Kan hundar äta chips? (potatischips, paprikachips)

Så fort påsen med chips prasslar spetsar din hund öronen. Vet du det?

Efter en hård dag vill du ha med en påse chips och en kall drink framför TV:n. Naturligtvis vill din hund vara med.

Om du bor med en hund i hushållet så låter det här scenariot förmodligen bekant för dig.

Även om frestelsen är stor att ge hunden några marker. Av en magkänsla skulle jag ändå säga att hundar inte får äta potatischips.

Hur farliga är chips för hundar?

Är inte de salta mellanmålen ens giftiga för våra älsklingar? För att kunna besvara denna misstanke, låt oss först titta på vad chips är gjorda av.

Huvudingrediensen är potatis. När den tillagas är potatis inte giftig för hundar. Men det betyder inte att potatischips är smältbara för din hund.

Människor måste ofta äta chips på grund av sin höga fetthalt gå ur vägen.

Med hundar är det mer en annan komponent som orsakar problem. Först och främst är chips inte kompatibla med våra älskade fyrbenta vänner på grund av deras höga salthalt .

Salt hör inte hemma på menyn

Därför spelar det ingen roll för hundar om det är bakade chips, sötpotatischips eller liknande snacks som till exempel kringlestavar. Salta godsaker kan bli en allvarlig hälsorisk för hundar.

Eftersom för mycket salt torkar ut kroppen. Med tiden kan det till och med leda till saltförgiftning och långvariga njurskador. Dessutom innehåller chips ofta kryddor som paprika, lök, tomater eller vitlök. Dessa grönsaker är giftiga för hundar.

Även om dessa vanligtvis bara är små mängder. Dessa kan dock skada din hund. Så potatischips är inte lämpliga för hundar, även om de säljs för mänsklig konsumtion.

Faror från väskan

Det finns en annan fara från en helt annan sak som ofta förbises. Eftersom även påsen med chips utgör en hälsorisk för hundar

Så inte bara chipsen är farliga om de äts. För just väskorna lockar våra fyrbenta vänner med sina intensiva dofter. När huvudet väl är i påsen blir det lufttäta materialet snabbt en dödsfälla.

För att skydda din älskling från att kvävas bör du aldrig lämna påsar med chips liggandes i det fria. Stäng omedelbart påsen med en klämma. Ännu bättre, ha alltid efterglöden på platser där din hund kan nå dem.

Är kryddig chips skadlig för hundar?

Potatischips finns i otaliga varianter. Särskilt heta versioner med paprika och chili är mycket populära.

Många tycker om det eldigt brännande på tungan. Däremot bör du aldrig ge din hund kryddig mat . Speciellt inte potatischips.

Hundar har andra smaklökar än människor. De uppfattar skärpan på ett helt annat sätt. Det är främst en smärtstimulans för hundar i munnen, matstrupen och mag-tarmkanalen.

Medan du kanske tycker om att bränna heta chips, förstår din hund inte vad som ska vara underhållande om det. Kryddiga chips kan orsaka allvarliga problem som smärta, kräkningar och diarré. Därför bör de inte under några omständigheter matas till hundar, inte ens för skojs skull.

Vad händer om min hund äter chips?

Har din hunden gav dig några chips eller tog han sig till skålen när du var borta? Då finns det fortfarande ingen anledning till panik.

Om hunden bara ätit några få potatischips

Den höga salthalten kommer förmodligen bara att göra ditt husdjur mer törstig. Din hund kommer då att behöva mer vatten än vanligt. Så se till att förse honom med en färsk skål med vatten.

När din hund har fångat några varma chips, kommer han förmodligen att göra sitt obehag tydligt under de kommande timmarna. Här spelar uttorkning också roll, eftersom kryddig chips också innehåller mycket salt.

Vad göra om hunden åt chips?

Men se upp: om du någon gång har ätit något kryddigt vet du att vatten bara gör brännskadan värre. För att förhindra detta kan du ge din hund fet mat. Eftersom capsaicinet det innehåller är fettlösligt.

Mjölk skulle vara bäst om din fyrbenta vän tål denna mat. Eventuellt kan du även ge låg fetthalt kvarg eller keso som ett bra alternativ för att lindra smärtan.

Om din hund ätit en större portion chips bör du förvänta dig matsmältningsproblem. Flatulens, kräkningar eller diarré kommer dock bara att inträffa kortvarigt . Ett besök hos din veterinär kommer sällan att vara nödvändigt.

Men om ditt husdjurs hälsa försämras drastiskt är det alltid en bra idé att konsultera en specialist. Detta gäller även om symtomen kvarstår under en längre tid.

Finns det potatischips som mellanmål för hundar?

Om vi ​​matar vår päls näsa en potatischips , då mest för att vi vill göra något bra för vår hund . När allt kommer omkring smakar de salta chipsen gott för människor.

Denna logik kan dock inte tillämpas på en hunds matvanor. När du njuter av den krispiga konsistensen och den syrliga smaken kommer en hund att sluka ett chips utan att ens tänka på det.

Som nämnts tidigare hundar har andra smaklökar än människor och uppfattar mat annorlunda. Så din fyrbente vän kan inte njuta av mellanmålet.

Detta betyder att potatischips för hundar är bokstavligen tomma kalorier. Ännu värre, chips är riktiga saltbomber som kan skada organismen utan någon nytta.

Chips för hundar mot den lilla hungern

Om du vill göra något gott för din älskling och skämma bort honom med ett mellanmål medan du tittar på tv, bör du använda en hundvänlig variant.

Det finns tillräckligt [type=’checkbox’] för detta hundvänliga alternativ. Jag gillar till exempel att ge min hund ”hundchips” gjorda av torkade nötköttssenor eller fläsktarm.

Så kallade kycklingmynt eller kycklingchips är också en bra alternativ. De flesta hundar gillar inte bara detta, de är också lättsmälta och ger hälsosamma proteiner. Naturligtvis ska dessa delikatesser alltid avnjutas med måtta. Får jag ge chips till min hund?

Potatischips är inget hundvänligt foder. De krispiga godsakerna är inte giftiga för hundar . Slutligen skulle svaret vara tydligare för godsaker som choklad, vindruvor eller ingredienser som lök.

Men chips kan innehålla skadliga tillsatser och kryddor. Den höga salthalten är särskilt farlig. Detta har en uttorkande effekt på hundar och kan leda till hälsoproblem.

Varma kryddor är en ytterligare fara eftersom de kan skada din hunds matsmältningsorgan och orsaka smärta.

Får hundar äta chips? (potatischips, paprikachips)

Istället för att ge din hund potatischips kan du skämma bort din älskling med speciella hundprodukter. Om din fyrbenta vän fortfarande nappar ur chipsskålen, bör du hålla dig lugn och ha en stor skål med vatten redo.

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

  • Är lakrits farligt för hundar?

  • Är aloe vera farligt för hundar?

  • Är citron farligt för hundar?