Är Ingefära Farligt för Hundar? Kan Hundar Äta Ingefära?

Kan hundar äta ingefära, och är det säkert? Om du tänker ge din hund ingefära för en orolig mage eller annat tillstånd, finns det några saker att veta innan du gör det.

Ingefära har några föreslagna hälsofördelar för människor, men har du någonsin funderat på att mata din hund med ingefära? Det kan finnas vissa omständigheter som du har bestämt dig för att ta ingefära som människa, men du kanske överväger att låta din valp ha lite ingefära för liknande åkommor?

Ingefära är en växtrot. Den används rå och tillagad i många asiatiska, österländska och afrikanska rätter och kan även köpas torkad och mald. Historiskt sett har ingefära rekommenderats i traditionell kinesisk medicin och västerländsk örtmedicin och genomgår en undersökning av dess egenskaper.

Det är lätt att hitta i de flesta stormarknader. Smaken är frisk och skarp.

Är ingefära säkert för hundar?

I tillräckligt små mängder är ingefära säkert för hundar att äta. Det är inte giftigt, men i större mängder kan det orsaka matsmältningsbesvär. Rå ingefära, ingefära i pulverform, ingefärajuice och torkad ingefära anses alla vara säkra för hundar att äta. Vissa hundar verkar vara allergiska mot ingefära, speciellt när de appliceras på huden. Som med all mat, om du bestämmer dig för att mata din hund med det är det en bra idé att prova lite och bevaka ditt husdjur i 48 timmar för negativa effekter.

Kan ingefära vara farligt för hundar?

Som alla livsmedel kommer ingefära inte att passa för vissa hundar, vilket kan orsaka magbesvär. Dessutom är ingefära mycket fibröst. Detta kan göra det svårt att smälta och bör därför matas i mindre mängder. Det sista du vill att din hund ska utstå är en tarmobstruktion efter att ha ätit något som kan fastna.

Dessutom kan kontakt av ingefära med huden orsaka en allergisk reaktion. Detta kan uppträda som utslag, rodnad eller nässelutslag, såväl som plötslig och svår klåda. Även om det är osannolikt att din hund kommer att få mycket på huden, bör du vara försiktig med pulveriserad ingefära. Ingefära i pulverform kan lätt komma i kontakt med läpparna och andas in, vilket kan orsaka en liknande allergisk reaktion i näsans ömtåliga vävnader.

Ingefära har inte studerats ordentligt på hundar. Förutom allergier är det möjligt att ingefära kommer att orsaka andra problem för hundar som ännu inte har identifierats. I synnerhet bör du undvika att ge hundar ingefära om de är dräktiga, ammande eller lider av njur- eller leversjukdom. Du bör också undvika att ge ingefära till hundar med kända koagulationsstörningar. Detta beror på att man tror att ingefära kan påverka cirkulationen. Dessutom tros ingefära interagera med flera vanliga mediciner. Så om du planerar att ge din hund ingefära regelbundet, bör du prata med din veterinär om din hunds andra mediciner för att se till att den är säker.

ginger 1738098 1280

Hälsofördelar med ingefära för hundar

Ingefära kan ha vissa hälsofördelar för hundar i små doser. Precis som för människor har den ett antal vitaminer och mineraler som kan hjälpa din valps immunförsvar. Låt oss ta en titt på hälsofördelarna med ingefära för din hund om den matas i måttliga mängder.

Vitaminer, mineraler och näringsämnen

Rå ingefära har en skarp, stickande lukt. Detta orsakas av gingeroler och andra fytokemikalier. Gingeroler anses vara utmärkta antioxidanter, som hjälper till att minska antalet fria radikaler i kroppen. Rå ingefära innehåller vitamin B och C och mineralerna kalium och koppar i måttliga mängder. Det finns dock massor av frukt och grönsaker med högre vitamin- och mineralinnehåll, så ingefära rekommenderas normalt inte som ett bra sätt att ”fylla på” vitaminer.

