Kan hundar äta mynta? (Pepparmynta)

Mynta har en mycket uppfriskande smak. Det är förmodligen därför växten är så populär som en medicinsk ört och krydda . Detta gäller till och med över hela världen.

På grund av den stora spridningen utreder vi frågan om hundar får äta mynta. Slutligen, på grund av dess utbredda spridning, är det mycket troligt att din hund kommer i kontakt med mynta.

Hur man undviker dra nytta av hälsofördelarna med medicinalväxter . Eller är pepparmynta till och med farligt för våra fyrbenta vänner?

Svaret är inte alltid så enkelt. Det är därför jag har sammanfattat allt du behöver veta om mynta och hundar i den här artikeln.

Är mynta hälsosamt för hundar?

Först de goda nyheterna. I grund och botten får hundar äta de flesta typer av mynta. Hos hundar kan faktiskt mynta ha en positiv effekt på matsmältningen , precis som hos människor. Även om din älskling lider av dålig andedräkt, kommer en kvist pepparmynta att fräscha upp din andedräkt.

Mynta kan användas på många sätt i köket. Kryddan passar lika bra som matlagningsingrediens i salta och söta rätter.

Klassikerna är mynta med lamm, fisk eller slaktbiprodukter. Och såklart pepparmynta som te, glass eller med choklad. Mynta är särskilt känd som en tuggummi-smak.

Mynta är en generisk term för olika underarter, såsom:

Pepparmynta

Grön mynta

Chokladmint

 

 

Rundbladig mynta

 

Vattenmynta

kärnten mint

Totalt upp till 30 mint växter sägs existera.

På grund av dess höga mentolinnehåll är mynta ofta används som medicinsk ört. Mynta hjälper främst mot matsmältningsbesvär, illamående, halsont och huvudvärk. Men gäller detta även hunden?

Är det pepparmyntste bra för hundar?

Som huskur, en kopp av myntte kan ge snabb lindring om magen gör ont. Eller matsmältningen orsakar problem efter en överdådig måltid.

Mynta innehåller också många värdefulla mineraler som kalcium, magnesium och vitamin A och C. De eteriska oljorna från mynta kan vår Stöd fyrbenta vänner under allergisäsongen. Detta håller luftvägarna fria.

Och växten ger många antioxidanter. Komponenterna hjälper våra hundars kroppsceller att hålla sig friska eftersom de skyddar mot fria radikaler.

Men försiktighet bör iakttas när man matar mynta. Det viktigaste är rätt mängd och rätt typ.

Pennyroyal: Vilken mynta är farlig för hundar?

Mynta finns tillgänglig i många olika varianter. De flesta av dem tolereras väl av hundar och utgör ingen hälsorisk.

Endast en sorts mynta är farlig för hundar. Detta är den så kallade pennyroyal . Denna stam är också giftig för människor. Eftersom pennyroyal innehåller den giftiga pulegone. Fram till medeltiden användes Pulegon som en medicinsk ört och abortframkallande.

Den ser väldigt ut som pepparmynta, vilket kan leda till förvirring. Så länge du köper din pepparmynta från snabbköpet finns det ingen risk att den kan vara en krona.

Om du går en promenad plocka vild mynta, du bör vara lite mer försiktig. Under tiden har pennyroyal blivit relativt sällsynt i Centraleuropa, men du kan fortfarande hitta den.

Det är bättre att använda de säkrare varianterna från snabbköpet eller från din egen trädgård

Min hund ätit vild mynta?

Om din hund har ätit vild pepparmynta när han var ute på en promenad , se till att övervaka honom noga efteråt. I de allra flesta fall kommer allt att bli bra.

Men om din hund beter sig onormalt, kräks eller darrar, så bör du definitivt kontakta din veterinär.

Ibland kan även giftfria myntatyper orsaka allergier och intolerans hos djur. Om din hund visar symtom efter att ha ätit mynta bör du ta bort mynta från din fyrbenta väns diet i framtiden.

Hur mycket mynta kan en hund äta?

Även om mynta i princip är hälsosamt för hundar, beror det

alltid på rätt dosering. Anledningen till detta är mentolen som finns i myntablad. Detta ämne ansvarar för den utsökta smaken och har en hälsofrämjande effekt.

I händelse av överdosering kan mentol orsaka magsäcken smärta och diarré att leda. Hundar reagerar känsligare på detta än människor och bör därför inte äta mynta varje dag.

Om din älskling lider av dålig andedräkt eller mag-tarmproblem kan du ge honom fr.o.m. då och då mata med max ett eller två pepparmyntablad. Om du är osäker på om din hund tål mynta kan du självklart fråga din veterinär om råd.

Kan hundar äta mintprodukter?

Försiktighet bör iakttas med hundar vid användning av färdiga pepparmyntaprodukter. Mynta i form av naturliga örter tolereras väl av hundar. Växterna kan till och med ha hälsofördelar när de odlas i kruka på balkongen eller i trädgården.

Rekommendationen gäller dock inte konstgjorda myntaprodukter som är avsedd för människor att köpa. Detta inkluderar allt tuggummi, godis, pastiller, glass, te, eteriska oljor och kosttillskott.

Pepparmyntsprodukter som dessa innehåller vanligtvis ingredienser som socker och smakförstärkare som är ohälsosamma för hundar. Särskilt sötningsmedel som xylitol (björksocker) och vaniljextrakt kan vara farliga för husdjur.

Självklart måste man undvika chokladmyntprodukter för hundar p.g.a. deras chokladinnehåll.

Även livsmedel med mintsmak som inte innehåller något av ovanstående ämnen bör inte matas till hundar. Eftersom den höga mentolhalten kan störa ditt husdjurs mag-tarmkanal.

Hur matar man mynta till hundar?

Om du vill ge pepparmynta till din hund bör du först se till att örten faktiskt är mynta. Jag rekommenderar

kommersiella sorter som du kan köpa i stormarknader eller trädgårdscenter.

Tvätta lämnar ordentligt innan utfodring. För att undvika bekämpningsmedel rekommenderas alltid ekologisk kvalitet för örter. Nu kan du blanda ett blad eller två av mint i din fyrbenta väns hundmat.

Vissa hundar äter helt enkelt örter ur din hand. Om så inte är fallet kan du även skära bladen i små bitar och blanda med fodret. Gillar din hund smaken finns det givetvis olika godsaker med mintsmak att köpa.

Tandvårdsprodukter för framför allt hundar som stickor eller sprayer, kan användas på våra fyrbenta vänner effektivt för friska andetag .

Fler örter för hundar

 • Gurkmeja
 • Rosmarin
 • Basilika
 • persilja
 • kummin
 • Ingefära
 • Nyponpulver
 • Kamomillte
 • Fänkål
 • Maskros

 

Slutsats

Aromen av pepparmynta används flitigt som medicinsk ört och växt, även i hundfoder.

Hos hundar hjälper de naturliga aktiva ingredienserna mot matsmältningsproblem och dålig andedräkt , precis som hos människor hjälper mynta. Med undantag för vild pennyroyal tolereras alla sorter väl av våra fyrbenta vänner.

Dock bör mynta användas på grund av dess höga mentolinnehåll administreras endast i små mängder. Då och då kan ett eller två blad pepparmynta vara ganska hälsosamt för hunden

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

 • Spel, cazino och djurvälfärd: Kulturella aspekter

 • Är lakrits farligt för hundar?

 • Är aloe vera farligt för hundar?