Är Banan Farligt för Hundar? Kan Hundar Äta Banan?

Bananer är en fantastisk godbit för människor, men kan samma sak sägas om hundar? Låt oss ta en titt på om hundar kan äta bananer och de många former som denna frukt kan ta.

Kan hundar äta bananer? Vad du bör veta

Ja, hundar kan äta bananer! Inte bara är denna gula frukt säker för hundar, utan det är en hälsosam, kalorisnål godbit. Enligt American Kennel Club har bananer också många hälsofördelar som kan hjälpa din hund:

Kalium: Din hund behöver 20 mg kalium varje dag. Kalium hjälper till med muskeltillväxt, kognitiv funktion och benhälsa. Sjukdomar som inkluderar kräkningar och diarré kan försvaga din hunds kaliumförråd, och extra kalium kan hjälpa till med snabbare läkning.
● Vitamin B6: Detta vitamin främjar hjärthälsa och håller även din hunds kalium-natriumnivåer i balans.
● Vitamin C: Vitamin C är en antioxidant som kan minska inflammation.
Fiber: Fiber hjälper till med matsmältningen och kan även reglera din hunds vikt.

Allt är dock bättre med måtta – för många bananer kan orsaka magbesvär, så ge inte din hund banan för ofta.

bananas 1119790 1280

Hur mycket banan kan en hund äta?

Om du aldrig har matat din hund en banan tidigare och inte är säker på hur den kommer att tolerera den, börja med bara några bitar. För en liten hund vill du hålla portionsstorlekarna små; stora hundar kanske kan äta en halv banan en eller två gånger i veckan. Om du är osäker på hur mycket banan du ska ge din hund, prata med din veterinär.

Det är också viktigt att ha din hunds vikt och aktivitetsnivå i åtanke när du bestämmer dig för om du ska lägga till bananer till menyn. Eftersom bananer har mycket naturligt socker (fruktos, glukos och sackaros), kan de ge en energikick för en atletisk hund som är redo att springa. Men om din hund är överviktig och/eller stillasittande är det förmodligen bäst att avvakta med bananer – det extra sockret kan utsätta din hund för att gå upp i vikt.

Kan min hund äta bananer varje dag?

Nej – bananer är bäst lämpade som en godis som de får då och då. Din hund behöver inte konsumera den höga sockerhalten i bananer varje dag. Dessutom är det inte bra att ge din hund ett överflöd av mänsklig mat. Men så länge du reserverar bananer för att vara en speciell behandling, borde bananer och din hund komma överens.

Kan hundar äta bananskal?

Bananskal är inte giftiga för hundar, men de är svårsmälta på grund av den mycket koncentrerade mängden fibrer. Att äta ett bananskal kan orsaka kräkningar från din hund, eller i vissa fall kan skalet orsaka en blockering av tarmen.

Slutsats: Ge inte din hund bananskal med flit. Men om du råkar tappa ett skal på golvet och din hund äter det är det förmodligen inge större fara. Håll bara ett öga på honom eller henne och gå till veterinären vid eventuella tecken på ångest. Du vill också hålla bananer borta från andra husdjur i huset.

Mata din hund med bananer

Det finns andra sätt att låta din hund njuta av bananer också:

 • Mosa ihop lite banan och lägg till eller blanda den i din hunds vanliga skål med mat.
 • Blanda banan med lite yoghurt eller jordnötssmör.
 • Skapa lite jordnötssmör bananglass för sommaren.
 • Stoppa banan i frysen och ge den till din hund som en godbit som kommer att hålla din hund sysselsatt ett tag.
 • Skiva en banan och dela några tuggor med din hund, frys sedan in resten för en trevlig sval behandling.
 • Kombinera kokos, havremjöl och banan för dessa glutenfria läckerheter.

Kan hundar vara allergiska mot bananer?

Även om en allergi inte nödvändigtvis är vanligt, är det en bra idé att hålla ett öga på din hund efter att ha matat dem med något nytt som bananer. Om du är orolig för att din hund kan vara allergisk mot bananer, leta efter följande tecken:

 • Kliande
 • Håravfall, antingen över hela pälsen eller kala fläckar
 • Magbesvär som kräkningar och diarré (för matallergier)
 • Svullnad av fötter, ansikte eller leder
 • Svullet nosparti och/eller ögon
 • Plötsligt flämtande och svårt att andas
 • Snabbt insättande diarré eller kräkningar

De tre sista är tecken på anafylaxi och kräver akut vård.

Om du ser att din hund har en allergisk reaktion mot banan är det bäst att sluta mata den med allergenet och ta den till din veterinär för att se till att symtomen lindras.

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

 • Är lakrits farligt för hundar?

 • Är aloe vera farligt för hundar?

 • Är citron farligt för hundar?