Kan Hundar ha Feber?

Symtom och möjliga orsaker

En hunds kropp reagerar på olika sjukdomar med en ökad kroppstemperatur. De vanligaste orsakerna till feber är bakteriella infektioner eller autoimmuna sjukdomar. Här kan du ta reda på hur du kan känna igen feber hos din hund och hur du kan hjälpa din fyrbenta vän.

Hur märks feber hos hundar?

Den normala kroppstemperaturen för en hund är runt 37,5 till 39 grader Celsius. Valpar kan ha en kroppstemperatur på upp till 39,5 grader. Efter fysisk ansträngning kan temperaturen en kort stund stiga till upp till 39 grader. Från en temperatur på 40 grader talar veterinärer om feber. De höga temperaturerna belastar organen och cirkulationssystemet och kan i extrema fall leda till att kroppens egna proteiner förstörs.

Att överskrida den normala temperaturen hos hundar är vanligtvis tydligt igenkännbar externt utan att mäta kroppstemperaturen. Djuren är slappa, inte hungriga och flämtar mer än vanligt.Om inte ens hundens favoritgodis kan locka ut honom ur sitt reservat bör du vara rädd. Dessutom känns öronen varma och näsan är varm och torr. Du kan känna den ökade temperaturen i mindre håriga områden, som under armhålorna eller på magen. När febern är mycket hög drabbas hundarna ofta av frossa, vilket gör att pälsen strånar. De har också en fast, torr ”feberspillning”. I värsta fall leder hög feber till uttorkning och total matvägran.

Mät feber korrekt hos hundar

Om du vill vara säker på att din hund har feber måste du ta hans kroppstemperatur. Det mest exakta alternativet är rektalmätning med en digital klinisk termometer. Även om ett mått i rumpan inte är bekvämt för hunden är det enda sättet att bestämma temperaturen exakt. Du kan sätta in termometern cirka två centimeter i hundens anus med hjälp av vaselin. Säkerställer att hunden inte kan röra sig vilt under mätningen. Det är bäst att få en andra person att hjälpa dig.

För att säkerställa att inget går fel i en nödsituation bör du träna på att ta din hunds temperatur när du är ung. Efter användning är det viktigt att noggrant rengöra och desinficera termometern. Tyvärr fungerar inte mätningen i örat för hundar eftersom håret i hörselgången förfalskar resultatet. Det är bäst att utföra flera mätningar med några minuters mellanrum för att säkerställa att det uppmätta värdet är korrekt.

Olika typer av feber hos hundar

Feber kan förekomma hos hundar på ett antal sätt. Om kroppstemperaturen fluktuerar med mer än en grad Celsius inom ett dygn, uppstår en avtagande feber. När det sker en förändring från feber till feberfria faser talar veterinärer om periodisk feber. Om de feberfria faserna varar längre är febern återkommande. Det finns också den så kallade atypiska febern, i vilken ingen konsistens kan ses. Feberns varaktighet är också viktig. Man skiljer mellan efemerisk (en dag) och akut (8 till 14 dagar) feber. En feber som varar mer än 3 veckor kallas subakut feber, medan överdriven temperatur som varar längre kallas kronisk feber.

När måste jag gå till veterinären?

För lekmän är det svårt att avgöra vad som orsakar febern hos hunden. Det är därför viktigt att fråga en veterinär om råd om det finns tecken på feber. Du bör genast gå till veterinären, speciellt med valpar och äldre hundar samt med kroniskt sjuka djur. Så fort temperaturen stiger över 40 grader kan febern bli livshotande om den inte behandlas.

Onlineveterinären Dr.SAM kan också användas för att få ett första utlåtande. Veterinärer finns tillgängliga på plattformen för råd. Du kan kontakta dem via telefon eller videochatt. Om du är orolig kan du få hjälp där utan att behöva stå i kö. Om specifik behandling behövs kommer erfarna onlineveterinärer att rekommendera att du besöker din hunds läkare. Om febern inte förbättras trots behandling bör du besöka veterinären igen.

Möjliga orsaker till feber hos hundar

Orsakerna till feber är olika. Som regel är feber bara ett av många symptom på en sjukdom. Hundens kropp lider av sjukdomen och höjer dess temperatur som ett naturligt försvarssvar. De flesta feber orsakas av bakteriella eller virusinfektioner. En hög kroppstemperatur kan vara ett tecken på fästingburna sjukdomar som borrelios eller babesios.

Å andra sidan är sjukdomar som valpsjuka, kennelhosta, leptospiros eller rabies ofta orsaken. Du kan bara utesluta en av sjukdomarna om din hund är vaccinerad. Likaså reagerar vissa hundar på immunrelaterade sjukdomar som reumatism eller polyartrit med feber. Allvarliga skador eller inflammation i de inre organen kan också vara den utlösande faktorn och det räcker med att sakna avmaskning av hunden. Dessutom kan feber också uppstå vid tumörer, förgiftning från outhärdlig mat eller sjukdomar i benmärgen. Det här är några möjliga orsaker, men listan över möjliga orsaker är mycket längre.

Hur sänker jag febern hos min hund?

För att hjälpa din hund att återhämta sig och få ner febern bör du se till att den dricker tillräckligt. Om han vägrar vatten kan du erbjuda honom utspädd köttbuljong. Du kan också lägga handdukar indränkta i kallt vatten på hundens hals eller linda dem runt benen för att minska febern. Ger också den fyrbente vännen tillräckligt med vila. Få inte panik och få honom att undvika fysisk aktivitet. Du bör hålla dina dagliga promenader till ett minimum. Om febern håller i sig under en längre tid kan man i samråd med veterinären ge elektrolyter eller isotoniska drycker.

Antipyretika från veterinären kan också lindra hundens lidande. Sprutor eller suppositorier med aktiva ingredienser som karprofen, fircoxib eller metamizol är lämpliga för detta. Du bör dock inte administrera dessa medel utan att behandla sjukdomen samtidigt och endast efter att ha rådfrågat veterinären. Men med rätt behandling av sjukdomen avtar febern vanligtvis efter några dagar.

Har din hund någonsin haft feber? Vad var det för fel på honom och hur kunde du hjälpa honom? Berätta för oss om dina upplevelser i kommentarerna!

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

  • Spel, cazino och djurvälfärd: Kulturella aspekter

  • Är lakrits farligt för hundar?

  • Är aloe vera farligt för hundar?