Kan Hundar Äta Mozzarella? Allt du bör Veta!

I Italien kan nästan ingen meny klara sig utan mozzarella. Just den här typen av ost är snövit, krämig och mjuk.

Mozzarella är populärt på pizza, såväl som i pasta. Eller helt enkelt njut av mozzarella rå med tomater och basilika som caprese.

Denna mycket speciella ost har många fans. Men får hundar äta mozzarella överhuvudtaget? Eller är mozzarella farligt för hundar?

Är mozzarella farligt för hundar?

Mozzarella är vit. Den har en blank yta och säljs i saltlaken. Ju äldre den blir, desto mjukare och intensivare blir smaken.

Ingredienserna till mozzarella är hanterbara. Den innehåller mjölk, löpe, salt och citronsyra. När det är färdigt är det en ganska mager ost. Det finns bara 20 gram fett per 100 gram. Av dessa är cirka sju gram omättade fettsyror, det vill säga hälsosamma fettsyror.

Mozzarella är alltså proteinrik och innehåller en hög mängd kalcium. Osten innehåller inga kolhydrater. När det gäller vitaminer så innehåller det vitamin A och vitamin E. Det finns även fluor, zink, järn och koppar i stora mängder.

Hur mycket mozzarella för hundar?

Enligt ingredienserna kan mozzarella faktiskt vara ett hälsosamt mellanmål för hundar. Om det inte vore för mjölksocker, även känt som laktos.

Det finns cirka 3 gram av laktos i varje 100 gram mozzarella.

Detta betyder att det är en av livsmedel med mycket hög laktoshalt. För att bryta ner laktos måste organismen producera enzymet laktas. Alla nyfödda däggdjur kan göra detta. Detta gör att de kan smälta bröstmjölk optimalt.

Enzymet laktas ser till att tarmen kan bryta ner laktosen så att kroppen kan fortsätta använda dem. När man avvänjs från bröstmjölk producerar kroppen mindre laktas. Med tiden slutar kroppen att producera enzymet.

Att äta mejeriprodukter kan leda till olika symtom. Klassiska reaktioner är diarré och svår flatulens. Men kräkningar kan också förekomma, liksom kolikiga buksmärtor.

Hur görs mozzarella?

Mozzarella är en av de så kallade filataostarna. Detta avser typer av ost med en mycket speciell tillverkningsmetod

Ostmassan vilar ett tag. Sedan tar du upp det ur vasslen. Den råa mozzarellan hälls sedan över med varmt vatten vid ca 80 °C. Rörs sedan om, knådas och dras ut till den resulterande massan.

Detta skapar en formbar och mjuk deg. Från detta skärs delar av och formas. Detta skapar flätor, bollar eller andra typiska former. Därefter kyls mozzarellan i kallt vattenbad. Och så sylts osten i saltlake eller vassle. Så förvaras mozzarellan tills den äts.

Mozzarella mognar bara i cirka tre dagar. Osten tillverkades ursprungligen av mjölken från vattenbuffeln. Idag använder ostmakare i allt större utsträckning komjölk från tamboskap.

Det finns även blandade former av buffelmjölk och komjölk. Mozzarellan gjord av komjölk innehåller cirka 45 % fett. Den berömda ostvarianten gjord av buffelmjölk har 50 % fetthalt.

Vilken ost som hundgodis?

Är din hund känslig för mjölk eller mjölkprodukter? Då bör du definitivt avstå från att mata mozzarella.

Du bör välja hårdost med en lång mognadsperiod för din hund. I dessa ostar är laktoshalten mycket lägre. Din hund kommer därför att tolerera dem bättre.

Tabell med laktoshalt per ostsort:

 

 • Mozzarella 3,0 g
 • Emmentaler under 0,1 g till 0,5 g
 • Cheddar under 0 ,1g till 0,3g
 • Smörost mindre än 0,1 g
 • Edamer under 0,1 g
 • Brie 0,1 g
 • getost under 0 ,1 g
 • keso, finns laktosfri

Hur mycket mozzarella för hundar?

Tåler din hund laktos? Då får du gärna ge honom en liten bit mozzarella då och då. Hundar brukar älska denna ost väldigt mycket.

Känsliga hundar bör undvika mozzarella. Om dem löper risk att drabbas av fetma eller viktökning skulle den här osten faktiskt vara en god behandling.

Överdriv inte dock. Stora mängder mjölkprodukter är inte idealiska för din fyrbenta vän. Om din hund är sjuk eller konvalescent är ostmassa bättre än mozzarella.

En och annan bit mozzarella kommer säkert att glädja din hund. Men en för mycket är inte att rekommendera. Håll det därför på samma sätt som med många andra livsmedel. Lagom är bäst. Då blir din hund glad. Och du riskerar inte att hunden blir sjuk.

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

 • Är lakrits farligt för hundar?

 • Är aloe vera farligt för hundar?

 • Är citron farligt för hundar?