Kan Hundar ha Downs Syndrom?

Oavsett om du tror att din hund kan ha downs syndrom eller om du bara är intresserad om downs syndrom för hundar ens existerar ska vi i denna artikel gå igenom allt.

Att hantera downs syndromliknande symtom hos hundar kan vara ganska svårt och stressande och vi har sammanställt den senaste forskningen om huruvida hundar kan få downs syndrom eller inte och vad man ska göra med liknande symtom.

En av 700 barn i USA föds med Downs syndrom. Alla djurägare vet att hundar har mycket gemensamt med människor när det gäller hur de är uppbyggda. Vi vet att hundar kan ha sjukdomar som diabetes, hjärtsjukdomar, epilepsi och cancer. Om du är hundägare kanske du någon gång undrar, ”kan en hund ha Downs syndrom?” Innan vi svarar på frågan, låt oss ta en närmare titt på sjukdomen.

Vad är Downs syndrom?

Downs syndrom är en genetisk störning som uppstår när det finns en abnormitet i kromosomerna. Kärnan i en mänsklig cell innehåller 23 par kromosomer. Ibland inträffar onormal celldelning under barnets utveckling, vilket resulterar i en dubblett eller partiell kopia av kromosom 21. Den genetiska störningen orsakar distinkta fysiska och utvecklingsmässiga förändringar.

Symtom på Downs syndrom inkluderar ett tillplattat ansikte, snedställda mandelformade ögon, små öron, en kort hals, små vita fläckar på den färgade delen av ögat, mindre händer och fötter, och ett palmarveck. Folk med Downs syndrom skulle också stå kortare, ha små rosa fingrar som kröker sig mot tummen, lösa leder och dålig muskelbyggnad.

Vad vetenskapen säger om Downs syndrom hos hundar

I varje cell av levande organismer, inklusive människor och hundar, finns en kärna där genetiskt material finns i form av gener.

Gener finns på kromosomerna som bär genotypiska koder och kan föras vidare till nästa generationer.

Kärnan i mänskliga celler innehåller 46 kromosomer som är i par, medan kärnan i hunden innehåller 78 kromosomer i par.

Hos människor uppstår Downs syndrom som ett resultat av en abnormitet av kromosom 21 i mänskliga celler.

Downs syndromliknande symtom förekommer i sällsynta fall, men det finns ingen känd kromosomavvikelse som den hos människor.

Vetenskapen har gett bevis om förekomsten av Downs syndrom hos schimpanser och några andra relaterade djur. Men när det gäller katter, hundar och andra fyrbenta djur finns inga fullständiga bevis som stöder förekomsten av Downs syndrom hos dessa djur.

Vetenskapen har dock bevisat många genetiska anomalier som finns hos hundar och även vissa genetiska sjukdomar som är nära lik Downs syndrom.

Djurägare och andra personer som är nära släkt med hundarna vet att det finns en nära likhet i naturen hos människor och hundar på vissa sätt.

Vissa hundägare uppgav också att deras hundar ser annorlunda ut än andra hundar och har vissa ansikts-, kropps- och beteendeegenskaper som liknar egenskaperna hos Downs syndrom.

Många andra kliniska tillstånd väcker också tvivel angående Downs syndrom hos hundar.

Detta tillstånd förekommer hos cirka 1 av 700 barn hos människor, men det är ännu sällsyntare hos hundar.

Hos hundar orsakar Downs syndrom vanligtvis en tidig död, så korrekt genetisk testning har inte gjorts.

Symtom på hundar med Downs syndrom

I de flesta fall förstår inte hundägare det ovanliga beteendet hos hunden.

Hundar med Downs syndrom visar vanligtvis symtom på allvarliga hälsorubbningar och onormala aktiviteter som liknar tecken på Downs syndrom hos människor.

Några av de symtom som kan uppstå hos hundar på grund av Downs syndrom är:

1. Hundar som har runda ögon och tillplattade ansikten kan tyda på Downs syndrom.

Andra ovanliga ansiktsdrag kan också förekomma såsom kort hals, litet huvud, onormalt formade öron och ögon.

Hundar med Downs syndrom kan ha torra och varma nosar, deformerade och outvecklade ben, håravfall och håravfall.

2. Hundar som lider av Downs syndrom har konstiga beteenden och egenskaper, som kan inkludera gnäll och ylande.

Små hundar passerar inte snabbt genom utvecklingsstadier och kan vara ovanligt reserverade. Ägare känner svårigheter med att mata och träna sådana typer av hundar eftersom de inte kan kontrollera sin urinering på grund av blåsproblem.

