädd för mörkret kan detta uttryckas på olika sätt. Flera av dessa skulle vara självklara, men inte alla dessa:

Såväl skällande som morrande är vanliga tecken på en hund som är livrädd för mörkret. När belysningen blir mörk och valparna är ensamma, kan de börja gråta och fortsätta röra sig till starkare ljud.

De kan också börja skälla direkt. Många hundar kan lugna ner sig ganska snabbt, men i situationer med intensiv ångest kan husdjuret skälla hela kvällen.

Om en valp är livrädd för mörkret kan han eller hon ha svårt att slappna av. De kanske inte lugnar ned sig i utrymmet eller platsen där de är tänkta att vara avkopplande. De kan till och med klösa på väggar eller hoppa på föremål.

Destruktivitet: När en valp är arg eftersom deras stress inte hanterades, kan de släppa ut sin frustration över hushållssaker. De kan repa möbler, tugga på föremål och till och med slita sönder tyg.

Även om detta är en ganska normal barnslig nyfikenhet på valpens sida (särskilt bland yngre hundar), är det ett problem som måste åtgärdas om problemen blir allvarliga.

Det finns några saker du kan försöka få din hund att klara av denna rädsla för ångest:

1. Ge hunden ett svagt ljus

Om du misstänker att din valps oroande beteende orsakas av mörker, kan du enkelt testa denna uppfattning. Överväg att lämna lampan tänd på natten och se om det blir bättre.

Du kan hjälpa valpen genom att ge belysning i området där den vilar.

En annan lösning är att gradvis minska belysningen i deras viloutrymme tills den kan stängas av helt.

Se till att vilomiljön är bekväm och förse dem med sitt favoritföremål för att muntra upp dem.

2. Spendera mer tid med dem men normalisera att inte vara i närheten av dem hela tiden

Har du en valp som skäller som om byggnaden brinner varje minut du sätter den i en mörk miljö? Tillåt hunden att komma närmare dig om det är möjligt, till exempel på en husdjurssoffa i ditt familjerum.

Detta kan få din hund att slappna av. Stabilisera din frånvaro genom att inte gör alltför stor grej av att du går.

För att hjälpa dig att lösa det här problemet kan du lära dig mycket om att hantera ångestproblem.

3. Du kan ge lugnande produkter ett försök

Det finns flera avkopplande produkter som erbjuds för att lindra din hunds nervositet. De sträcker sig från avkopplande madrasser och dofter till hampoljebaserade produkter samt ångestdämpande godsaker.

Detta måste säkert finnas där i verktygslådan, och ett par multimodala tillvägagångssätt, såsom feromoner, stressband och förbryllande föremål, är den bästa vägen att använda för icke-medicinska husbehandlingar.

4. Kontakta professionella veterinärtjänster för ytterligare hjälp och information

När du inte kan avgöra vad som har stört din hund, kontakta din veterinär och boka ett möte med en beteendeveterinär.

De kommer att hjälpa dig att fastställa och behandla den underliggande orsaken till din valps skenbara rädsla för mörkret.

Om din valp inte visar tecken på att vara livrädd för mörker, skulle ingen valp vilja kämpa för nattlig stress, så få behandling om din valp behöver det.

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

  • Spel, cazino och djurvälfärd: Kulturella aspekter

  • Är lakrits farligt för hundar?

  • Är aloe vera farligt för hundar?