Kan Torrfoder bli Gammalt? Hur Länge Håller Torrfoder?

Hur länge håller torr hundmat, även känt som torrfoder? Öppnat torrfoder kan i princip hållas i drygt 3 månader. Om förpackningen fortfarande är stängd är hållbarheten vanligtvis 12 månader.

Hållbarheten beror dock i första hand på typen av torrfoder.

Framför allt ska det förvaras svalt, torrt, lufttätt och mörkt, även om kallpressad torrfoder inte ska förvaras lufttätt för att undvika mögel.

Ligger fokus på hållbarheten på hundmaten bör våtfoder köpas istället. Blötfoder har betydligt längre hållbarhet än torrfoder.

Efter öppnande kan torrfoder hålla i cirka 3 månader

De flesta typer av torrfoder kan förvaras i cirka 3 månader efter öppnandet – efter det tar inte torrfodret slut utan tappar långsamt sin smak och de viktiga näringsämnen den innehåller.

Det är därför tillrådligt att konsumera öppnat torrfoder inom 3 månader och följaktligen att köpa förpackningar som tillåter konsumtion inom 3 månader.

Hållbarhet för torrfoder från de mest populära livsmedelsmärkena

Torrfoder från alla märken bör i allmänhet användas inom 3 månader, även om olika tillverkare kan ange olika tidsramar.

Oöppnad hållbarhet av olika märken kan också variera.

Wolfsblut torrfoder har en hållbarhet på 12 månader oöppnad

Wolfsblut anger själv en hållbarhet på 12 månader för sitt torra hundfoder om det förvaras oöppnat under optimala förhållanden.

Royal Canin har också lång hållbarhet

Royal Canin anger en hållbarhet på cirka 1 år för sina torrfoder. Royal Canin rekommenderar också att man konsumerar öppnade kibblar inom 2 månader.

Hållbarhet för Josera torrfoder

Oöppnad, Josera torrfoder för hundar håller sig i cirka 1 år och bör användas inom denna period:

Om Josera torrfoder förvaras perfekt och bäst-före-datumet har gått ut kan det fortfarande användas om det inte råder några tvivel om hållbarheten.

Hils

Hils anger en hållbarhet på 1 år för sitt torra hundfoder om torrfodret fortfarande är oöppnat.

Hils rekommenderar även att slänga torrfodret efter bäst-före-datumet.

Platina torrfoder har den längsta hållbarheten

Hållbarheten för Platinum kibble är något längre än andra märken av kibble: Platinum specificerar en hållbarhetstid på 18 månader för sin kibble när den är oöppnad.

Undantag kallpressat torrfoder: Förpacka inte lufttätt!

När det gäller hållbarheten på torrfoder är kallpressad torrfoder ett undantag eftersom det tillverkas annorlunda än vanligt torrfoder och innehåller mer fukt.

Om kallpressad torrfoder skulle förvaras lufttätt skulle den förstöras och växa mögel på mycket kort tid.

Kallpressad torrfoder kräver därför en viss luftcirkulation.

Av denna anledning bör kallpressad torrfoder förvaras i sin originalförpackning, eftersom denna har en förslutning som tillåter luft att cirkulera. Kallpressad torrfoder håller också i cirka 3 månader.

Mjuk konsistens, fukt och mögel är tecken på dålig torrfoder

Det första tecknet på att torrfodret håller på att bli dåligt är när det börjar bli mjukt. Då har torrfodret sugit upp för mycket fukt och ska inte användas längre, eftersom det vanligtvis inte tar lång tid innan det bildas mögel på torrfodret.

Om det bildas mögel på torrfodret ska även detta slängas omedelbart.

Dessutom är den oöppnade maten inte längre bra om bäst före-datumet för länge sedan passerat.

Vad händer om hunden äter det utgångna torrfodret?

Om hunden äter torrfoder som redan har fått mögel eller blivit dålig kan symtom som kräkningar eller diarré bli märkbara.

Om symtomen blir svåra bör veterinär uppsökas omedelbart!

För lång hållbarhet bör torrfoder förvaras på en mörk och torr plats

För optimal förvaring av torrt hundfoder är det avgörande att förvara det vid en temperatur på minst 11 °C – eller max 30 °C. På så sätt kan hållbarheten förlängas.

På så sätt tappar inte torrfodret sin smak och samtidigt förstörs inte vitaminerna och mineralerna samt alla viktiga näringsämnen i den.

En plats som skafferiet eller källaren är därför perfekt för förvaring.

Vidare bör förvaringsplatsen för torrfodret vara mörk, eftersom starkt solljus också förstör näringsämnena och hållbarheten blir lidande.

Torrfoder bör också förvaras torrt så att ingen fukt kommer in i torrfodret, annars bildas mögel efter en kort tid och torrfodret rinner av med det.

Fodersäck eller lufttät foderlåda som bästa förvaringsplatsen för torrfoder

Torrt hundfoder ska alltid förvaras i foderpåsen som det levererades i. Foderpåsen har en speciell beläggning som gör att den kan lagras under lång tid.

En lufttät foderbehållare, som är designad för förvaring av torrfoder, är ännu bättre lämpad för förvaring:

En sådan foderbehållare garanterar lufttät förvaring.

Dessutom är den mer stabil och robust – en foderpåse kan å andra sidan slitas sönder och öppnas av sig själv om den inte är utrustad med en högkvalitativ klämma för att stänga den. Dessutom är det garanterat att ingen fukt kan komma in i en utfodringsbehållare för torrfodret.

Kassera utgången hundmat

Om ditt hundfoder faktiskt har gått ut kan det slängas tillsammans med restavfallet eller ofta med det organiska avfallet.

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

  • Är lakrits farligt för hundar?

  • Är aloe vera farligt för hundar?

  • Är citron farligt för hundar?