Att träna hundar med Downs syndrom är mycket svårare och kräver tålamod.

3. Hörselproblem är vanliga hos hundar som lider av Downs syndrom. Det är svårt att höra och följa några kommandon för dessa hundar.

4. Medfödda hjärtsjukdomar är uppenbara hos hundar med Downs syndrom på grund av missbildningar och onormal cirkulation.

5. Downs syndrom påverkar hela kroppen, så alla organ och kroppsdelar kan påverkas, vilket resulterar i slumpmässig smärta i kroppen. Ibland kan smärtan vara mycket svår.

6. Blodig avrinning från ändtarmen kan förekomma i senare skeden eller kroniskt sjuka hundar.

7. Hundar som lider av Downs syndrom har liten storlek och hämmad tillväxt.

8. Synstörningar kan upptäckas på grund av onormal utveckling som kan påverka synen hos hundar med Downs syndrom.

Det ökar risken för att det bildas grå starr i ögonen på hundar.

Husdjursföräldrar bör undersöka om det är grumligt i ögonen eftersom det är ett tidigt tecken på grå starr.

9. Hundar med Downs syndrom har små lemmar, mindre muskelstyrka och koordination.

10. Onormal gång och löpning, problem med tänderna, såsom tandutslag, och ögonlocksproblem som gör att det är svårt att öppna ögonen är också ganska vanliga.

11. Långsam tillväxt som så småningom resulterar i liten resning, bredhuvud, en stor tunga som sticker ut ur munnen och minskad muskeltonus.

Tillstånd som liknar Downs syndrom hos hundar

Flera utvecklingsmässiga och medfödda avvikelser är vanliga hos hundar som har symtom som liknar Downs syndrom.

Symtom är uppenbara inte genom att titta på hundarna utan genom att undersöka hundens beteende och natur på grund av specifik störning.

Hundar som lider av medfödd hypotyreos kan likna Downs syndrom. Hypotyreos uppstår som ett resultat av extremt låga eller frånvarande nivåer av sköldkörtelhormoner under födseln och tidigt i livet.

Många andra sjukdomar har liknande kliniska egenskaper som Downs syndrom, som inkluderar portosystemisk shunt, genetiska mutationer eller anomalier, medfödd hydrocefalus, minskad nivå av tillväxthormoner och dvärgväxt.

Så det är viktigt att rådgöra med en veterinär om du observerar några kritiska symtom som tyder på Downs syndrom.

Hur man tar hand om hundar med Downs syndrom

Genetiska mutationer kan inte botas helt hos hundar. För hundar med genetiska störningar som Downs syndrom kan ett antal botemedel implementeras för att förbättra deras livskvalitet och minska symtomens svårighetsgrad.

Ge din hund mat av hög kvalitet och undvik mat som innehåller fyllmedel och köttprodukter. Kontrollera etiketterna som klistrats på hundmat och gör extra ansträngningar för din speciella hundvän.

Färska grönsaker och kött kan hjälpa hundar eftersom grönsaker stärker immuniteten och kött innehåller högt protein för effektiv muskelreparation.

Färskt vatten med en låg mängd salt är till hjälp för att lindra sköldkörtelproblem hos hundar som lider av Downs syndrom. Hundar som lider av Downs syndrom kan ha kräsna matvanor, så vitaminer bör ges till dem som ökar aptiten.

Matvaror som kyckling, kalkon och andra med starka dofter kan också vara till hjälp. Hudallergi är ett vanligt tillstånd hos hundar som lider av Downs syndrom, så ta dem inte ut under pollensäsongen. Om din hund skadar sig, rengör omedelbart såren för att förhindra hudinfektioner. Undvik fysiska hinder eftersom din hund har dålig syn vid Downs syndrom, och han kan skada sig själv genom att stöta på föremål eller möbler.

För att göra potträningsprocessen lite enklare, överväg att investera i valpkissskydd eller blöjor för hon- eller hanhundar.

Ge mjuka kuddar en ortopedisk hundsäng om din hund lider av ledvärk. Gör hans sovplats så bekväm som möjligt.

Besök eller rådfråga veterinären regelbundet angående din hunds tillstånd. Han/hon kommer att kunna guida dig genom möjliga behandlingsmetoder och tips.

