Kan hundar äta Bönor? Här är svaret!

Har du någonsin lagt märke till bönor som en ingrediens i färdigmat till din hund? Det finns ett antal varianter av dessa på marknaden.

Det är klart att gröna bönor är populära bland många människor. De är den finaste sorten i den stora bönfamiljen. Men hur är det med med de återstående bönorna i din hund ? Det är därför vi går in på frågan om hundar får äta bönor.

Bönor för hundar?

I grund och botten bör du mata bönor med stor försiktighet. Detta gäller för alla baljväxter eftersom de har en stark flatulerande effekt. Under inga omständigheter får din hund äta råa bönor. Detta beror på att baljväxter innehåller fasin. Detta är ett ämne som har en giftig effekt.

Denna varning gäller alla typer av bönor och baljväxter:

 • Fava böna
 • Pin Bean
 • Vanlig böna, grön böna
 • ärta
 • Kikärter
 • Lins
 • bondbönor
 • Vita bönor
 • gula bönor
 • kidneybönor
 • Sojabönor

Kan hundar äta gröna bönor?

Gröna bönor tolereras bättre av hundar och allmänt tillåtna . Du måste dock koka dessa bönor bra för din fyrbente vän. Bönorna i din hunds färdigmat är därför garanterat tillagade.

Bönor du kanske känner till under namnen:

 • trädgårdsböna
 • Tygböna
 • Buskböna

Kidbönor är de unga bönorna. De skördas omogna. Vid det här laget är baljorna fortfarande bra och ätbara för din hund.

Om du inte skördar bönorna i tid kommer de faktiska bönorna att växa i baljor. Dessa mognar till stora bönor. Ärmen blir då oätlig för dig och din fyrbenta vän.

Bönor innehåller mycket protein

Förutom en hög innehåll av protein, kännetecknas trädgårdsbönan av sitt höga innehåll av mineraler . Kalium, magnesium, selen, fluor och zink skulle göra bönor extra hälsosamma för din älskling om det inte fanns några biverkningar.

Det höga innehållet av B-vitaminer. Eftersom bönor innehåller vitamin B i betydande mängder, förutom vitamin B12. De täcker behovet av många viktiga näringsämnen för din fyrbenta vän.

När är bönor giftiga för hundar?

Detta gäller i synnerhet alla råa bönor. De kan vara farliga för hundar eftersom fasin de innehåller är giftig. Phasin klumpar ihop de röda blodkropparna. Beroende på mängden förbrukad kan du och din hund bli förgiftade.

En överdos av fasin kan orsaka blödningar i din hunds mag-tarmkanal. Om din hund har ätit råa baljväxter bör du omedelbart rådfråga din veterinär. Vänta inte på att din hund ska visa symtom.

Typiska symptom på förgiftning av råbönor är kräkningar och magkramper. Blodig diarré och feber kan också förekomma. I värsta fall kan du dö av det.

Hur förbereder man gröna bönor för fyrbenta vänner?

Om du köper kidneybönor till din hund, leta efter en rik grön färg. Skidorna ska vara något glänsande. Tvätta först bönorna.

Ta sedan bort tråden vid skarven. Den här tråden finns inte längre i de nyare raserna. Koka sedan bönorna

Bönorna gnisslar när du biter i dem, är de inte redo för din hund än? Koka dem i ytterligare två till tre minuter. Ta sedan upp bönorna ur vattnet.

an hundar äta gröna bönor?Skär dem i små bitar. Så du kan lägga till grönsakerna till din älsklings mat . Börja med en liten mängd. Se till att din hund tål grönsakerna.

Bönor orsakar uppblåsthet

Om du odlar gröna bönor i din trädgård får din hund inte skörda dem olagligt. Var noga med att vara uppmärksam. Detta kan vara farligt.

Mata aldrig baljväxter som inte är färdigkokta för att äta. Även kokta kidneybönor bör endast matas i små mängder. Eftersom baljväxter kan orsaka flatulens och gastrointestinala problem som förstoppning.

Vilka grönsaker är bättre för hundar än bönor?

Medan baljväxter är en särskilt näringsrik grönsak. Deras höga näringsinnehåll gör dem så friska.

Baljväxter har en stor andel protein ). Det är därför som bönor och linser används på så många olika sätt i köket. Vegansk hundmat består till exempel till stor del av ärtor som proteinkälla. Samtidigt är de låga i kalorier.

Precis som alla andra typer av bönor kommer kidneybönan från Central- och Sydamerika. Idag kan du hitta dessa gröna bönor över hela världen. De största producenterna finns i den asiatiska regionen

Trädgårdsbönan är förresten av största betydelse för människorna i utvecklingsländerna. Särskilt i Afrika och Latinamerika. Den höga proteinhalten är här viktig för befolkningens grundläggande behov.

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

 • Är lakrits farligt för hundar?

 • Är aloe vera farligt för hundar?

 • Är citron farligt för hundar?