Är Olivolja Farligt för Hundar? Kan Hundar äta Olivolja?

Hälsomedvetna hundägare kommer att bli glada av att veta att hundar kan äta olivolja med måtta och till och med kan dra nytta av dess näringsinnehåll.

Kan hundar äta olivolja?

Ja! Det är säkert för djurägare att lägga till små mängder olivolja i en hunds diet, och det kan till och med ge dem en rad hälsofördelar. Det är därför säkert för hundar att äta olivolja med måtta. Att komplettera hundfodret med oliv av hög kvalitet kan gynna hunden på flera sätt. Olivolja, till exempel, innehåller näringsämnen som vitamin E, vilket är bra för att hjälpa en hund att behålla en frisk päls. Olivolja innehåller också andra antioxidanter som kan skydda hundens kroppsceller från radikala skador.

Samtidigt bör hundägare tänka på typen och portionsstorleken på detta människofoder om de matar en hund. Undvik smakinfunderade oljor eftersom ingredienser som lök och vitlök är giftiga för hundar.

Ge dock inte vilken olivolja som helst. För hundar rekommenderar vi att man kompletterar sin mat med extra virgin olivolja, som också råkar vara en utmärkt källa till enkelomättade fetter, omega-3 och omega-6 fettsyror. Den rekommenderade mängden av veterinärer är en tesked extra virgin olivolja per 9 kg av en hunds kroppsvikt.

På grund av dess låga surhetsnivå är extra virgin olivolja det bästa valet för att mata din valp. Om din hund inte vill äta vanligt torrfoder utan att du blandar in våtfoder blir det godare för dem att strö i lite olivolja. Prova att rotera olivolja med stänk av andra hälsosamma oljor som kokosolja och fiskolja för att lägga till mer variation till din lurviga väns torrfoderdiet.

Tänk på att större hundar kan konsumera mer olivolja än mindre hundar. Rådgör alltid med en veterinär innan du införlivar icke-dedikerad hundmat i din hunds diet.

Potentiella fördelar med olivolja för hundar

Att lägga till olivolja till din hunds kost har flera potentiella hälsofördelar, inklusive:

1. Förstärkt immunförsvar: Vitamin E, polyfenoler och karotenoider som finns i olivolja är alla antioxidanter som kan förbättra din hunds immunförsvar. Dessa föreningar förhindrar fria radikaler från att skada din hunds celler, vilket potentiellt minskar deras chanser att utveckla hjärt-kärlsjukdomar, demens och andra sjukdomar.
2. Förbättrad kognition: Att regelbundet tillsätta en liten mängd olivolja till din valps kost stöder en sund hjärnfunktion och kan hjälpa till att motverka demens hos äldre hundar.
3. Förbättrad matsmältning: Lite olivolja smörjer matsmältningssystemet, vilket potentiellt lindrar problem med förstoppning.
4. Förbättrad hudhälsa: Olivolja är en rik källa till omega-3-fettsyror, fytonäringsämnen och vitamin E, så det kan hjälpa till att återfukta din hunds hud och göra håret mjukare och glansigare. Mata din hund med olivolja istället för att gnugga den direkt på pälsen för att bekämpa torr eller flagnande hud. Olivolja är inte skadlig för en hunds hud, men de kommer sannolikt att försöka slicka av den och potentiellt överkonsumera den.
5. Hälsosamt fettinnehåll: Olivolja innehåller en hög mängd enkelomättat fett, vilket kan bidra till att minska mängden dåligt kolesterol i din hunds blod.

olive oil 968657 1280

Hur du matar din hund med olivolja

Följ dessa tips för att mata din hund olivolja säkert.

1. Rådfråga din veterinär. Rådgör alltid med din hundsjukvårdspersonal innan du införlivar någon mängd mänsklig mat i kosten. Om din hund är överviktig kan veterinären avråda från att ge dem olivolja. En matsked olivolja har cirka fjorton gram fett och 119 kalorier, så att lägga till för mycket av det i din hunds kost kan potentiellt orsaka viktökning.
2. Använd extra virgin olivolja. Extra virgin olivolja har en låg nivå av syra och är mer benägna att stämma överens med din hunds mage.
3. Beräkna rätt portionsstorlek. Rådfråga din veterinär för att se om de godkänner att servera olivolja till din hund varje dag, eller om de rekommenderar ett mindre frekvent serveringsschema. Följ beräkningen med kroppsvikten som nämnt ovan – en tesked per 9 kilo kroppsvikt.
4. Lägg till det i din hunds vanliga mat. Ringla olivoljan över valpens torrfoder eller blanda den noggrant i våtfodret.
5. Servera med måtta. För mycket olivolja kan orsaka gastrointestinala problem som orolig mage, kräkningar eller diarré. När du introducerar olivolja i din hunds diet för första gången, gör det mycket långsamt och i små mängder. Om din hund upplever några negativa biverkningar, avbryt användningen.

Viss mat från människor kan orsaka biverkningar hos hundar, så rådfråga alltid din veterinär för att avgöra om det är säkert att lägga till dessa foder till din hunds diet. Den här artikeln är avsedd för utbildnings- och informationsändamål och är inte en ersättning för medicinska eller kostråd.

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

  • Är lakrits farligt för hundar?

  • Är aloe vera farligt för hundar?

  • Är citron farligt för hundar?