Hundar som har Downs syndrom kan bli aggressiva, så de bör hanteras med försiktighet för att undvika att de biter och skyddar dig själv.

Kan min hund ha Downs syndrom?

För att svara på frågan kan hundar drabbas av genetiska störningar med symtom som liknar Downs syndrom, men det är en extremt sällsynt händelse. Vi har nämnt att hundar liknar den mänskliga kroppen på vissa sätt. Men vi skiljer oss också från dem på många sätt.

Till exempel, medan människor har 23 kromosompar, finns det 39 kromosompar i hundens DNA. En hundsjukdom som liknar Downs syndrom skulle visa sig om det har skett en duplicering av kromosom 21. Men eftersom hundar har fler kromosomer jämfört med människor skulle sådana händelser inte vara lätta att upptäcka. Och i de flesta fall orsakar genetiska avvikelser tidig död hos hundar.

Så om du läser den här artikeln för att du vill veta hur du ska veta om din hund har downs syndrom, måste du nöja dig med svaret att tillståndet inte officiellt existerar hos hundar. Veterinärer och djurhälsoexperter har ännu inte kapacitet att genomföra genetiska tester som behövs för att identifiera Downs syndrom hos hundar.

Kan husdjur ha Downs syndrom? Forskning har funnit förekomsten av Downs syndrom hos schimpanser och andra liknande arter. Det finns ännu inte några konkreta bevis för huruvida Downs syndrom verkligen påverkar hundar. Även om hundar inte nödvändigtvis får diagnosen denna genetiska sjukdom, kan de lida av något av följande genetiska tillstånd, vars symtom kan likna dem vid Downs syndrom:

 Hypofysdvärgväxt

Detta är en genetisk störning som orsakas av brist på tillväxthormon. Bortsett från hämmad tillväxt kan drabbade hundar också drabbas av njursvikt och andra medicinska problem.

Hypotyreos

Hypotyreos är en genetisk sjukdom som gör att organ inte utvecklas fullt ut och ibland inte fungerar. Tillståndet är sällsynt men hundar kan ärva det från sina föräldrar.

Medfödd hjärtsjukdom

Medfödd hjärtsjukdom är också sällsynt men kan uppstå på grund av genetiska eller miljömässiga förhållanden.

Även om det är sällsynt kan genetiska störningar som liknar Downs syndrom förekomma hos hundar. Vissa hundar kan uppvisa symtom som skulle tyda på genetiska defekter. Sådana symtom inkluderar:

Onormala ansiktsdrag

Om en hund har ett huvud som är för brett, eller dvärglivsdrag som ett litet huvud, kort hals, ögon och öron som lutar uppåt, tunga som sticker ut eller ett platt ansikte, så är det möjligt att han har en genetisk störning.

Syn- och hörselproblem

Hundar kan utveckla grå starr eller grumlighet i ögonen. Svårigheter att följa grundläggande kommandon kan innebära att en hund har hörselproblem, som möjligen kan bero på en genetisk störning.

Blodiga flytningar

Blod i en hunds avföring kan peka på ett antal medicinska tillstånd, inklusive en genetisk störning.

Beteendeproblem

Även om ångest hos hundar är en vanlig orsak till rädsla eller aggressivt beteende som manifesteras genom överdrivet skällande, ylande eller gnällande, kan det också tyda på genetiskt fel. Andra beteendeproblem kan inkludera svårigheter att äta eller ofta ”olyckor” inne i huset.

Plötslig smärta

Slumpmässig smärta med oförklarliga orsaker kan bero på underutvecklade inre organ. I vissa fall kan smärtan vara svår.

Medfödd hjärtsjukdom

Medfödd hjärtsjukdom är vanligt bland personer födda med Downs syndrom.

Sköldkörtelproblem

En felaktig sköldkörtel skulle påverka en hunds ämnesomsättning. Den låga temperaturen kan innebära att din hund lider av sköldkörtelproblem.

Utvecklingsstörning

Hundar med genetiska störningar skulle vara mindre till växten än genomsnittet och uppvisa hämmad tillväxt. Kan hundar ha mental retardation? Ja, det skulle också vara ett symptom på en genetisk avvikelse.

Dålig koordination och svaga muskler

Genetiskt nedsatta hundar skulle ha mindre lemmar och svagare muskler, vilket kan orsaka onormal gång och löpning.

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

  • Är lakrits farligt för hundar?

  • Är aloe vera farligt för hundar?

  • Är citron farligt för hundar?