Kan Hundar Dricka Mjölk? Är det Farligt för Hundar att Dricka Mjölk?

Enligt naturens lagar dricker en hund bara mjölk när den är en valp. Hundbebisar dias av sin mamma under de första levnadsveckorna. Denna modersmjölk är speciellt designad för valpar.

Hundar är därför däggdjur. Då vore det bara logiskt om de fyrbenta vännerna kunde dricka mjölk hela livet. De gjorde ju det så när de var valpar.

Tyvärr har den här myten hållit i sig alldeles för länge eftersom hundar inte får dricka mjölk.

Hur länge dricker hundar mjölk?

För att den lilla hunden ska kunna smälta modersmjölken bildar kroppen enzymet laktos.

Detta enzym delar upp laktosen i mjölk till två andra ämnen, som sedan kan absorberas genom tunntarmen. Laktos kallas också för mjölksocker.

Dock dias hundar bara under de första två månaderna av livet. Från den tredje veckan matas vanligtvis. Efter avslutad amningsperiod producerar hundens kropp mindre och mindre laktas. Så fort det inte finns mer mjölk eller mjölkprodukter att smälta upphör också produktionen av laktas.

Om du fortfarande matar mjölk och mjölkprodukter betyder det inte att hundens kropp fortsätter att producera enzymet laktas.

Därför är det ganska normalt att varje hund över förr eller senare tål inte längre mjölk. I det här fallet talar man om laktosintolerans.

Som med alla däggdjur är det bara spädbarn som har det nödvändiga enzymet laktas för att kunna smälta mjölk.

Det är bara vi nordeuropéer som har en viss särställning eftersom många här tål mjölk. I Asien och från Turkiet ser det helt annorlunda ut.

Sett på detta sätt är mjölk endast tillgänglig för oss som ett högkvalitativt livsmedel. Vi har bytt ut mjölken mot komjölk eftersom den är rik på protein och innehåller många vitaminer, spårämnen och mineraler. Men det håller på att förändras just nu.

Kan min hund dricka laktosfri mjölk?

Många får diagnosen laktosintolerans. Fler och fler människor är plötsligt allergiska mot mjölk och måste klara sig utan den.

Så är mjölk verkligen fortfarande sådär nyttig, som alltid påstås?

Med våra hundar är detta faktiskt normalt, även om vissa fyrbenta vänner tål mejeriprodukter ganska bra.

Det finns även många hundar bland hundar som helt borde undvika mejeriprodukter. Anledningen till detta är laktos, som finns i mjölk.

Hur känner man igen en mjölkintolerans hos hundar?

Liknande med oss ​​människo kan en intolerans visas vanligtvis genom diarré eller flatulens. Hundar reagerar med olika symtom när de inte tål mjölk eller mjölkprodukter. Kräkningar kan också vara ett tecken på att din hund inte tål mjölk.

Tydliga tecken är:

 • Diarré
 • Flatulens
 • Kräkningar
 • Magsmärtor

Lite svårare tecken att känna igen är magsmärta, som den fyrbente vännen kan lida av. I det här fallet är hunden rastlös, ylar, lägger sig bara för att resa sig direkt eller gör rörelser som om han sträcker sig.

Från och med denna tidpunkt bör varje hundägare veta att hundar inte bör dricka mjölk. Ändå hör jag mer och mer från människor som matar sina hundar med mjölk eller mejeriprodukter.

För det första är det bara en gammal kunskap om att komjölk är så hälsosamt. Eftersom ingen vuxen hund behöver mjölk för att få en hälsosam och balanserad kost.

Är mejeriprodukter bra för hundar?

Mjölk är svår att smälta för hundar. Även homogeniserad mjölk eller skummjölk har en hög laktoshalt och är därför inte lättsmält. Samma sak gäller för sur mjölk.

Hundar bör inte heller dricka dessa typer av mjölk:

 • Helmjölk
 • Kondenserad mjölk
 • gräddfil
 • Kefir
 • Kattmjölk
 • Babymjölk
 • Getmjölk
 • Kärnmjölk

Gräddfil är inte lämplig som hundmat på grund av den höga fetthalten på mer än 20 procent.

Kefir bör helt elimineras som mat för hundar. Kefir är rik på vitamin B men de tillsatta svamparna producerar mjölksyra, alkohol och kolsyra.

Å andra sidan innehåller en del djurfoder även mjölksocker (laktos) som inte går att känna igen vid första anblicken. Så det kan hända att hunden äter en viss mat i flera år och plötsligt leder laktosen till en intolerans.

Till punkten ”Kan hundar dricka mjölk” kan besvaras med ett ”Ja, men”. Mjölk är inte giftigt för hundar. Det är dock bara valpar som tål mjölksocker. Äldre hundar kan reagera med diarré och intolerans. Laktosfattiga mejeriprodukter som ost, keso och kvarg är bättre lämpade.

Kan hundar dricka mjölk? Endast laktosfria mjölkprodukter.

Om din hund lider av en diagnostiserad laktosintolerans är det bättre i alla fall bättre att undvika alla slags mejeriprodukter.

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

 • Är lakrits farligt för hundar?

 • Är aloe vera farligt för hundar?

 • Är citron farligt för hundar?