Är Halloumi Farligt för Hundar? Kan Hundar Äta Halloumi?

Det finns väldigt få hundar som inte älskar ost, och de kommer att göra nästan vad som helst för att få en bit av denna läckra goding. Men ostar finns i alla möjliga varianter, från den mjuka keson, till brie och rik cheddar och det mesta därimellan.

Inte varje ost är gjord av komjölk heller, som halloumi, som vanligtvis görs på en blandning av get- och fårmjölk. Men inte alla sorters ostar är säkra för hundar, så ärhalloumi säker för hundar?

Kan hundar äta halloumi?

Hundar kan äta halloumi, men det betyder inte att de borde. En liten bit halloumi som en enstaka goding är okej om du har en frisk vuxen hund som äter en balanserad kost. Det är dock inte lämpligt att serveras som ett dagligt mellanmål för din hund, och det finns hälsosammare godsaker du kan ge dem som kycklingbitar eller äpplebitar.

Halloumi är inte giftigt för hundar, men även om det inte kommer att förgifta din hund, kan det fortfarande ha en skadlig effekt på deras hälsa om de äter mycket av det på grund av den höga fett- och salthalten.

På kort sikt kan lite halloumi-ost som godis inte orsaka din hund omedelbar eller allvarlig skada. Det kan störa deras matsmältningsorgan eftersom hundens kamp för att smälta fet mat, och de flesta hundar är laktosintoleranta så att mejeriet i ost kan belasta deras tarm ytterligare. Med andra ord kan lite halloumi orsaka magsmärtor, gaser och diarré. Den höga salthalten å andra sidan kan göra din valp törstig och orsaka uttorkning.

Men att äta mycket halloumi kan orsaka allvarligare problem för hundar, särskilt om de äter det regelbundet. Den höga fetthalten kan leda till fetma eller ett fall av pankreatit, vilket kan sätta din valps liv på spel. Samtidigt kan för mycket salt orsaka toxicitet hos hundar. Dessutom gillar vissa hundar helt enkelt inte den salta smaken!

Det kan vara värre för vissa hundar, som kan behöva en kontrollerad diet för att förbättra sin hälsa eller för att behandla ett hälsotillstånd. Till exempel kommer alla hundar med njursjukdom, hjärtsjukdom eller högt blodtryck att behöva en diet med låg salthalt för att hålla sig frisk och hantera sitt tillstånd. Det betyder att salt mat som halloumi är ett definitivt nej.

Så ja, din hund kan äta lite halloumi eftersom det är giftfritt och de kan smälta det, men det är inte bra för dem och kan göra dem sjuka. Även om de flesta hundar älskar ost och det kan ge en riktigt högt värdefull belöning, är andra sorter som cheddar ett något säkrare val.

Halloumi är främst gjord för att hålla våra smaklökar i åtanke, och inte nödvändigtvis för en hunds diet.

Ändå blir hundar galna på osten och kan äta så mycket du ger dem.

cheese 6466491 1920

Är Halloumi bra för hundar?

Halloumi är en saltlagd ost gjord av antingen get-, ko- eller fårmjölk. Saltlösningen ökar salthalten i halloumi, som vi människor är mer än kapabla att hantera.

När det gäller hundar leder allt med högre saltkoncentration till hälsokomplikationer som diarré och till och med pankreatit. Dessutom gör fetthalten i halloumi den idealisk för fetma och gastrointestinala hälsoproblem.

Det är inte att säga att hundar inte kan hantera halloumi. Det är bara det att ost inte är lika hälsosamt för hundar som det är för oss människor.

Du kan bli lite upprymd av att se din hund hoppa runt och väntar på halloumi-godis. Kom dock ihåg att även lite överskott av halloumi kommer att ge ditt husdjur en orolig mage.

Är de näringsmässiga komponenterna i Halloumi okej för en hunds diet?

För att förstå varför halloumi i allmänhet inte är hälsosamt för en hund måste du känna till dess näringsprofil. Näringsvärdet av halloumi beror på vilken typ av mjölk som används vid tillverkningen och salthalten.

Halloumi skiljer sig också från märke till märke. Här kommer vi att se näringsprofilen för halloumi. Kom ihåg att näringsinnehållet kan variera beroende på vilken typ av halloumi du köper:

  • Protein: ca. 12,3 g
  • Kalorier: ca. 192
  • Socker: ca. 0,6 mg
  • Fett: ca. 15,2 g (mättat fett: 10,4 g)
  • Natrium: ca. 265 mg
  • Kolhydrater: ca. 1,75 g

Innehållet av fett och natrium i halloumi låter människor tro att det kan vara en passande behandling för deras hund. Även om fett och natrium är nödvändigt för din hund, får de tillräckligt med det från sin dagliga kost.

Högre intag av natrium leder till hälsokomplikationer som högt blodtryck, vilket också påverkar hundar på liknande sätt. Så om du känner dig tvungen att ge din hund en ostliknande godbit, rådgör först med din veterinär.

Är mineralinnehållet i Halloumi bra för hundar?

Halloumi innehåller naturligt flera viktiga näringsämnen som zink, kalcium, vitamin B12, vitamin A, protein och mer. Ditt husdjur behöver dessa näringsämnen dagligen för förbättrad hälsa och välbefinnande.

