Är Mandel Farligt för Hundar? Kan Hundar Äta Mandlar?

Mandlar är ett hälsosamt och tillfredsställande mellanmål för människor, men kan du dela dem med din valp? Tyvärr är forskare och hälsospecialister enade i slutsatsen att det inte är rekommenderat att mata hundar mandlar.

Även om mandlar inte nödvändigtvis är giftiga, är de svåra för hundar att smälta vilket är anledningen till att de finns på listan över livsmedel som det är bäst för hundar att undvika (valnötter och macadamianötter finns också på listan). Fortsätt läsa för fler anledningar till varför din hund inte bör konsumera mandel – plus vad man ska göra om den råkar äta lite.

Kan hundar äta mandlar?

Även om mandel ger en mängd näringsämnen för människor, kan det proteinfyllda mellanmålet utgöra allvarliga risker för våra fyrbenta vänner, allt från tarmblockeringar till tillstånd som pankreatit. Eftersom de innehåller mycket fett och ofta innehåller andra inte så hälsosamma tillsatser som salt, bör mandlar och andra nötter i allmänhet undvikas för våra hundar (speciellt macadamianöten anses vara särskilt giftig).

Varför mandel är dåligt för hundar

Mandlar utgör många hälso- och säkerhetsrisker för hundar, inklusive:

1. De utgör en kvävningsrisk

Även om hundar i allmänhet är utrustade för att tugga mat på ungefär samma sätt som människor, ”knaprar” de inte mandel som vi gör. De är mer benägna att svälja dem hela. Så det finns en chans att en mandel kan fastna i deras luftrör; mindre hundar är särskilt utsatta.

2. De är för salta

Snackmandlar är ofta kraftigt saltade och kryddade, vilket gör att vi, och definitivt våra hundar, blir väldigt törstiga. För mycket salt kan leda till vätskeansamling, vilket är särskilt farligt för hundar med hjärtproblem.

3. De innehåller mycket fett

Mandlar är fulla med fett, vilket kan bidra till att en hund utvecklar akut pankreatit; fett förvärrar också kronisk pankreatit.

4. De innehåller mycket fosfor

Mineralet kan leda till urinblåsa eller njursten. Vissa hundraser, såsom Yorkshire Terrier och Lhasa Apso, är genetiskt disponerade för njursten, och Shih Tzu, Dvärgschnauzer och Bichon Frise är benägna att få blåssten.

almonds 1768792 1280

Vad du ska göra om din hund äter mandel

Svaret beror på storleken på din hund och mängden och typen av mandel de konsumerade. Om du tror att din hund bara åt några få mandlar och de inte verkar ha obstruktion i matstrupen, övervaka dem för diarré eller kräkningar i 12 timmar.

Om din hund åt en stor påse mandel, ta dem till veterinären omedelbart (särskilt om det är en mindre hund). Din valp kan behöva IV-vätskor för uttorkning och läkemedel för smärtbehandling.

Är alla nötter och nötsmör dåliga för hundar?

Om du ger din hund jordnötssmör (och godis med jordnötssmör), oroa dig inte. Dessa är bra för hundar eftersom jordnötter egentligen inte är en nöt, utan snarare en baljväxt. Ändå är det bäst att inte ge din hund individuella jordnötter, av många av samma anledningar bör du undvika att ge dem andra typer av nötter.

En annan sak att tänka på: Xylitol, ett konstgjort sötningsmedel, finns i flera märken av jordnötssmör, och det kan orsaka allvarliga problem för hundar, inklusive hypoglykemi, leversjukdom och blodkoaguleringsstörningar. Så om du ger din hund jordnötssmör, se till att xylitol inte är en av ingredienserna. Du kan också prova att göra hemlagat jordnötssmör (det är inte så svårt som du tror). Kom bara ihåg att nötsmör, även om det är gott och näringsrikt, fortfarande innehåller mycket kalorier: en matsked har 98 kcal, vilket snabbt kan bli ganska mycket snabbt för din hund.

Några vanliga symtom att hålla utkik efter om din hund konsumerar mandel inkluderar:

  • Diarré
  • Gaser
  • Aptitlöshet
  • Letargi
  • Orolig mage
  • Kräkningar

En annan anledning till att hundar inte borde äta mandel? De är ofta vassa och svåra att tugga, vilket kan orsaka kvävning eller luftvägsobstruktioner. Mandel innehåller också mycket salt och fett, vilket kan orsaka vätskeansamling och viktökning. Med tiden kan detta öka din hunds chans att utveckla pankreatit. Slutligen innehåller mandel mycket fosfor, vilket gör bildningen av blåssten mer sannolikt.

Är mandel säkra för hundar?

Mandlar är proppfulla av hälsosamma fetter, fibrer, proteiner och vitaminer och mineraler, som har visat sig göra allt från lägre blodsocker- och kolesterolnivåer till att sänka blodtrycket hos människor. Men våra hundmotsvarigheter kan tyvärr inte dra full nytta av hälsofördelarna med nötter.

Även om mandlar inte nödvändigtvis är giftiga för hundar, är de svåra för våra husdjur att smälta – speciellt när de konsumeras i större mängder. Den höga fetthalten i mandel och andra nötter kan faktiskt leda till allvarliga hälsotillstånd hos hundar, inklusive gastroenterit och pankreatit. Pankreatit är en inflammation i bukspottkörteln, medan gastroenterit uppstår som ett resultat av en hunds mag-tarmkanal (särskilt mage och tarmar) blir inflammerad.

Vad du ska göra om din hund åt mandel?

Om ditt husdjur tog några mandlar medan du inte tittade bör djurägare övervaka sin hund för symtom som kräkningar eller diarré under de närmaste timmarna. Alla förändringar i aptit eller tecken på magsmärtor eller obehag skulle motivera en resa till veterinär. Andra symtom kan inkludera en vägran att äta sin mat samt slöhet.

Om en stor mängd mandel har konsumerats på kort tid, kan din veterinär välja att använda ett läkemedel för att få din hund att kräkas upp innehållet i magen. Men om en mandel har fastnat i en del av magen eller tarmarna och har orsakat en obstruktion, skulle bukkirurgi krävas för att ta bort mandeln.

Om du misstänker att din hund åt en mandel, se efter tecken eller symtom som vi har listat ovan. Men en eller två okryddade eller lättsaltade nötter borde inte vara alltför stor anledning till oro. Bara förhindra dem från att äta mandel i framtiden för att minimera långsiktiga hälsorisker.

Mandelallergier hos hundar

Det finns också en chans att din hund kan vara allergisk eller känslig mot mandel. Om din hund har en biverkning kan han märka nysningar, hosta, svullnad, nässelfeber eller andningssvårigheter.

Om du misstänker att din hund kan vara allergisk mot mandel, ring din veterinär omedelbart.

Mandelsmör är också bra för din hunds hud och päls eftersom det är rikt på vitamin E och har fibrer, vilket främjar en hälsosam matsmältning. Stora mängder fett av något slag är inte att rekommendera, så ge din valp mandelsmör med måtta. Och se till att du hittar ett vanligt, naturligt mandelsmör.

Kan hundar dricka mandelmjölk?

Liksom mandelsmör är mandelmjölk säker för hundar att konsumera i små mängder. Men se till att undvika sötad mandelmjölk eftersom den innehåller onödigt socker som också innehåller mycket fett och kan leda till karies. Sötad mandelmjölk kan också innehålla xylitol, som är giftigt för hundar.

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

  • Spel, cazino och djurvälfärd: Kulturella aspekter

  • Är lakrits farligt för hundar?

  • Är aloe vera farligt för hundar?