Kan Hundar Äta Grädde? Allt du bör Veta!

Grädde är helt enkelt utsökt. Den är vit, söt, kan ofta sprayas. Och grädde har en nästan magisk attraktion till hundar.

Men grädde är ett kontroversiellt ämne i hundfoder, liksom mjölk. Anledningen är laktosen den innehåller. Grädde innehåller naturligt mycket laktos, precis som ren mjölk.

Dessutom har grädde en relativt hög fetthalt. Detta gör dem också svårsmälta för hundens matsmältningsorgan. Fettet innehåller många kalorier.

Därför ska hundar helst inte äta grädde. Vispad grädde är dock inte direkt giftigt för hundar.

Mjölksocker är onödigt för hundar

Självklart gillar många husdjur ost, yoghurt och andra mejeriprodukter. Naturligtvis vet inte hundar att många av dessa produkter innehåller mycket fett och mjölksockret laktos .

Grädde är den fetaste delen av mjölk. Den är uppdelad i:

Söt grädde: vispad grädde, vispgrädde , ca 30 % fetthalt

Gräddfil eller gräddfil har mindre fett , ca 10 % fetthalt

100 ml grädde innehåller ca 3,2 gram mjölksocker. Denna laktos kan inte bearbetas av alla vuxna hundar. Detta gäller även många människor. Anledningen till detta är enkel. Biologiskt sett är inte våra fyrbenta vänner utformade för att fortsätta konsumera mjölk i vuxen ålder.

Om naturen har sin vilja, då är uträkningen enkel. Fram till avvänjningen bidrar modersmjölken till avkommans näring, då är det det.

I det vilda dricks ingen mjölk från andra djur. Och det görs verkligen inga ytterligare förädlade produkter som gräddyoghurt och ädelost.

Laktosintolerans hos hundar

Veterinärer antar att ungefär hälften av alla vuxna hundar kan inte smälta laktos.

Detta gäller i synnerhet hundar som är avvanda som valpar har varit. Om du inte har ätit mjölkprodukter sedan dess kan du ha slutat producera enzymet laktas vid det här laget.

Så om du är osäker på om din hund får det tål grädde bör du bara ge din hund det i små mängder.

Tåler din hund grädden? Och din fyrbenta vän inte har några besvär som en kurrande mage, gasbildning eller diarré dagen efter heller. Då kan du öka mängden grädde lite.

Vispad grädde hör inte hemma i hundskålen.

Så om du hör frågor som t.ex. ”Kan hundar äta grädde,” handlar det mindre om det är säkert. Snarare bör vi ställa oss den mycket viktigare frågan: Varför ska min hund överhuvudtaget äta grädde?

På pappret innehåller den söta frestelsen viktiga näringsämnen som kalcium, protein och natrium. Och den innehåller till och med vitamin A, B12 och D.

Men dessa ingredienser kan dock också hittas i många andra mejeriprodukter. Och de skulle vara mycket mer acceptabelt för din fyrbenta vän.

Vilka mejeriprodukter får en hund äta?

Vill du att din hund ska dra nytta av de positiva egenskaper många mejeriprodukter gynnats av? Då är lågfetts- och låglaktosprodukter som lågfettskvarg eller keso säkert ett bättre val.

Är du mer intresserad av att belöna din hund? Då kan du lägga grädde i små mängder. Ändå bör du undra om traditionella godsaker eller små bitar av kött eller ost inte skulle vara lättare att hantera.

Min hund åt vispgrädde

Om hunden av misstag ätit grädde behöver man inte få panik. Mycket mer än lite diarré kommer förmodligen inte att hända.

Du behöver inte träffa en veterinär förrän din hund börjar kräkas. Eller om diarrén inte alls upphör och till och med innehåller blod. I ett sådant fall är det oftast inte bara krämen som är den utlösande faktorn för din älskades matsmältningsproblem.

Mejeriprodukter som livsmedel?

Med tiden har människor blivit kreativa. De har lärt sig att utvinna djurens modersmjölk åt sig själva. Detta har att göra med att växtföda ofta var bristfällig i regioner med ett tempererat klimat.

Därför var våra förfäder tvungna att hitta nya sätt att utnyttja det hårda vintergräset . Och att bevara det som föda.

Av denna anledning har den europeiska befolkningen under årtusenden utvecklat förmågan att producera laktas även i vuxen ålder. Detta är det enzym som behövs för att smälta laktos.

Det uppskattas att omkring 90 % av vuxna asiater och afrikaner är laktosintoleranta. Men det gäller bara var tionde europeisk kvinna.

Slutsats: grädde för fyrbenta vänner?

Svaret på frågan av om hundar kan äta grädde är därför: det beror på:

Om du är säker på att hunden tål laktos kan du använda grädde i små mängder som belöning.

Har din hund haft frekventa mag- och matsmältningsproblem tidigare, då bör du undvika grädde.

Om din fyrbente vän tenderar att vara överviktig, produkter med hög fetthalt som grädde eller ost bör inte bli en integrerad del av hundens kost. Det höga kaloriinnehållet i grädde kan öka de befintliga problemen.

Kom ihåg att hundar betraktas som köttätare och allätare. Du är inte beroende av att konsumera mjölk och de produkter som kommer från den.

Alla viktiga proteiner finns också i kött. Kalcium och nödvändiga vitaminer finns i mejeriprodukter. Din hund kan lika gärna få i sig dem över ben och högkvalitativ mat.

Oavsett vad du bestämmer dig för, oavsett om du matar din hund med kött, vegetariskt eller till och med veganskt: det viktigaste borde vara att han får i sig alla nödvändiga näringsämnen och vitaminer. Då ser han fram emot ett spännande liv fullt av äventyr med god hälsa.

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

  • Är lakrits farligt för hundar?

  • Är aloe vera farligt för hundar?

  • Är citron farligt för hundar?