Kan Hundar Äta Pommes Frites? Vad du bör Veta!

Pommes frites är ett populärt snacks. Men ska vi ge våra hundar pommes? Den här artikeln förklarar vad som finns i pommes och varför pommes frites inte är lämpliga för hundar.

Ändå älskar hundar det när lite faller från bordet. Många ger efter för tiggeri.

Pommes frites för hundar?

Pommes frites är inte ett lämpligt mellanmål för hundar. Får han lite så är det bra. Du ska dock inte göra det till en vana att dela pommes med din fyrbenta vän.

Jag är ledsen om vi som hundägare måste förstöra ditt humör. Kanske hoppades du på att läsa bättre nyheter för din lurviga vän här.

Därför förklarar vi svaret nu mer i detalj. Eftersom potatis skulle passa väldigt bra som mat till hundar. Men att förbereda pommes är ett problem.

Vad är pommes frites?

Pommes frites är friterade potatisstavar. Många kallar dem i vardagsspråk pommes eller pommes frites. Namnet kommer från franska. Det kommer från pommes de terre, potatisen. Dessa är bakade i fett, dvs pommes frites

Den läckra potatisen har sitt ursprung i Belgien. Det är därför Belgien fortfarande är landet för de bästa pommes fritesen. Amerikanska soldater tog med sig pommes frites till USA efter första världskriget. Där kallas de pommes frites.

Kockar över hela världen lagar den populära sidorätten väldigt lätt. Skalad bordspotatis skärs på längden i stavar. Dessa är stekta i fett. Salt tillsätts efter avrinning.

Beroende på region äter du pommes frites som tillbehör eller helt enkelt med sås, ketchup eller majonnäs.

Kokt potatis skulle vara hälsosamt för hundar

Pomme de terre är alltså potatis. Detta kan inte vara ohälsosamt för din hund. Eller är det? I princip är detta resonemang helt korrekt. Potatisen är hälsosam för din hund.

Den innehåller vitaminer, mineraler och spårämnen. Kolhydraterna den innehåller är ett utmärkt tillskott till den dagliga maten för din fyrbente vän. Potatis är lättsmält. De ger energi, men har få kalorier.

Många typer av hundmat kompletteras av tillverkarna med potatis. Potatis kan till och med vara en utmärkt ingrediens.

Är din hund sjuk? Då kan du göra potatisen tillsammans med keso till den perfekta lätta maten för din älskling.

Pommes frites innehåller mycket ohälsosamt fett

Vanlig potatis,  försiktigt kokad i vatten är okej för din hund. Men med pommes är det annorlunda eftersom pommes frites är potatis som är fritrad i olja. Som ett resultat av det innehåller de lämpliga mängder fett.

Men är inte fett hälsosamt för hundar? Det är rätt. Om det är kallpressade oljor med essentiella fettsyror. Då skulle olja vara väldigt viktig för din hund. Pommes frites steks sällan i lax eller linolja.

Frityrolja är skadligt för hundar

Oljorna som vi vanligtvis använder för fritering är skadliga. Det gäller din hund, men även oss människor. Det beror såklart på mängden.

Ett par pommes frites att tugga på skadar knappast en hund. Däremot kan en hel portion pommes frites bli ett problem.

Fett gör dig inte bara överviktig. Det kan främja gastrointestinala problem hos din hund. Hundar som är mycket känsliga kan uppleva svåra kramper. Eller så kan de till och med få en allergisk reaktion på fetthalten.

Stekning ger akrylamid. Det är skadligt för din hunds hälsa

Pommes frites innehåller mycket salt

Den andra punkten är saltet som finns. Pommes frites är vanligtvis saltade. Och oftast inte för lite. Detta salt kan också leda till hälsoproblem hos din hund.

Så om din hund råkar komma över tappade pommes frites, se till att ge honom färskvatten omedelbart. Har du nylagat pommes fritesen själv klarar du dig utan salt.

Men köper du pommes fritesen färdigfryst? Då spelar andra tveksamma ingredienser in.

Färdiga produkter innehåller ofta konserveringsmedel och smakämnen och även färgämnen. Sådana ämnen är skadliga för din hund.

Sättet de tillagas på gör inte pommes till det första valet för hundmat.

För mycket friterade pommes frites är skadligt för din hund. Detsamma gäller för chips, förresten.

Vill du mata din hund med potatis? Koka då potatisen. Efter skalning, mosa potatisen med en gaffel. Blanda sedan potatisen med kvarg eller keso.

Blanda kanske i några örter. och du har sedan skapat ett hälsosamt hundsnack.

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

  • Är lakrits farligt för hundar?

  • Är aloe vera farligt för hundar?

  • Är citron farligt för hundar?