Effekter mot illamående av ingefära

Effekterna av ingefära mot illamående har noggrant studerats hos människor. Ingefära har visat sig minska illamående vid många tillstånd och i ett antal kliniska prövningar. Dessutom har ett par metaanalyser också visat på en positiv effekt av ingefära, jämfört med placebo. Med hundar finns det mycket mindre forskning – men en studie visade att ingefära kan minska experimentellt inducerat illamående.

Anti-hjärtmaskeffekter av ingefära

Ett par studier antydde att ingefära kan minska antalet hjärtmaskar som cirkulerar i kroppen hos infekterade hundar. Detta har dock inte utretts helt. Dessutom antydde en av studierna att hundar blev sjuka i några dagar efter att behandlingen påbörjats. Vi vet att ingefära inte botar hjärtmask och inte heller förhindrar det helt – men det kanske kan hjälpa. Ytterligare, nyare studier behövs innan denna användning av ingefära kan rekommenderas.

Ingefäras antiinflammatoriska egenskaper

Ingefära har ibland föreslagits som ett antiinflammatoriskt medel. Detta är vanligt med sin kusin, gurkmeja. Gurkmeja verkar dock behövas i mycket höga doser. Ingefära är känt för att vara mindre effektivt än gurkmeja för antiinflammatoriska egenskaper så det är förmodligen inte värt att använda för detta ändamål.

I studier på människor krävdes stora doser, vilket orsakade en del magbesvär. Eftersom hundar är mer benägna att få magbesvär från ingefära, är det troligt att de höga doser som behövs kommer att orsaka oro.

Hur kan jag ge min hund ingefära?

Ingefära kan ges till din hund rå, såväl som i tablett-, flytande- och kapselform. Torkad ingefära kan också ges till hundar, men det är något mer sannolikt att det orsakar biverkningar, så det rekommenderas inte generellt. För de flesta hundar är en liten mängd rå ingefära det bästa sättet att ge din hund denna ört. Det kan blandas i maten eller ges som godis. Om din hund uppvisar en orolig mage av ingefäran, kan du prova att ge den igen med mat för att se om det är bättre accepterat.

Hur mycket ingefära ska min hund äta?

Om du bestämmer dig för att ge din hund ingefära är det vanligtvis ofarligt att mata en liten mängd rå ingefära som mellanmål. Detta är naturligtvis såvida inte din hund är en av de med allergi. Använd inte mer än en halv tum ingefära. Skär den i mindre bitar så att den inte blockerar om din hund sväljer den hel. Om du vill använda ingefära som ett naturligt, naturläkemedel för din hund, bör du diskutera rätt dos och typ av ingefära att använda med din veterinär.

Kan hundar äta inlagd ingefära från sushi?

Eftersom sushi har blivit allmänt känt utanför Japan, så har den läckra inlagda ingefäran som den ofta serveras med. Ingefäran är vanligtvis rosa-vit och serveras i saltgurka. Detta är vanligtvis en kombination av vinäger, vatten, salt och socker. Eftersom ingen av dessa är giftig för hundar, bör inlagd ingefära vara säker. Men det bör bara ges ibland och i små mängder, eftersom det tillsatta saltet och sockret inte har någon fördel för hundar.

Hur kan jag säkert ge ingefära till min hund?

Du kan ge din valp ingefära i flera former. Du kan strö torkad ingefära över din hunds mat, eller så kan du skiva färsk ingefära och ge den till din hund som ett träningsmellanmål.

Ge inte din valp skalet av en ingefärsrot eftersom detta är svårt att smälta. Vissa hundar är bättre på att smälta färsk ingefära framför torkad ingefära, men allt beror på vad din hund gillar och klarar av.

Ingefära har en distinkt smak som vissa hundar älskar. Vissa hundar vänder dock näsan åt smaken. Om detta är fallet med din valp kan du välja ett annat foder med liknande egenskaper, som yuccaroten.

Ingefära finns också i vissa hundgodis, som kan vara mer tilltalande för din valp än vanlig ingefära.

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

  • Spel, cazino och djurvälfärd: Kulturella aspekter

  • Är lakrits farligt för hundar?

  • Är aloe vera farligt för hundar?