Kan Hundar Äta Ärtor? Är Ärtor Farligt för Hundar?

Många hundägare diskuterar om hundar kan äta ärtor eller om det är farligt för hundar att äta ärtor.

Svaret på den frågan är att ärtor i små mängder faktiskt är väldigt hälsosamma för hundar. Och  även om den gröna grönsaken är en av baljväxterna, särskilt när det gäller ärter går åsikterna ofta isär:

Ibland varnas man för att mata baljväxter som ärtor och bönor. Ändå bearbetas ärter ofta till färdigt foder.

Vad händer när hundar äter ärtor?

Frukt är en del av en artanpassad diet för våra hushundar och grönsaker. Båda innehåller viktiga vitaminer, mineraler, spårämnen och grovfoder.

Medan nästan all frukt passar hunden måste man vara lite mer försiktig när man väljer grönsaker som tillskottsföda.

Ärtor har länge varit en viktig ingrediens i det europeiska köket. De små gröna baljväxterna serveras som gryta, soppa eller puré.

Ärtan är också en viktig gröda och förädlas ofta till djurfoder. Dessa baljväxter kommer ursprungligen från Asien.

Varför finns det ärtor i hundmat?

Proteinhalten i en färsk ärta är sju procent. Detta gör de gröna grönsakerna till en riktig proteinbomb på grund av en speciell kombination av aminosyror. Detta protein är särskilt värdefullt för muskler och bindväv. Och det förklarar också varför ärtor används som hundmat.

Vegansk hundmat innehåller en särskilt hög andel ärtor. Där används ofta linser och potatis för att det veganska fodret ska kunna marknadsföras som spannmålsfritt och sojafritt.

Ärtor ersätter de animaliska proteinerna i normala typer av djurfoder.

Förutom sju procent protein innehåller ärtan cirka 70 procent vatten. Resten är kolhydrater, fibrer och väldigt lite fett.

Ärtor innehåller mycket proteiner

Ärtor är rika på folsyra, vitamin A och C. Förutom folsyra finns även andra vitaminer från B-gruppen kan också hittas i ärter. Järn, magnesium, kalium och zink är också bland de värdefulla ingredienserna.

Ärtor är inte giftiga

Tack vare deras ingredienser är ärter ett hälsosamt extrafoder för hundar. Detta gäller dock bara i begränsad omfattning.

Du kommer förmodligen att höra eller läsa om och om igen att råa ärtor är giftiga för hundar. Denna information är inte helt korrekt.

Ärter innehåller tanniner som tanniner, dock fungera detta inte som ett gift.

I motsats till råa bönor innehåller ärter inte den giftiga fasin. Ändå är råa ärtor svårsmälta för hundar.

Kan hundar äta kokta ärtor?

Om du vill mata din fyrbenta vän med ärtor bör du helt enkelt koka dem innan. Hundar kan äta kokta ärtor eftersom de är lättare att smälta.

Var dock försiktig med att din hund äter inte för många ärter. Tanninet det innehåller kan ha en negativ effekt på ditt husdjurs mag-tarmkanal.

Baljväxter som ärtor orsakar gas

Tannin orsakar förstoppning. Det kan orsaka mycket obehaglig och smärtsam gasbildning. Särskilt större hundar kan uppleva gasbildning främja därefter den farliga och fruktade tarmvridning.

Se till att du väljer ärter som är så färska som möjligt eller som foder med frysta grönsaker.

Alla grönsaker som är hälsosamma för oss människor är inte också tolererbara för hunden. Detta inkluderar till exempel baljväxter.

Om din hund gillar att äta ärtor och du vill ge honom grönsakerna då och då bör du se till att de är färska.

Under juni till augusti ärter är i säsong och finns sedan tillgängliga på marknaderna. De är väldigt lätta att odla i trädgården

Frysvaror passar också mycket bra. Dessa ärter chockfrysas direkt efter skörd. Alla viktiga näringsämnen bevaras. De behöver bara blancheras kort före användning.

Du bör undvika torkade ärtor eller konserverade ärter helt och hållet.

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

  • Är lakrits farligt för hundar?

  • Är aloe vera farligt för hundar?

  • Är citron farligt för hundar?