I små mängder bör din hund vän inte ha några problem med att smälta osten. Även om du redan tillför dessa näringsämnen i din hunds dagliga dietfoder, kanske överdosering inte är en bra idé.

Hur ska du gå tillväga för att mata din hund med halloumi?

Återigen, bara för att vara tydlig, inte alla hundar kan hantera halloumi. Att äta halloumi och tolerera det som kommer efter att ha ätit det är två olika saker.

Tänk på att ditt husdjur kanske inte har haft något liknande halloumi tidigare. Att introducera det ostiga mellanmålet från ingenstans kan få konsekvenser.

Halloumi ges bäst till ditt husdjur sällan och i magra mängder. Om du funderar på att ge din hund halloumi som en godbit, se till att den också är sparsamt utfodrad.

Tänk på att din hunds dagliga kost redan säkerställer att han får en optimal koncentration av vitaminer och mineraler. Du skulle inte vilja förstöra hans hälsa genom att ge halloumi i överskott, vilket orsakar onödiga hälsoproblem.

Laktoskompatibilitet

Eftersom halloumi är en mejeriprodukt, uppstår frågan om laktostolerans när det kommer till att mata ditt husdjur med den. De flesta hundar förlorar förmågan att smälta mjölkprodukter när de växer upp.

Intressant nog, några av dem behåller uthålligheten att kunna bryta ner mjölkprodukter utan ansträngning. Du måste vara 100% säker på din hunds förmåga att vara laktos-tolerant eller intolerant när du introducerar halloumi.
Var medveten om symtomen på laktosintolerans, ifall halloumin börjar orsaka problem i ditt husdjurs mage.

Undvik garnerad halloumi

När du köper förpackad halloumi, slår vissa märken in halloumin i myntablad för att ge fräschör och smak. Mynta kan vara lämplig för hundar i minimal mängd, men det är bättre att vara på den säkra sidan.

En mängd olika mynta som kallas engelska pennyroyal är känd för att vara giftig för hundar. Eftersom du inte vet vilken sorts mynta som kommer med förpackad halloumi, undvik minta helt och hållet.

Vanlig halloumi är bäst

Halloumi rekommenderas ofta rå när du matar den till din hund. Osten är naturligt rik på fett och natrium. Att tillsätta ytterligare kryddor eller steka osten i olivolja kan vara en smakhöjare för oss men är ödesdigert för hundar.

Matsmältningsproblem som uppblåsthet är bara början på en tuff resa om de äter kryddad halloumi. Vitlök och lök är giftiga och bör undvikas helt.

När är Halloumi bra för hundar?

Du vet att du inte kan göra halloumi till en vanlig del av ditt husdjurs diet på grund av dess näringsmässiga faror. I så fall är halloumi den perfekta godbiten för din valp när den åstadkommer en utmanande träningsbragd.

Eftersom halloumi är laddad med kalcium, natrium och andra viktiga vitaminer, fungerar den som en idealisk hälsoförstärkare. Naturligtvis är denna boost sällan måttlig i portioner.

När är Halloumi dåligt för hundar?

Det största problemet med halloumi och hundar är deras laktosintolerans. Om ditt husdjur har nolltolerans för mjölkprodukter är det inte aktuellt att servera halloumi. Om ditt husdjur har måttlig laktostolerans kan halloumi ges sparsamt.

Kan hundar äta grillad halloumi?

Halloumi görs i första hand med våra smaklökar i åtanke, och inte nödvändigtvis för en hunds diet. Ändå blir hundar galna på osten och kan äta så mycket du ger dem. … Svaret på vilket är ja, hundar kan äta halloumi.

Vilken ost är säker för hundar?

Därför är det bättre att mata din hund med ostar med låg fetthalt, som mozzarella, keso eller en mjuk getost. Keso är lägre i fett och natrium än andra ostar, vilket bidrar till att minska risken för fetma. Keso är också lägre i laktos, vilket minskar sannolikheten för tarmbesvär.

Eftersom vi människor ofta steker halloumi ökar faktiskt fetthalten på grund av smöret eller oljorna vi använder för att tillaga den. Det är en bra idé att aldrig mata din hund någon form av friterad mat, inklusive halloumi. Grillad halloumi är ett lite bättre alternativ, men den är fortfarande väldigt fet och salt.

En portion halloumi på 30 g har enorma 0,84 g salt, vilket är mycket mer salt än vad din valp borde håna även i en måltid, än mindre ett litet mellanmål.

Slutsats

Halloumi i sig är inte giftig för hundar, men det kan fortfarande göra dem sjuka.

Halloumi är en mejeriprodukt och de flesta vuxna hundar är laktosintoleranta, så att äta för mycket ost som halloumi kan ge dem mag-tarmbesvär som kräkningar och diarré. Hundar kan också få magbesvär av att äta fet mat, som halloumi.

Och även om halloumi inte är giftigt för hundar, kan salt vara giftigt för våra hundar, och halloumi har fruktansvärt mycket salt i sig.

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

  • Spel, cazino och djurvälfärd: Kulturella aspekter

  • Är lakrits farligt för hundar?

  • Är aloe vera farligt för hundar?