Kan Hundar Äta Apelsiner? Vad du bör Veta!

Nästan alla älskar apelsiner, även många av våra fyrbenta vänner. Apelsiner är världens mest odlade citrusfrukter. Så låt oss ta en närmare titt på hur väl hundar tål apelsiner.

Apelsiner finns i olika typer på marknaden och är en citrusfrukt. De mest kända sorterna är navelapelsiner och blodapelsiner.

Apelsiner för hundar?

I princip kan hundar äta apelsiner. Ge dock mogna och söta frukter. Ge alltid endast små mängder eftersom surheten kan leda till mag-tarmbesvär. Vitaminer och mineraler finns också gott om i apelsiner.

Apelsiner är kända för sin höga C-vitaminhalt. Men de runda frukterna innehåller också avsevärda mängder A-vitamin, solens D-vitamin och B-vitaminerna som vitamin B6 och B12.

Förutom vitaminerna, apelsinen speciellt med en hög halt av järn, fosfor, magnesium och kalcium.

Men inte bara fruktköttet är imponerande. Även det vita skalet som omger köttet innehåller viktiga fytokemikalier. Oftast vill vi gärna ta bort det vita skalet. Och teoretiskt till och med är apelsinskalet ätbart. Förutsättningen för detta är att apelsinerna inte har behandlats kemiskt eller med vax.

Citrusfrukter från Sydostasien

En apelsin från snabbköpet idag är en korsning mellan en mandarin och en grapefrukt. Som sådan kombinerar den många värdefulla ingredienser från båda frukterna.

Apelsiner kommer ursprungligen från Kina eller Sydostasien. Den saftiga frukten landade i Europa på 1000-talet. På den tiden var det dock fortfarande bittra apelsiner, som inte var särskilt lämpade för konsumtion.

Det var först på 1400-talet som den söta sorten tog sig till Europa, där den odlas i södra regioner som Spanien. Apelsiner är en av de mest populära exotiska frukterna.

Mata mogna apelsiner till din hund

Apelsiner tolereras i allmänhet väl och är hälsosamma för hundar. De får dock endast matas när de är mogna.

Från utsidan är mognadsgraden hos en apelsin är inte riktigt lätt att känna igen. Du är förmodligen uppmärksam på färgen när du köper, som de flesta konsumenter. Men en rik apelsinton på skalet säger ingenting om apelsinen verkligen är mogen.

För faktum är att även gröna apelsiner kan vara underbart mogna. Apelsiner säljs gröna, särskilt i varma områden. Eftersom frukten bara blir orange när de lever genom kalla nätter.

Därför bör du utsätta varje apelsin för ett smaktest innan du lägger frukten framför din hund. Om den är saftig och underbart söt så är apelsinen helt rätt.

Är apelsinjuice dåligt för hundar?

Samma överväganden gäller för apelsinjuice som för apelsiner. Med det menar vi framför allt färskpressad apelsinjuice. Kommersiellt tillgänglig apelsinjuice är dock vanligen gjord av fruktjuicekoncentrat

Socker tillsätts ofta. Och skulle främja utvecklingen av karies. Det är därför kvaliteten på apelsinjuice är mycket viktig. En direkt juice utan tillsatt socker är garanterat mer lämplig för din hund än en billig juice med en liten mängd frukt.

Om du är osäker, ge din hund en bit apelsin och ge tillräckligt med färskvatten tillgängligt för att dricka. Det är hälsosammare för hundar än apelsinjuice.

Krossa frukten innan matning: Apelsiner bör helst göras till mos. Genom att puréa låses ingredienserna upp och hunden kan använda apelsinen bättre

Citrusfrukter som apelsiner har hög syra som kan orsaka matsmältningsproblem hos hundar

Är citrusfrukter skadliga för hundar?

Mata endast din hund med små mängder i början, eftersom surheten kan leda till matsmältningsproblem. För mycket citrus kan orsaka diarré och kräkningar. Det vet du säkert redan från mandariner.

Apelsiner kan kombineras med äpplen eller morötter och kan utmärkt matas med kvarg eller keso som tillskott mat.

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

  • Spel, cazino och djurvälfärd: Kulturella aspekter

  • Är lakrits farligt för hundar?

  • Är aloe vera farligt för hundar?