Kan hundar äta persikor? Är det farligt?

Persikor smakar gott och ser intressanta ut. För frukten har nästan lika mycket päls som din hund.

Stenfrukten har ett saftigt kött som många hundar gillar. Däremot har persikor en stor grop i mitten som ibland kan vara svår att få ut.

Vilket får oss att undra om hundar får äta persikor?

Kan min hund äta persikor?

Om du tar bort stenen får hundar äta persikor. Det är bäst att skära frukten i små bitar. Massan innehåller värdefulla vitaminer och spårämnen som kalcium, kalium, fosfor, järn, natrium. Persikor ger också vitamin A, vitamin B1, B2, B6 och vitamin C.

Frukterna är lika stora som äpplen. Färgen på persikorna varierar från gul, orange till röd.

Du måste bara vara försiktig med kärnan om du vill mata din hund med persikor. Giftig blåvätesyra kan frigöras när man biter på stenarna. Om de sväljs hela, kan kärnorna leda till tarmobstruktion.

Persikokärnor innehåller hydrocyansyra syra

Den till synes ofarliga kärnan av persikor innehåller giftet cyanid, bättre känd som vätecyanid. Giftet frigörs när hunden tuggar genom kärnan med sina kraftfulla tänder. Blåsyra är redan giftig i mycket små mängder.

Tidiga symtom på blåsyraförgiftning inkluderar andningssvårigheter, vidgade pupiller och riklig salivutsöndring. Senare tillkommer svårare symtom med krampanfall, en stel huvudställning med huvudet bakåtlutat och ökad excitabilitet.

En annan indikation på blåsyraförgiftning är om din hund andas. luktar bittermandel. Om sådan förgiftning inte behandlas kommer djuren så småningom att hamna i koma och dö.

Direkt intag av stora mängder blåvätesyra kan inom några minuter leda till döden. Om blåväten tas upp via så kallade ”cyanogene glykosider” i delar av växter och fruktstenar måste giftet först metaboliseras.

Men sedan produceras blåväten. blockerar på så sätt djurets cellandning. Det är därför blåsyra, även i små doser, kan leda till allvarliga symtom på förgiftning.

Persikostenarna är en källa till fara även om du inte biter i persikastenar som sväljs hela kan leda till tarmobstruktion
Andra typer av frukt som godis.

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

  • Spel, cazino och djurvälfärd: Kulturella aspekter

  • Är lakrits farligt för hundar?

  • Är aloe vera farligt för hundar?