Kan hundar dricka havremjölk?

Havremjölk har blomstrat på sistone. Eftersom plötsligt alla dricker havremjölk uppstår ofta frågan om hundar också får dricka havremjölk?

Normal komjölk är inte lämplig för hundar i de flesta fall, som du kan läsa här i artikeln ”Kan hundar dricka mjölk”. Eftersom de flesta vuxna hundar inte tål laktos. Därför ska man vara försiktig med produkter som innehåller laktos, som mjölk eller grädde.

Men vad sägs om veganska alternativ

? Eftersom havre, mandel och soja inte innehåller någon laktos borde din fyrbenta vän tåla dem bättre.

Min första misstanke var att veganska ersättningsprodukter var fulla av kemikalier. Överraskande nog är detta inte fallet med havremjölk.

Vad är havremjölk gjord av?

En titt på ingredienslistan i havredrycken ser riktigt lovande ut. De välkända varumärkena som Alpro eller Alnatura eller Oatly består främst av havre, vatten, solrosolja och salt.

Ett undantag är produkter som avsiktligt förses med tillsatser. Till exempel för vissa smaker som choklad eller vanilj. Eller i fallet Barista, havremjölk för att uppnå en viss konsistens.

Det är värt att titta närmare på listan över ingredienser. Jag skulle generellt undvika tillsatt socker eftersom det ger onödiga kalorier och främjar karies.

Är havremjölk lämplig för hundar?

Å andra sidan är den huvudsakliga ingrediensen är havre inte ett problem för matsmältningssystemet hos din fyrbenta vän. Med måtta är spannmålen till och med frisk.

Eftersom havre ger många värdefulla spårämnen som kalcium, järn, zink och fosfat. Det betyder att spannmålstypen kan ge ett användbart bidrag till hundens näring.

Du kan mata havregryn rent eller koka det med vatten eller buljong att göra gröt. Här hittar du en utförlig artikel om havregryn som spannmål för hundar.

Eller havre kan matas flytande som havremjölk i form av mjölkalternativet.

Du bör inte ge din hund rå havregryn. För att havregrynen skulle svälla kraftigt i tarmkanalen. Detta kan leda till matsmältningsbesvär och förstoppning.

Vilka livsmedel är hälsosamma Matsmältning?

Du bör långsamt testa om din hund tål havremjölken bra, eftersom i alla nya livsmedel. Rör om små mängder under fodret först.

Du kan steg för steg ta reda på om hunden får det populära mjölkalternativet. Samtidigt kan du prova om din hund ens gillar havre.

Svaret på rubrikfrågan är ja, hundar kan dricka havremjölk. Om din hund gillar havremjölken och tål den bra, är det absolut inga problem att mata den.

Du bör endast använda jämförelsevis högt kaloriinnehåll på 44 kcal/100ml anm. Om din hund tenderar att vara överviktig bör du fråga dig själv om du verkligen vill ge den havremjölk. Vill du ge mjölkalternativet som en godbit?

Hur mycket havremjölk är bra för hundar?

I små mängder, havremjölk kommer inte att skada. Havremjölk är dock inte lämplig som ersättning för dricksvatten. Observera att färskvatten och nyttig hundmat måste utgöra grunden för alla hundars diet.

Så havremjölk är inte en ersättning för hundmat eller själva återfuktningen. I vilket fall som helst bör spannmål och de produkter som härrör från det endast spela en mindre roll.

Hur väl tolereras spannmål?

Sen såklart det finns argumenten spannmålsmotståndaren. Enligt detta skulle hundar i allmänhet inte tolerera spannmål. Vilda vargar kunde ju trots allt inte heller äta havre.

Diskussionen om kosthållningen för tamhundens förfäder kan lätt motbevisas. Faktum är att forskare har nu fastställt att den moderna tamhunden har förmågan att bearbeta spannmål.

Även de tidigare vargarna kom i kontakt med grödor och växter. Till exempel när de åt upp maginnehållet från sitt bytesdjur. Det är det vanliga barferargumentet.

Havre är också ett av de korn som är naturligt låga i gluten. Det gör att havre även kan passa för hundar med glutenintolerans. Om du har bevisat celiaki bör du ändå fråga din veterinär

Alternativa mjölkprodukter

Andra veganska mjölkalternativ kan också matas utan tvekan: sojamjölk, rismjölk, dinkelmjölk eller mandelmjölk.

Medan åsikter om ämnet soja skiljer sig åt. Här framförs ofta argumentet om den använda gentekniken eller de ingående östrogenerna. Så det beror på din åsikt hur du känner om det kontroversiella ämnet.

korn som ris eller dinkel tolereras vanligtvis väl. Det är därför de inte är ett problem för din hunds matsmältningssystem, inte ens som spannmålsmjölk. Även om de innehåller mindre värdefulla ingredienser än havren som diskuterats ovan.

Man bör vara lite försiktigare med hemgjord mandelmjölk. Eftersom konventionella mandelblandningar ofta innehåller den ena eller andra bittermandeln. De är giftiga för hundar

Små mängder sötmandel tolereras också väl av hundar. Bittermandel innehåller dock cyanvätesyran amygdalin och kan vara särskilt farlig för små hundar.

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

  • Är lakrits farligt för hundar?

  • Är aloe vera farligt för hundar?

  • Är citron farligt för hundar?