Kan Hundar Äta Persilja? Är Persilja Farligt för Hundar?

Du har säkert redan funderat över ingredienserna i olika typer av hundmat närmare. Du har säkert stött på örter som persilja.

En hälsosam och balanserad kost är inte bara trendigt för oss människor. Men speciellt för våra fyrbenta vänner.

Förutom hälsosamma örter och kryddor som brännässlor, dill och nypon finns persilja i torr- och våtfodret. Men vad gör persilja för din hund?

Vilka örter är bra för hundar?

De flesta kända köksörter är lättsmälta för din hund. De stöder hans matsmältning och mage. Dessa inkluderar små mängder rosmarin, timjan, krasse, salvia och persilja

Persilja är inte bara bra mot magproblem . Den innehåller mycket järn, magnesium, vitaminer och kalcium. Den välkända örten (lat. Petroselinum crispum) avgiftar till och med lever och njurar. Det stödjer hela din hunds immunförsvar.

Persilja innehåller också mycket C-vitamin. C-vitamininnehållet är 160 milligram högre än för röd paprika. Och till och med tre gånger högre än citroner.

Persilja för hundar?

Men örtblandningar är inte på något sätt så ofarliga som man kan tro. För hög dos kan orsaka diarré och buksmärtor hos din hund så blanda inte örter med din hunds mat efter behag. Rådgör istället med din veterinär eller en erfaren nutritionist. Försiktighet rekommenderas, särskilt med medicinska örter.

Eftersom persilja stimulerar matsmältningen och har en urindrivande effekt ska man absolut undvika det med dräktiga tikar. En för hög dos persilja kan främja för tidig födsel

Persilja har också en negativ effekt på din tiks mjölkflöde. Du vill absolut inte ha det här innan du föder förlossning. Det är därför bäst att helt undvika att mata persilja under dräktighetsperioden.

Persilja mot dålig andedräkt

Om du vill kan du ge din hund persilja mot dålig andedräkt. Persilja är ett billigt sätt att snabbt fräscha upp deras andedräkt.

Men tänk på att persilja inte kan ta bort tandsten hos din hund. Bakterierna i munnen finns kvar.

Så om din fyrbente vän har problem med dålig andedräkt under en längre tid är det bättre att konsultera veterinären. Detta kan åtgärda orsaken till den obehagliga lukten hos din hund. Det ser till att allt i ditt husdjurs mun blir bra igen.

Persilja är därför inte en långsiktig lösning för allvarliga och långvariga problem med din hunds munflora .

Varför finns det örter i hundmat?

Din hunds förfäder åt redan de försmälta örterna i magen på deras byte. Din hund vet instinktivt att örter har en positiv effekt på sin egen kropp.

Genom att ge dem örter får din hund spårämnen, vitaminer och mineraler på ett naturligt sätt. Örter som tillsatts i mat är inte bara säkra utan hälsosamma.

Örter har många bra egenskaper för din hund, precis som för oss människor. Beroende på vilka örter du vill lägga i skålen stödjer de luftvägarna, huden, mag-tarmkanalen eller levern och njurarna

Med restriktioner dock. För det finns örter som är väldigt hälsosamma för oss människor, men som kan vara giftiga för din hund. Här är en komplett lista över alla örter för hundar.

Hur mycket persilja kan en hund äta?

Du kan ge din fyrbenta vän färsk persilja blandat i fodret. Eller så kan du torka persiljan först och sedan lägga till den.

Tumregeln är i princip max en tesked persilja per dag för en stor hund. Har du en mindre hund räcker det med en liten nypa.

Persilja finns även i flytande form för din hund. Så om din hund inte accepterar de nyhackade eller torkade örterna, har du bättre chanser med den flytande versionen.

Tips för att mata persilja till din hund

Om du vill förvara persiljan till din hund längre bör du linda in den i en fuktig trasa. Du kan också lägga dem i ett glas vatten. På så sätt behåller persiljan sina aktiva ingredienser och eteriska oljor längre.

När örterna är färska innehåller de mest effektiva ingredienserna för din hund. Hackad eller mosad, persilja kan lätt blandas med din fyrbenta väns huvudmåltid.

En annan möjlighet är att blötlägga örterna i linolja eller annan bra olja och sedan över dem senare för att droppa maten från din hund.

Du kan till och med odla persilja själv i en kruka vid fönstret. Så du har alltid lite av den färska örten tillgänglig för din älskling.

Om du vill ge din hund en mycket speciell upplevelse kan du också ge honom hundkex bakat med persilja.

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

  • Är lakrits farligt för hundar?

  • Är aloe vera farligt för hundar?

  • Är citron farligt för hundar?