Är Kaviar Farligt för Hundar? Kan Hundar Äta Kaviar?

Vet du att kaviar är en av de dyraste matvarorna i världen? Kaviarens historia går tillbaka till 1240-talet under Djingis Khans barnbarn Batu Khans styre!

Kaviarens utsökta smak och premiumstruktur ger oss en gudomlig upplevelse. Du kanske har undrat om du kan dela kaviar med din hund. Kan hundar äta kaviar eller är kaviar farligt för hundar?

I denna artikel går vi igenom allt du behöver veta

Är kaviar säkert för hundar?

Det korta svaret är ”Ja”. Att mata kaviar till din hund är inte farligt. Det innehåller dock salter i höga mängder vilket kan vara problematiskt.

Kaviar är fördelaktigt för din hunds ämnesomsättning och immunförsvar. Det är en rik källa till vitaminer och mineraler som hjälper till att främja tillväxten av ett friskt nervsystem. Ändå måste du vara försiktig med att din hund konsumerar kaviar i stora mängder. Det kan leda till övervikt, uttorkning och andra allvarliga hälsotillstånd.

gourmet 3732880 1280

Vilka är biverkningarna av kaviar hos hundar?

Omåttlig konsumtion av kaviar kan orsaka följande biverkningar hos din hund:

1. Högt natriuminnehåll

Kaviar har massor av natrium! Enkelt uttryckt innehåller en matsked kaviar nästan 240 mg salt. Och i själva verket får inte ens en hund på 30 pund konsumera mer än 100 mg natrium på en dag.

Således kan även en enda matsked kaviar leda till salt hos mindre hundar. Symtom på saltförgiftning hos hundar inkluderar:

 • Diarre
 • Kräkningar
 • Dreglande
 • Skakningar
 • Förlust av koordination
 • Anfall
 • Saltförgiftning är en allvarlig medicinsk nödsituation hos hundar och bör undersökas av veterinären omedelbart.

2. Överdrivet med kalorier

Vuxna hundar behöver cirka 25-40 kalorier per kilo av sin kroppsvikt. Och kan du gissa hur många kalorier en matsked kaviar innehåller? En massiv 42 kalorier! Detta är cirka 16 gram.

Din hund får redan tillräckligt med kalorier från sin vanliga kost. Därför kan tillsats av kaviar i kosten leda till viktökning hos hundar.

Dessutom ökar fetma ytterligare din valps risk att få sjukdomar som diabetes, artrit och andra hjärtproblem.

3. Risker för matförgiftning

Visste du att kaviar kan utlösa matförgiftning hos hundar om den inte tillverkas, bearbetas, samlas in, lagras och hanteras på rätt sätt?

Sådana risker med kaviar är mest sannolikt infekterade med skadliga bakterier och patogener som Salmonella och Clostridium botulinum. Matförgiftning hos hundar kan orsaka olika symtom som:

 • Buksmärtor
 • Aptitlöshet
 • Diarre
 • Feber
 • Uttorkning
 • Kräkningar
 • Letargi

Varning: Övermatning av kaviar till din hund kan leda till höga kolesterol- och natriumnivåer i kroppen.

Vilka är fördelarna med kaviar hos hundar?

Även om det har flera risker om det överkonsumeras, har kaviar också ett antal hälsofördelar för hundar om det äts i måttliga mängder:

1. Stark immunitet

Kaviar är ett kraftpaket av Omega-3-fettsyra som hjälper hundens immunsystem att förbättra produktionen av ”B-cells”-produktion.

Dessa blodkroppar producerar antikroppar i din hund för att hjälpa honom att avvärja virus, infektioner och andra vanliga sjukdomar som hundar möter.

2. Starka ben och leder

Kaviar är en riklig källa till vitamin D som är livlinan för friska ben, leder och tänder. Den innehåller också kollagen, ett enzym som förbättrar hundens ben- och hudhälsa.

På grund av dess antiinflammatoriska natur är kollagen fördelaktigt för hundar som lider av artrit och störda tarmrörelser.

3. Stark ögonhälsa

Kaviar innehåller också långkedjiga Omega-3-fettsyror som EPA (eikosapentaensyra) och DHA (docosahexaensyra).

Både EPA och DHA är supernyttiga för din hunds syn och ögonhälsa. De hjälper hundar att minska riskerna för ögontorrhet, åldersrelaterad makuladegeneration (AMD) och diabetisk retinopati.

Vilken mängd kaviar är lämplig för din hund?

