Kan hundar äta oliver?

Oliver är typiska för Medelhavsområdet. Men smaken på frukten är kontroversiell bland älskare av medelhavsköket. Antingen älskar du oliver. Eller så gillar du dem inte alls.

Det är liknande med våra hundar. Det finns hundar som gillar att äta oliver. Och det finns hundar som absolut undviker dessa speciella frukter. Men våra hundar får äta oliver överhuvudtaget, eller kan de till och med skada dem?

Mata oliver endast utan kärnor

Kortfattat är svaret: Hundar får äta oliver. Urkärnade oliver tolereras vanligtvis väl . Oliver innehåller många hälsosamma ingredienser. Den höga fetthalten är ofarlig så länge din hund inte äter för mycket oliver.

Innan du ger din hund oliver, se till att ta bort kärnan. Det kan vara farlig för din fyrbenta vän. I sällsynta fall kan kärnan blockera luftvägarna. Det innebär därför en kvävningsrisk.

Risken för tarmobstruktion från olivkärnor är betydligt större. De stannar kvar i tarmkanalen. Där blockerar de transporten av tarminnehållet. En livshotande tarmobstruktion uppstår.

Oliver för hundar

Oliver finns i många olika varianter i handeln. De erbjuds helt naturligt. De är ofta inlagda i olja eller saltvatten. Och oliver kan fyllas, till exempel med paprikapasta eller kärna.

Men inte alla varianter passar som hundsnack för din fyrbenta vän.

Om du vill ge din hund oliver bör du sträcka dig efter osaltade oliver. Eftersom oliver i saltvatten är absolut olämpliga för din hund. Den höga mängden salt är mycket ohälsosamt för din fyrbenta vän. Helt naturliga oliver utan tillsatser finns ofta färska på marknader.

Oliver med fyllning är inte heller en lämplig måltid för hundar. Precis som oliver i olja, eftersom frukten är naturligt väldigt fet. Om du dessutom lägger dem i olja betyder det för mycket fett för din hund.

Om din hund tenderar att vara överviktig bör du generellt undvika oliver. Detsamma gäller om han redan har för mycket vikt.

Gröna eller svarta oliver ?

Oliven är frukten av olivträdet (lat. Olea europaea). Den är elliptisk till sfärisk. Deras längd är upp till fyra centimeter. Den är cirka två centimeter bred. Det finns en mycket hård kärna i det mjuka köttet.

Oliverna finns i grönt och svart. Skillnaden mellan de två är mycket enkel. Gröna oliver är omogna. Svarta eller violbruna oliver är däremot helt mogna.

Gröna oliver är oätliga. De är väldigt bittra. Därför blötläggs dessa frukter i vatten flera gånger. Detta spolar bort de bittra ämnena från frukten. Du kan sedan äta dessa oliver.

Kan hundar äta oliver: gröna, inlagda, svarta oliver?

Oliver är särskilt rika på omättade fettsyror. Dessa är mycket viktiga för det kardiovaskulära systemet. Dessutom är oliver rika på natrium, fosfor, kalcium och järn.

Innehållet av vitamin A, E, K och folsyra har stor betydelse. Oliver innehåller också en stor mängd sekundära växtämnen. Dessa bidrar också till hälsan.

I grund och botten är de positiva näringsegenskaperna fördelaktiga för din hunds hälsa. Det är därför du får ge dem några oliver att äta då och då. Du bör dock vara uppmärksam på några saker.

Känn igen svartfärgade oliver

Var uppmärksam när du köper Oliverna mogna, dvs mörka oliver. Men var försiktig. Man kan ibland hitta svarta oliver i butiker som ännu inte är mogna. För att göra detta färgas gröna oliver med natriumhydroxid och järnglukonat för att simulera mognad.

Du kan känna igen färgade frukter på deras becksvarta färg. Järniglukonat anses dock ofarligt i livsmedel och läkemedel. Den är därför godkänd som livsmedelstillsats under beteckningen E 579.

Olivträd har funnits sedan det fjärde årtusendet före Kristus. Folk har alltid uppskattat oliv som en nyttig växt. Du kan inte föreställa dig många medelhavsrätter utan oliver. Vi äter dem gärna som mellanmål med ett glas vin.

Olivens huvudsakliga användning är att göra olja. Runt 90 procent av olivskörden hamnar i oljeproduktion. Olivolja är en av oljor av högsta kvalitet och smakar bäst

Kan jag ge min hund oliver?

Du vill inte beröva din hund de hälsosamma ingredienserna i oliverna? Du kan dock inte tänka dig att mata oliver?

Då är lösningen väldigt enkel. Köp kallpressad olivolja av hög kvalitet. Du kan ge detta till din hunds mat då och då . På så sätt kan du enkelt och säkert ge din hund de värdefulla näringsämnena.

Olivolja består huvudsakligen av oljesyra, palmitinsyra och linolsyra. Innehållet av omega-3 och omega-6 fettsyror är försumbart. Sammantaget är innehållet av fleromättade fettsyror strax under 10%.

Är oliver giftiga för hundar?

Mogna oliver med urkärnor är inte giftiga för hundar. På grund av fetthalten bör du endast mata medelhavsfrukterna i små mängder. Om din hund är känslig kan den utveckla en allergisk reaktion mot frukten. Hos vissa hundar orsakar ätande av oliver kräkningar eller diarré.

Kan hundar äta oliver: gröna, inlagda, svarta oliver?

Därför, du bör definitivt se till att utfodringen av god kvalitet respekterar din fyrbenta vän. Ge bara mycket små bitar i början. Se hur din hund tål oliver.

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

  • Roliga fakta du kanske inte visste om våra husdjur!

  • Kan hundar gråta?

  • Vad äter Igelkottar?