En genomsnittlig hund på 13 kilo får inte konsumera mer än 100 milligram salt på en dag.

Du måste bara mata honom med kaviar som en sällsynt goding och inte som en enstaka måltid. Därför skulle det hjälpa om du serverade kaviar till din hund bara en eller två gånger i veckan.

Dessutom beror den lämpliga mängden kaviar på din hunds härstamning, ålder, vikt och längd. Därför skulle det vara bäst att rådfråga din veterinär medan du funderar på att lägga till kaviar till din hunds diet.

Istället för störvarianten bör du ge din hund lågsaltkaviar, till exempel öringkaviar.

Vad ska du göra om din hund äter kaviar?

Du måste vara lugn och ta reda på hur mycket kaviar din hund konsumerade. Om du inte kan göra det måste du gå till veterinären för undersökning.

Men du behöver inte få panik om din hund har slickat i sig 1-2 teskedar kaviar. Det är bara att övervaka hunden under de närmaste dagarna och se efter eventuella biverkningar.

Är kaviar ett säkert alternativ för en hund?

Kaviar är inte farligt för hundar i små mängder. Men I allmänhet är det inte ett helt säkert alternativ i större mängder för hunden eftersom det är för salt. Vi vet alla att hög salthalt inte är säker för hundar i alla tillstånd. Det finns fall hos vissa känsliga hundraser där de drabbas av natriumjonförgiftning även efter att ha konsumerat en matsked av det. Det är dock en näringskälla som är låg i transfetter, och det är därför det kan anses vara ett alternativ för hundar.

Om du matar dem med kaviar, finns det några hälsofördelar som din hund kommer att få. Dessa inkluderar:

 • Öka hjärnans hälsa.
 • Öka benhälsan.
 • Upprätthåller ett hälsosamt immunförsvar.
 • Förbättrar synen.

Vad händer om jag matar min hund med en matsked kaviar?

Vet att 100 mg natrium på en dag är en tillräcklig mängd för en frisk hund. Men vet du att en matsked natrium innehåller 240 mg natrium, dubbelt så mycket som en hel del. Om den konsumeras kommer din hund i slutändan att drabbas av natriumjonförgiftning, och i vissa fall kräver den en nödsituation också eftersom symtomen kan variera från mild till svår.

Vilka kaviaralternativ är inte för hundar?

Enligt riktlinjerna från USA:s Food and Drug Administration är följande former av kaviar eller fiskägg inte rekommenderade för hundar:

 • Hajägg
 • Svärdfisk kaviar
 • Makrillägg
 • Kakelfiskägg
 • Tonfisk Albacore (konserverad) kaviar

Tillsammans med dessa kaviar eller fiskägg, är det tillrådligt att undvika industriell kaviar också. Anledningen är att dessa redan saknar viktiga näringsämnen och inte är säkra.

Vilken kaviar är det bästa alternativet för hunden?

Öringkaviar kan vara ett alternativ för hundar då den har lägre salthalt. Dock också bara med måtta. Om du matar din hund med stora mängder av det kommer den i slutändan att drabbas av hälsorelaterade problem.

Finns det någon fördel med att mata en hund med kaviar?

Om du matar din hund med lågsaltkaviar ger det vissa hälsofördelar. Den är berikad med några essentiella aminosyror, som är viktiga för att bygga upp ett hälsosamt immunförsvar.

Är hundar allergiska mot kaviar?

Hundar är inte allergiska mot kaviar, men den höga salthalten är ansvarig för att orsaka hälsorelaterade problem för hunden, och det är därför det är tillrådligt att inte mata hundar med kaviar.

Innehåller kaviar socker?

Kaviar är fri från socker, vilket betyder att det inte kommer att göra din hund diabetiker eller fetma. Du kan mata din hund med kaviar i små mängder om du vill.

Kan kaviarkonsumtion kräva en nödsituation?

Om din hund har ätit stora mängder kaviar eller till och med en hel matsked kaviar måste du ta dem till läkaren. Eftersom den är hög i salt är den ansvarig för att orsaka natriumjonförgiftning. I vissa fall är det också ansvarigt för att skada njurarna och levern hos hundar.

Hur ofta kan jag mata min hund med kaviar?

En eller två gånger i veckan är ett acceptabelt alternativ om du vill mata din hund med kaviar. Se till att mängden är minimal. Höga mängder är fortfarande inte för hundar.

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

 • Spel, cazino och djurvälfärd: Kulturella aspekter

 • Är lakrits farligt för hundar?

 • Är aloe vera farligt för hundar?